Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta, mutta runebergintortuilla herkutellaan usein jo pitkin tammikuuta, toiset ympäri vuoden. Niiden valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta torttuihin tarvittavia vuokia ei kaikilla ole.
Facebookin suositussa Kotiruokaryhmässä esiteltiin äskettäin nerokas vinkki. Ryhmän aktiivinen jäsen ja taitava kotikokkaaja Tiina Manninen jakoi neuvon, jolla talvisia perinneleivoksia voi tehdä ilman varsinaisia leivosmuotteja.
Muffinssivuokia voisi myös teoriassa ajatella yhdeksi vaihtoehdoksi, mutta niiden avulla runebergintortuista ei tule oikean mallisia.
Manninen käytti vuokina pahvimukeja ja tulos oli hyvä.
– En minäkään ole hankkinut vuokia erikseen. Olen nähnyt, että jotkut ovat käyttäneet kahvikuppeja, mutta jos leivoksia tekee isomman satsin, kupitkaan eivät välttämättä riitä, Tiina kertoo Ilta-Sanomille.
Voitele ja täytä vain puoleenväliin
– Runebergintortut onnistuvat hyvin myös pahvimukeissa, hän kirjoitti Kotiruokaryhmän sivuille.
– Ajattelin, että kun on muutenkin olemassa pahvisia uunivuokia, pahvikupit voisivat toimia yhtä hyvin leivoksien vuokina, Tiina Manninen kertoo.
Pahviset vuoat voidellaan aivan samoin kuin perinteisemmätkin. Tiina Manninen antaa vielä neuvon, jos vinkkiä aikoo kokeilla itse.
– Jos käyttää halvempia, ohuempia pahvimukeja, niitä kannattaa laittaa kaksi päällekkäin. Jos ne ovat paksumpaa pahvia, yksikin riittää, Manninen kertoo kokeilustaan.
Pahviset vuoat voidellaan aivan samoin, kuin käyttäisi perinteisiä leivosvuokia.
– Kupit kannattaa täyttää taikinalla vain puoleenväliin mukia, jotta ne eivät kohoa liikaa ja pursuile yli. Ne paistuvat valmiiksi noin 20 minuutissa, hän sanoo.
Huhtamäki ei suosittele
Suurin osa kertakäyttöisistä pahvikupeista kestää hyvin kuumuutta, sillä ne on tarkoitettu hyvin kuumien juomien nauttimiseen. Niiden lämmönkesto kannattanee kuitenkin tarkistaa, jos asia mietityttää. Kertakäyttömukeja valmistava Huhtamäki kertoo Ilta-Sanomille, ettei suosittelisi tuotteitaan käytettäväksi uunissa.
– Valitettavasti kahvikupit ovat kuitenkin tarkoitettuja vain kuumille juomille, eivätkä ne kestä uunissa lämmittämistä, sillä kuppien sisäpinnalla oleva muovinen PE-pinnoite ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen uunikäsittelyyn 200 asteessa. Uunin kestävät vuoat on valmistettu materiaaleista, jotka kestävät pidempiaikaista ja korkeampaa lämpötilaa, Tiina Jussila Huhtamäki Foodservice Nordic Oy:sta muistuttaa.
Tiina Manninen kokeilee mielellään erilaisia reseptejä. Hän on kokeillut Runebergintorttujen kostuttamiseen omenamehua ja omenalimsaa.
– Kun leivokset ovat jäähtyneet ja irrotettu kupeista, ne kannattaa kostuttaa upottamalla nopeasti mehuun tai mitä kostuketta nyt käyttääkään, hän kertoo.
– Laitoin myös taikinaan hieman omenahilloa, hän sanoo.
Luova ratkaisu kakun paistamiseen
Kotiruokaryhmän jäseniltä tuli kiitosviestejä Mannisen julkaisuun.
– Tämä oli nyt kyllä kuukauden niksin arvoinen vinkki, yksi ryhmäläinen kiitti neuvosta.
Tiina Manninen on luova leivontavälineiden suhteen myös kakkujen tekemisessä.
– Nytkin kakkupohja paistuu tuolla uunissa viiden litran kattilassa, hän sanoo naurahtaen.
Tässä vielä perinteisten runebergintorttujen resepti:
Runebergintortut
200 g voita
1/2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
50 g mantelirouhetta
1 dl keksimuruja esim. joulupiparia
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
pari tippaa karvasmanteliöljyä
Kostutus:
1 dl vettä
1 dl punssia, rommia tai konjakkia
2 rkl sokeria
Koristeluun:
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1 rkl vettä tai sitruunamehua
Valmistusohjeet
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat voi-sokeriseokseen yksitellen koko ajan vatkaten.
Rouhi mantelit ja murenna keksit hienoiksi muruiksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
Sekoita lopuksi joukkoon vielä karvasmanteliöljyä. Sekoita taikina tasaiseksi.
Voitele ja korppujauhota muotit tai uunivuoka ja täytä ne taikinalla. Paista torttuja 200-asteisessa uunissa noin 15–20 minuuttia.
Mittaa kostutusaineet kattilaan ja kiehauta liemi. Sivele tortut kostutusliemellä kauttaaltaan. Anna liemen hetki imeytyä ja toista kostutus tarvittaessa.
Koristele tortut vadelmahillolla ja sokerivesikuorrutuksella.
Juttua oikaistu 28.1.2019 klo 14.50: Lisätty kertakäyttömukeja valmistavan Huhtamäen kommentti.