Maailman eniten juotu viina, josta et ole ehkä koskaan kuullutkaan – myös kiinalainen viini nousee vauhdilla - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Maailman eniten juotu viina, josta et ole ehkä koskaan kuullutkaan – myös kiinalainen viini nousee vauhdilla

Baijiu-teollisuus on kymmenen kertaa suurempi kuin viiniteollisuus.

Baijiu on kirkas viina, jota valmistetaan jyvistä ja riisistä.­

4.2.2019 14:07

Tieto siitä, että ranskalaiset juovat viiniä asukasta kohti 44 litraa vuodessa ja kiinalaiset vähän yli litran, ei kerro kuin osan totuudesta.

Litramääräisesti Kiinassa juodaan eniten punaviiniä koko maailmassa. Kiina on tällä hetkellä maailman kuudenneksi suurin viinintuottaja ja viinitarhojen pinta-alalta se on kakkonen.

Eurooppalaiset isot viinitalot ovat olleet jo kauan kiinnostuneita Kiinasta. Siinä ei ole kyse perinteisestä Kiina-ilmiöstä, jossa maasta haetaan tuotantoa halpojen kustannusten vuoksi, vaan markkinoiden koon takia.

Kiinassa asuu yli 1400 miljoonaa ihmistä.

– Kiinan viinituotanto on oikeasti vasta 30-40-vuotta vanhaa ja kaiken taustalla on ranskalainen Château Lafite, joka tuli maahan Kiinan politiikan muututtua Maon jälkeen, kertoo itävaltalainen Lenz M. Moser, viidennen polven viinintekijä, jonka suvun historia viinin parissa ulottuu 15 sukupolvea taaksepäin 1600-luvun alkuun.

Itävaltalainen viinintekijä Lenz M. Moser kertoi kiinalaisviineistä Helsingissä.­

”Rypäleiden korjaamisen siirtäminen oli suurin innovaationi”

Moser on ollut aktiivisesti kehittämässä Kiinan vanhimman viinitalon, 1892 perustetun Changyun laatua jo vuodesta 2005.

– Matkustin 14 vuotta sitten Kiinaan myymään itävaltalaisia ja saksalaisia ja amerikkalaisia viinejä, ja palasin takaisin tämän Kiina-viini-projektin kanssa, hymähtää Moser kysymykseen, miksi Kiina?

Moser kertoo, että kaupankäynti kiinalaisten kanssa on kaksisuuntaista.

- Uskon, että tulevaisuudessa Kiinan roseeviinin kulutus sekä valkoviinin kulutus nousevat myös nopeasti, sillä Kiinalla on maailman suurin keskiluokka: viime vuonna siihen laskettiin kuuluvan yli 150 miljoonaa ihmistä, Lenz M. Moser sanoo.­

– Ongelma oli vain siinä, että kiinalaisten viinien laatu ei ollut kovin kehuttava. Sitten 3, 5 vuotta sitten Changyun toimitusjohtaja soitti minulle ja sanoi, ”Lenz, asioiden on muututtava. Meidän on saatava laatu paremmaksi. Kun sinä olet viinintekijä, niin mikset tekisi omaa viiniä Châteaussa sen sijaan, että vain markkinoisit niitä?”

Siitä alkoi projekti, jonka aikana Moser on nyt tuottanut kaksi satoa.

Moser kertoo yksinkertaisen, mutta uskottavan syyn Sisilian korkeudella Ningxiassa sijaitsevan viinitarhan viinien laadun nostamiseen:

– Viinirypäleiden korjuu on aina tehty Keskisyksyn juhlaan mennessä, joka tapahtuma on syys-lokakuun vaihteessa, sillä korjaajat matkaavat aina koteihinsa viettämään tuota juhlaa, joka on yli 3000 vuotta vanha, ja joka korostaa yhdessäoloa.

– Viinirypäleet taas eivät piittaa Keskisyksyn juhlasta kypsyessään. Rypäleiden korjaamisen siirtäminen oli varmaan suurin innovaationi.

Aiemmin kaikki meni kaupaksi

Moser kertoo, että Changyulla on kaiken kaikkiaan kahdeksan châteauta joista hän vetää Château Changuy Moser XV:ttä.

Yksi château keskittyy brandyyn, yksi jääviiniin ja loput tavallisiin viineihin.

Moser kertoo myös Kiinan hitaudesta ryhtyä parantamaan viinien laatua:

– 10-20 vuotta sitten kaikki viini meni saman tien kaupaksi, joten laatuun ei tarvinnut kiinnittää huomiota.

– Isäni vertaa tilannetta Kiinassa 10 vuotta sitten heti sodanjälkeiseen Itävaltaan. Itävalta heräsi skandaalien jälkeen uusien viinilakien myötä 1985, jolloin Itävallan viinien uusi nousu alkoi.

Hän uskoo, että muutos on käynnissä kohti laatua, eikä määrä enää ole yksinomaan kiinalaisten viinien mittari.

- Rypäleiden korjaamisen siirtäminen oli varmaan suurin innovaationi, Moser kertoi.­

– Kiinan viinituotanto ei ole kasvanut viiteen viime vuoteen. Tuontiviinit ovat halvempia ja parempia, joten viinituotannon ainoa keino kasvuun on laatu.

– Luomutuotantoon siirtyminen meillä Ningxianissa, joka on Kiinan paras viinialue, on myös helppoa, koska maaperä on neitseellistä eli siinä ei ole kasvanut aiemmin mitään.

– Käyn Kiinassa viisi kertaa vuodessa ja olen siellä yhteensä noin kolme kuukautta, kertoo Moser, jonka luotsaama viinitila on arkkitehtuuriltaan pekingiläisten arkkitehtien Disney-visio ranskalaisesta châteausta. Tuo 70 miljoonaa euroa maksanut kompleksi valmistui 2012.

Moserin châteaulla on oma tynnyriverstas, jossa tynnyrit tehdään Ranskasta maahantuodusta tammesta.

Eniten juotu viina tunnettiin jo Ming-dynastian aikana

Kiina on konjakinkulutuksessa maailman kolmannella tilalla Yhdysvaltojen ja Singaporen jälkeen, mutta Lenz M. Moser innostuu kysymyksestä, onko Kiinan brandytuotannolla tulevaisuutta.

– Kiinalla on Baijiu, joka on kirkas viina. Sitä valmistetaan jyvistä ja riisistä. Sen alkoholipitoisuus vaihtelee 28-65 prosentin välillä. Baijiu-teollisuus on kymmenen kertaa suurempi kuin viiniteollisuus. Ja Kiina on ainoita maita, joissa myös viinan kulutus on nousussa.

Tuo Ming-dynastian (1368-1644) ajoista tunnettu juoma on maailman eniten juotu viina, jonka kulutus on yli 5,5 miljardia pulloa vuodessa.

– Uskon, että tulevaisuudessa Kiinan roseeviinin kulutus sekä valkoviinin kulutus nousevat myös nopeasti, sillä Kiinalla on maailman suurin keskiluokka: viime vuonna siihen laskettiin kuuluvan yli 150 miljoonaa ihmistä, kun vaikkapa Yhdysvalloissa keskiluokan koko on vähän yli 65 miljoonaa.

– Ja kun ajatellaan viininkulutusta kokonaisuudessaan , niin joitakin vuosia sitten Eurooppa kulutti 80 prosenttia maailman viinistä, Amerikat, Pohjois- ja Etelä-Amerikka yhdessä 18 prosenttia ja Aasia, pääasiassa Kiina 2 prosenttia.

– Tällä hetkellä nuo prosentit ovat 67 prosenttia , 23 prosenttia ja 10 prosenttia, joista viimeisestä Kiina on vastuussa. Se on tektonista.

Yleisin rypäle Kiinassa on Cabernet Sauvignon.­

Suurin osa punaviiniä

Lenz Moser matkustaa vuodessa yli 200 päivää.

– Tähtään siihen, että vuoden 2019 loppuun mennessä olen vieraillut jokaisessa Euroopan maassa ensi vuoden loppuun mennessä. Yhdysvaltojen tullitariffit siirtävät myynnin aloittamisen sinne myöhemmäksi.

– Yleisin rypäle Kiinassa on Cabernet Sauvignon, jota viljellään 80 prosenttia. Ja Kiinan viineistä 90 prosenttia on punaviiniä.

Lenz Moser kertoo esimerkin kiinalaisten ennakkoluulottomuudesta, kun hän halusi tehdä Cabernet Sauvigon -rypäleistä valkoviiniä.

– Missään muualla en olisi voinut tehdä 120 000 pulloa valkoista cabernet’ta. Jos olisi Euroopassa, ehdottanut tätä, niin kenties olisin voinut tehdä 5000 pulloa. Kiinassa sanottiin: ”Tämä on niitä Lenzin juttuja. Tehköön pois”.

4.-5. helmikuuta juhlitaan kiinalaista uuttavuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit