Ajankohtaista

Tässä on Suomen paras kalakeitto! Keittiömestari antaa vinkit onnistuneeseen soppaan

Julkaistu:

Kalakeitto
Suomen parhaan kalakeittopaikan titteli meni tänä vuonna Kuopioon.
Kalakeittoa voi hyvällä syyllä pitää suomalaisten kansallisherkkuna. Se taipuu niin maittavaksi arkikeitoksi kuin erityisemmäksi gourmet-ruuaksi.

Ei ole siis ihme, että Suomen Gastronomien Seuran ja Pro Kalan järjestämään, Suomen parasta kalakeittoa etsivään kisaan tuli yli kolmesataa ehdotusta.

Finaaliin yltäneiden ravintoloiden joukosta voittajaksi valikoitui lopulta kuopiolainen Isä Camillo -ravintola, jonka bouillabaisse hurmasi raadin.

Savolainen versio ranskalaisesta klassikosta

Isä Camillon keittiömestarina 20 vuoden ajan toiminut Sami Kinnunen kertoo, että voittajakeittoa on saanut ravintolan listalta jo viiden vuoden ajan. Vaikka a la carte -lista muuttuu sesongin mukaan kolme kertaa vuodessa, yksi annos pysyy – nimittäin tämä ikisuosikki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bouillabaisse on alun perin Ranskan Marseillesta lähtöisin oleva herkku, jota kalastajat keittivät kiireessä.

– Tämä on sitten meidän versiomme klassikkokeitosta, Kinnunen toteaa.
Keittiömestarin mukaan keittoon kuuluvat tärkeänä osana äyriäis- tai rapuliemi, paahdetut ravun- tai hummerinkuoret sekä vihannekset. Makua kuopiolainen bouillabaisse saa myös konjakista ja valkoviinistä.

Saatavuuden mukaan kalat hieman vaihtelevat. Usein keittoon valitaan Kallaveden kuhaa sekä jotain rasvaisempaa kalaa, kuten lohta.

– Sinisimpukkaa ja jättiravunpyrstöä on myös mukana, Kinnunen toteaa.

Hän mainitsee, että keiton kruunaa rouille, mausteinen valkosipuli-sahramimajoneesi.

Liemi on kaiken a ja o

Mitä vinkkejä Kinnunen sitten antaisi kotikokeille, jotka mielivät valmistaa täydellistä kalakeittoa?

– Täytyy muistaa, että liemi on kaiken lähtökohta. Tämä pätee niin perinteiseen kalakeittoon kuin bouillabaisseen, jossa liemen maun täytyy olla tasapainossa. Happoa on oltava riittävästi, ja maku ei saa tulla liian mausteiseksi.

Yleinen moka kalakeiton kanssa on hänen mukaansa se, että kalat tai äyriäiset keitetään yli.

– Niitä tulisi keittää vain se muutama minuutti ja vasta loppuvaiheessa, keittiömestari kiteyttää.

Alkoiko tehdä mieli kalakeittoa? Kokeile Isä Camillon reseptiä tai vaikka jotain näistä:

Ota kantaa

Pidätkö kalakeitosta?

Kyllä! 96% En. 4%
Ääniä yhteensä 707

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt