Kuluttaja-lehti löysi talouspapereista ikäviä yllätyksiä – kolmea tuotetta ei kannata käyttää kokkailun yhteydessä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kuluttaja-lehti löysi talouspapereista ikäviä yllätyksiä – kolmea tuotetta ei kannata käyttää kokkailun yhteydessä

Kuluttaja-lehti testasi kahdeksan talouspaperimerkkiä.

Kuluttaja-lehti testasi kahdeksan talouspaperimerkkiä.

Julkaistu: 23.1. 9:52, Päivitetty 23.1. 13:04

Kuluttaja-lehti tutki, mitä talouspaperit sisältävät.

Talouspaperia käytetään usein ahkerasti keittiössä ja se on hyödyllinen apu myös kokkauksessa. Talouspaperia käytetään muun muassa ruokatuotteiden kuivaamisessa ja muunlaisessa käsittelyssä.

Kuluttaja-lehden tekemän arvioinnin mukaan tiettyjä merkkejä ei kannata käyttää tilanteissa, jossa ne ovat kosketuksissa elintarvikkeisiin. Lehti kertoo tuoreessa numerossaan, että talouspapereista liukenee ruokaan kemikaaleja.

Lehden tiedotteessa kerrotaan, että kierrätyskuiduista valmistetuista Floralysista, K-Menusta ja X-trasta löytyi optisia kirkasteita ja mikrobeja. Kuluttaja-lehden mukaan kyseiset paperit eivät sovellu ruuanlaittoon.

Tiedotteessa kerrotaan myös, että paperin valkaisuun käytetään usein optisia kirkasteita, sillä kierrätyspaperi on luonnostaan harmahtavaa. Osalla optisista kirkasteista on arvioitu olevan haitallisia, esimerkiksi syöpävaarallisia tai ihoa ärsyttäviä vaikutuksia, tiedotteessa kerrotaan.

”Selkeä tuotevirhe”

– Tämä on ihan selkeä tuotevirhe ja vastoin valmistajan kanssa yhdessä sopimaamme raja-arvoa, Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo kommentoi Kuluttaja-lehdelle K-Menun tuotetta.

Lehden mukaan Kesko selvittää asiaa.

Myös Lidlistä kommentointiin lehdelle, että löydökseen suhtaudutaan vakavasti ja asiaa selvitetään. Lidlin kommentin mukaan tuotannossa otetuissa viimeisimmissä testeissä ei ole todettu pohjoismaisen ympäristömerkin vaatimuksia ylittävää, optisten kirkasteiden liukenemista.

SOK kommentoi Kuluttaja-lehdelle, että X-tra-talouspaperi täyttää optisia kirkasteita koskevat tuoteturvallisuuden hygieniavaatimukset.

– Tuotteella on EU:n kukka-ympäristömerkki. X-tra-talouspaperi täyttää EU:n kukka-ympäristömerkin asettamat hygieniavaatimukset, SOK:n tuotelaadun ohjauksen ryhmäpäällikkö Marjatta Väisänen kommentoi Ilta-Sanomille.

– Lähetimme tuotteen vielä ulkopuoliseen optisten kirkasteiden laboratoriotesteihin, jossa tulokseksi saatiin 5, joka täyttää myös Kuluttaja-lehden käyttämän kriteeristön vaatimukset. Valvomme säännöllisesti tuotteidemme laatua, Väisänen kertoo.

Myös Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo kommentoi Ilta-Sanomille Kuluttaja-lehden testiä.

– Asia on käsitelty tavarantoimittajan kanssa ja olemme Kuluttaja-lehden yhteydenoton perusteella teettäneet K-Menu-talouspaperista analyysit optisten kirkasteiden osalta. Tutkimustulosten perusteella optisia kirkasteita ei liukene talouspaperille tyypillisissä käyttöolosuhteissa elintarvikkeisiin, joten tuote on näiden tulosten perusteella elintarvikekontaktiin soveltuva.

– Testausmenetelmänä käytettiin standardin EN 648:2018 mukaista optisten kirkasteiden liukenemisen määrittämiseen tarkoitettua menetelmää. Käynnistämme kuitenkin akkreditoidussa laboratoriossamme myös mikrobiologiset selvitykset kyseisestä tuotteesta, Kalervo vastaa.

Voittaja oli kallein

Kuluttaja-lehden testissä arvioitiin lisäksi papereiden imukykyä.

Arvion mukaan suurin osa testatuista talouspapereista imee hyvin, mutta X-tra-merkin talouspaperia tarvittiin peräti kymmenen arkkia imeyttämään desilitra vettä. Kakkoseksi arvioidulla Rainbow’lla on hyvä imukyky, mutta märkänä se repeää helposti, tiedotteessa kerrotaan.

Testin voittaja oli kallein tuote, kotimainen Lambi.

Lehden tiedotteen mukaan testivoittaja imee nopeasti, kestää käytössä hyvin, ei nukkaa eikä ole bakteeripesäke. Lambi oli testituotteista kallein.

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit