Ison perheen äidin mahtava ruoka lohesta: ”Syödään aina viimeiseen kastikepisaraan asti”

Ruokabloggaaja ja ruokakirjailija kertoo uudessa kirjassaan, ettei kalaruokien tekeminen ole vaikeaa.

Lohi on monikäyttöinen kala.

17.1.2019 18:16

– Moni ajattelee, että kalan valmistaminen on vaikeaa. Haluan näyttää, ettei se ole niin, Peggyn pieni punainen keittiö -ruokablogia pitävä, uuden ruokakirjan julkaissut Peggy Thomas sanoo.

Tuoreessa Parhaat kalareseptit -kirjassaan (Readme.fi 2019) Peggy Thomas esittelee laajan kattauksen erilaisia kalareseptejä. Kalastamaan hän pääsi jo lapsena, ja into on säilynyt aikuisuuteen asti.

– Rakkaus luontoon ja kalaan on säilynyt, hän kirjoittaa.

Peggy Thomas kirjoittaa myös, että haaveilee vielä ison vonkaleen nappaamisesta, mutta arjen kiireissä hän on toistaiseksi turvautunut kalatiskien tarjontaan. Hän toivoo kirjansa tarjoavan inspiraatiota kalaruokien valmistamiseen.

Kirjan resepteissä suositellaan suomalaista kalaa.

– Tämä kirja on tehty rakkaudella, hän kirjoittaa esipuheessaan.

Peggy Thomas puhuukin kalasta intohimoisesti.

– Toivon aina, että ihmiset käyttäisivät enemmän kalaa. Se on nopeasti valmistuvaa. Esimerkiksi kalafilee paistuu paljon nopeammin, kuin vaikkapa jauheliha, hän kertoo.

Mehukasta pikaruokaa

Hän kirjoittaa myös kirjansa esipuheessa kalan valmistamisen nopeudesta.

– Kala on mehukasta pikaruokaa, josta aterian saa parhaimmillaan vain muutamassa minuutissa.

Neljän lapsen äidille ruokalaskuilla on iso merkitys. Peggy Thomas toteaa, että jos kalan hinta tuntuu kalliilta, kalaa ei kuitenkaan tarvita määrällisesti yhteen ruokaan kovinkaan paljon. Muutamassa fileestäkin saa riittävän aterian. Thomas käyttää ahkerasti ruokakauppojen kalatiskejä ja suosii aina sesongissa olevia kaloja.

– Sesongissa olevat kalat ovat edullisempia. Sen kyllä huomaa neljän lapsen perheen ruokalaskussa, hän sanoo.

Pannuruoka lohesta

Kalatiskillä voi tehdä myös löytöjä.

– Joskus olen ajatellut ostavani haukea ja tulenkin kotiin ahvenen kanssa, hän sanoo.

Moni suosii lohta. Peggy Thomasin kirjassa on ihana ohje sen valmistamiseen pannulla.

– Ruoka, joka syödään aina viimeiseen kastikepisaraan asti, hän alustaa seuraavan herkkuohjeensa.

Thomas ehdottaa tämän ruoan kyytipojaksi maalaisleipää.

Lohi-chorizopannu (2 annosta)

300 g nahatonta lohifiiletä tai kirjolohifileetä

200 g chorizoa

2 sipulia

1 tl savupaprikaa

1 tl sormisuolaa

1 tl chilirouhetta

1 valkosipulinkynsi

200 g kirsikkatomaatteja

200 g tomaattimurskaa

1/2 dl kivettömiä oliiveja

nippu tuoretta basilikaa

Valmistusohjeet:

  1. Kuori ja hienonna sipulit.

  2. Halkaise tomaatit. Viipaloi chorizo ja kuutioi lohi tasakokoisiksi paloiksi

  3. Paista chorizo ja sipulit kuumalla pannulla. Lisää mausteet ja lohipalat. Anna kalan saada väriä.

  4. Lisää tomaatit ja tomaattimurska. Hauduta muutama minuutti. Viimeistele oliiveilla ja basilikalla.

Lähde ja resepti: Peggy Thomas: Peggyn pieni punainen keittiö – Parhaat kalareseptit (Readme.fi 2019)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit