Vältä kitkerä litkukahvi: Suodatinpussin ravistelu ja muut virheet, jotka saatat tehdä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Vältä kitkerä litkukahvi: Suodatinpussin ravistelu ja muut virheet, jotka saatat tehdä

Kitkerä kahvi ei makunystyröitä hivele. Kahvin ammattilainen kertoo vinkit onnistuneeseen kahvinkeittoon.

Kahvi on hyvä tarjoilla noin puolen tunnin kuluessa valmistuksesta, jotta maku ei kärsi.

31.1.2019 15:31

Kahvi on kiistaton osa suomalaisten elämää vuorokaudenajasta riippumatta.

Moni meistä aloittaa aamunsa virkistävällä kupillisella kahvia, ja myös lounasaikaan ja myöhemmin päivällä sitä ryystetään innokkaasti. Iltakahvittelukaan ei ole ennenkuulumatonta.

Vaan entäpä jos suodatinpussissa tekeytynyt kahvi maistuukin kitkerälle? Pauligin Paulana tunnetuksi tullut Maija Niemi antoi Ilta-Sanomille tärppinsä onnistunutta kahvinkeittoa varten.

Vaaleapaahtoinen ei anna anteeksi

Aivan ensimmäiseksi on tärkeää tarkistaa, etteivät laitteet ole likaisia.

Kylmä vesi tulisi kaataa kahvinvalmistuslaitteen vesisäiliöön puhtaalla kannulla – kahvipannu tässä kohtaa siis pannaan.

– Kahvirasvaa jää helposti putkistoon, ja tästä voi tulla tosi ikävä sivumaku, Niemi muistuttaa.

Toinen vaaranpaikka on annostella kahvi väärin. Erityisesti suomalaisten rakastama vaaleapaahtoinen kahvi ei anna tässä tapauksessa yhtään armoa.

– Se paljastaa heti kitkerällä maullaan, jos kahvinpuruja on mitattu liikaa.

Kitkerää makua aiheuttaa sekin, jos kahvi ehtii seisoa paikallaan kauan. Työpaikan kahvihuoneeseen unohtunut, pannunpohjalle jämähtänyt kahvi ei houkuttelekaan monia.

Kahvi on hyvä tarjoilla noin puolen tunnin kuluessa valmistuksesta, jotta maku ei kärsi.

Älä ravista paperia

Myös suodatinpaperin valinnalla on merkitystä. Kaikista paras on tietysti valkaistu suodatinpaperi.

– Jos käytetään valkaisemattomia suodatinpapereita, voi olla paikallaan kastella ne etukäteen. Tästä ei ainakaan ole mitään haittaa, vaikka kaikki juojat eivät huomaa makueroa.

– Ne, joilla on kovin tarkka makuaisti, ovat joka tapauksessa sitä mieltä, että ilman suodatinpaperin kastelua kahviin jää vähän pahvinen ja paperinen maku, Niemi toteaa.

Aiemmin olemme kertoneet myös, että suodatinpussin tulee olla oikeaa kokoa. Saumat tulee taitella pakkauksen ohjeen mukaan ennen suodattamiseen asettamista.

– Kun olet lisännyt kahvin suodatinpaperiin, tasoita kahvijauheen pinta kevyesti lusikalla, mutta ei painamalla. Tasoittamista ei saisi tehdä myöskään ravistamalla, jotta suodatinpaperin huokoset eivät tukkeutuisi, ohjeistimme tuolloin.

Lopuksi on tärkeää sekoittaa valmis kahvijuoma ennen nauttimista.

Kahvi kaukana hapesta

Kahvin säilytyksessä nyrkkisääntönä on se, että se pidetään omassa pakkauksessaan ja erillisessä, ilmatiiviissä kahvirasiassa. Näin kahvi ei joudu kosketuksiin hapen kanssa, joka pilaa herkästi juoman aromit.

– Viikon kahvi säilyy helposti huoneenlämmössä, mutta jos paketin juomiseen menee useita viikkoja, voi olla järkevää laittaa se jääkaappiin, Maija Niemi sanoo.

– Toisaalta kahvi ei tykkää lämpötilanvaihteluista, eli jatkuvasti ei kannata vaihdella paketin paikkaa kylmästä lämpimään.

Kun nämä muistaa, pötkii kahvinkeitossa pitkälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit