Kalatiskin Karita antaa näppärän vinkin lohen suolaamiseen – näin valmistat mehevän kalan uunissa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Kalatiskin Karita antaa näppärän vinkin lohen suolaamiseen – näin valmistat mehevän kalan uunissa

Palvelutiskeillä kerrotaan vinkkejä tuotteiden käyttämiseen. Palvelutiskeiltä ostaessa voi myös vähentää kodin muoviroskan määrää.

Julkaistu: 18.1.2019 19:00

Kuten vihanneksilla ja hedelmillä, myös kaloilla on ”satokautensa”. Sesongin tuotteet ovat aina edullisempia.

Monissa hyvin varustelluissa ruokakaupoissa on liha- ja kalatiskit, joista voi tehdä löytöjä. Ennen kaikkea niistä saa tuoreita raaka-aineita.

Kokki ja Helsingin Stockmannin Food Market Herkun palvelutiskin asiantuntija Karita Grönqvist kertoo, millaisia edullisia helmiä hän suosittelisi juuri nyt.

Kaikki eivät tiedä, että esimerkiksi kaloillakin on omat ”satokautensa”.

– Meneillään olevan satokauden kalat ovat edullisempia, Karita Grönqvist sanoo ja suosittelee niiden kokeilemista.

Pro kala ry:n tuoreessa Kalojen satokausien kalenterissa (pdf-tiedosto) kerrotaan, että esimerkiksi tammi- ja helmikuussa sesongissa on esimerkiksi haukea, kuhaa, madetta, muikkua ja silakkaa. Kevään kaloja ovat taas lahna, lohi, siika, taimen ja turska.

– Turska on erittäin hyvä kala arkiruokaan, Grönqvist suosittelee.

Kalasta kysytään paljon

Lihatiskin osalta Karita Grönqvist on huomannut yhden tuotteen, jota varsinkaan nuoremmat eivät enää juurikaan osta.

– Possunkyljykset ovat edullisia ja hyviä. Niitä nuoret eivät tosin enää suosi, hän toteaa.

Palvelutiskeillä voi kysyä mitä tahansa tuotteiden valmistamisesta. Tiskin ääreen ei tarvitse tulla jo ostopäätöksen tehneenä.

– Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Palvelutiskit ovat palvelua varten, siellä neuvotaan kyllä kaikesta, Karita Grönqvist sanoo.

Varsinkin kalan valmistamiseen tulee asiakkailta paljonkin kysymyksiä. Uunikala on yksi suosikkiruoista.

– Kalan valmistaminen on helppoa. Kala ei tarvitse muutoinkaan kuin suolaa ja pippuria. Uunikalasta saa myös todella nopeasti ruokaa, ja lisukkeet, kuten vihannekset voi paistaa samaan aikaan uunissa kalan kanssa, hän sanoo.

Kiireisen kokkaajan suolausvinkki

Karita Grönqvistillä on myös neuvo kiireisille tai niille, jotka ovat epävarmoja kalan suolaamisesta.

– Kalan päälle voi ripotella suolaa ja laittaa sen jääkaappiin odottamaan iltaa, jolloin kala valmistetaan. Tämän voi tehdä joko aamulla tai edellisenä iltana. Jos kala on yön yli jääkaapissa, suolaa tarvitaan vähemmän, kuin jos sen tekisi aamulla. Mutta kun se on saanut olla suolattuna, siitä tulee maukasta.

Kalaa paistaessa kannattaa muistaa, että miedompi lämpö estää kalan kuivahtamisen.

– Korkeintaan 180 astetta riittää. Uunikalassa voi myös käyttää valmiiksi maustettuja ruokakermoja, niistä saa helposti makua uunikalaan.

Kasvatetussa kalassa eroja villikalaan

Asiakkaat kysyvät usein, mikä eroja eri lohilla on. Isoimmat erot ovat siinä, ovatko kalat kasvatettuja vai villikaloja.

– Villikala on aina vapaasti uinutta kalaa, jota ei kasvateta ja näin ollen hintakin on yleensä kalliimpaa ja kalat huomattavasti isompia, Karita Grönqvist kertoo.

– Kasvatetussa lohessa näkyy se, mitä kaloille syötetään. Pinkki väri tulee esimerkiksi katkaravunkuorista, joita on viljellyn kalan rehussa, Grönqvist kertoo.

Suurin osa Suomessa myydystä lohesta on kasvettua. Pro kala ry kertoo sivuillaan, että kirjolohi ei pysty lisääntymään Suomen vesistöissä, siksi se on täällä aina kasvatettua. Luonnonvarakeskus kertoo, että Suomessa kasvatetusta ruokakalasta lähes 95 prosenttia on kirjolohta.

Luontaisia lohikaloja on kaksi rotua: merilohi ja järvilohi. Pro Kalan sivuilla kerrotaan, että lohenkalastus on tarkoin säädeltyä sekä ajallisesti että määrällisesti. Järvilohi on uhanalainen, Luonnonvarakeskus kertoo sivuillaan.

Rasvaisuudessa on eroja kasvatettujen ja villinä uineiden välillä.

– Niissä on rasvaa hieman eri määriä. Kasvatetussa lohessa on enemmän rasvaa, mikä tulee niiden rehusta. Villikalassa on vähemmän rasvaa.

Kalatiskeillä kannattaa kysyä sesongissa olevia kaloja. Ne ovat edullisempia.

Alkuperästä on löydyttävä vastauksia

Moni pohtii lihojen ja kalojen suhteen alkuperää ja tuotantojen vastuullisuutta.

– Palvelutiskeillä on tärkeää, että alkuperästä voidaan kertoa. Ne myös täytyy ilmoittaa, Karita Grönqvist sanoo.

WWF painottaa Kalaoppaassaan, että kirjolohta ostaessa kannattaa suosioa ASC-sertifioitu kalaa, kiertovesikasvatettua kirjolohta sekä suomalaista verkkoallaskasvatettua kirjolohta. WWF kertoo, että ”Suomessa kirjolohen kasvatus eroaa muualla Pohjois-Euroopassa tapahtuvasta kasvatuksesta erityisesti tiukan ympäristölainsäädännön ja -lupajärjestelmän vuoksi.”

WWF kertoo myös, että Itämeren lohta ei tulisi ostaa, sillä Itämeren lohikannat ovat kärsineet huomattavasti liikakalastuksesta. Kalaoppaassa suositellaan aina ASC- ja luomumerkityn lohen ostamista ja harkintaa Norjassa, Skotlannissa ja Irlannissa kasvatettu lohen osalta.

Maistuvat arkiruoat

Karita Grönqvist elää lapsiperheen arkea. Hän jakaa reseptejä, joita hän tekee itse kotikeittiössä.

– Näitä reseptejä teen usein kotona ihan arkiruokana niiden helppouden takia. Koko perhe tykkää, hän kertoo.

Smetanaturskaa (4 henkilölle)

800 g turskan seläkettä

2 tl suolaa

1 tl sokeria

1/2 tl sitruunapippuria

3 prk ruokakermaa

2 prk smetanaa

Koristeeksi tilliä ja sitruunaa

Mausta turska suolalla, pippurilla ja sokerilla. Anna maustua, mutta voit myös valmistaa suoraan)

Laita kala uunivuokaan ja paista 180-asteessa noin 10 minuuttia. Lisää smetana ja kermat ja kypsennä vielä noin 15 minuuttia.

Kypsennyksen jälkeen koristele tillillä ja sitruunalla. Tarjoile esimerkiksi perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Porsaan kyljykset currykermakastikkeessa (4 henkilölle)

4 porsaan kyljystä

2 pakettia pekonia

2 prk ruokakermaa

Mausteseos:

3 tlk suolaa

4 tlk currya

3 tlk paprikamaustetta

3 rkl oliiviöljyä

Valmista ensin mausteseos. Sekoita mausteet öljyyn, pyörittele porsaan kyljykset kauttaaltaan mausteessa ja anna maustua noin 15 minuuttia huoneenlämmössä.

Kääri kyljykset pekoniin niin, että pekoni menee kyljysten ympäri kauttaaltaan.

Asettele uunivuokaan. Laita kyljykset kylmään uuniin, joka on laitettu lämpiämään 200 asteeseen ja anna paistua rauhassa 45 minuuttia, lisää kerma ja paista vielä 15 minuuttia. Tunnin paistamisen jälkeen kyljykset ovat valmiit. Tarjoile uunibataatin kanssa

Uunibataatti (4 henkilölle)

4 pienehköä bataattia

merisuolaa

Laita bataatit kuorineen uunivuokaan, jonka pohjalla on reilusti merisuolaa. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Kuori ja pilko bataatit lautaselle kyljysten kaveriksi.

Lähteet: WWF, Luke, Pro Kala ry

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit