Helppo, halpa ja mainio ruoka – Helvi-mummin salaisilla aseilla rieskasta tulee ”uskomattoman herkullinen” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Helppo, halpa ja mainio ruoka – Helvi-mummin salaisilla aseilla rieskasta tulee ”uskomattoman herkullinen”

Rieskoja voi syödä sellaisenaan tai täyttää tortillojen tavoin.

Rieskoja voi syödä sellaisenaan tai täyttää tortillojen tavoin.

Julkaistu: 17.1.2019 13:17

Paluu perusasioiden äärelle: perinteiset rieskat ovat helppoja ja monikäyttöisiä. Edulliseen ruokaan voi myös upottaa ylijääneen perunamuusin. Helppo ohje kannattaa opetella.

Suomessa on yhä omaleimaisia, paikallisia ruokakulttuurin liittyviä ominaispiirteitä, vaikka suurimmat erot alueiden välillä ovat aikojen saatossa tasoittuneet, Ruokatieto kertoo verkkosivuillaan. Paikalliset erot näkyvät erityisesti leivissä, Ruokatieto kertoo.

Esimerkiksi rieskoilla on vanhat perinteet Suomessa. On kuitenkin vaikea sanoa, mistä ne ovat alkujaan kotoisin. Ainakin Itä-Suomessa rieskat ovat suosittuja.

Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Mervi Kukkonen kouluttaa ja luennoi ruokaan, ruokakulttuuriin, ravitsemukseen ja kotitalouteen liittyvistä aiheista. Sitä, onko perunarieska alkujaan esimerkiksi Karjalasta, Pohjanmaalta vai Savosta, on vaikea todentaa ehdottoman aukottomasti.

– Perinteet ovat sekoittuneet. Rieskakulttuuri on erityisesti itäsuomalaista, mutta Pohjanmaallakin sitä kyllä on, Mervi Kukkonen toteaa.

Hän kertoo, että esimerkiksi Etelä-Savossa rieskat ovat yhä perinteistä juhlaruokaa.

– Etelä-Savossa ne kuuluvat esimerkiksi juhannukseen ja muihin juhliin.

Perinteinen päällinen on munavoi

Perunarieska on monikäyttöinen tuote. Siihen voi upottaa ylijääneen perunamuusin ja se tehdään edullisista raaka-aineista.

– Perunarieska on mainio ruoka, Mervi Kukkonen toteaa.

– Rieskoissa hyödynnetään lisäksi kotimaisia aineksia. Rieskoja on helppo valmistaa.

Muutkin rieskat, kuten tattaririeska ja ohrarieska ovat käteviä tarjottavia. Kerralla voi tehdä vaikka pellillisen.

– Munavoi on perinteisin rieskan kanssa, Kukkonen kertoo rieskojen tyypillisistä päällisistä.

Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaiset ovat keränneet eri maakuntien leipäreseptejä. Löydät Leipämatka maakuntiin -sivun ohjeet täältä.

Helvi-mummin salaiset aseet

Palaa siis perusasioiden ääreen ja kokeile valmistaa rieskoja itse. Rieskat valmistuvat noin 20 minuutissa, eikä monimutkaisia vaiheita ole.

Ohjeita voi myös varioida, kuten ruokatoimittaja Hanna Jensenin Helvi-mummin reseptissä on tehty. Ihanan lopputuloksen salaisuuden ovat seuraavat: erittäin tiiviiseen perunamuusiin sekoitetaan kermaviiliä, kermaa ja kaurahiutaleita. Sitten voidellaan valurautapannu, jossa rieska paistetaan uunissa.

– Lopputulos on uskomattoman herkullinen leipä, jossa rapea pinta ja pehmeänmehevä sisus ovat täydellisessä tasapainossa, reseptin lupaus kuuluu.

Rieskoja voi käyttää tortillojen tavoin. Tässä reseptissä rieskat täytetään silakkatäytteellä.

Perunarieska

2,5–3 dl perunamuusia

1 dl kaurahiutaleita

2,5 dl ohrajauhoja

1 kananmuna

0,5–1 tl suolaa (riippuen perunamuusin suolaisuudesta)

0,5 dl vettä

Valmistusohjeet

  1. Sekoita kaikki aineet yhteen ja taputtele kostein käsin ohuiksi rieskoiksi.

  2. Painele rieskat haarukalla.

  3. Paista rieskoja 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia uunin keskitasolla.

Kuvituskuva

Mitkä kotimaiset paikallisherkut ovat sinun lemppareitasi? Keskustele aiheesta alla!

Tuoreimmat osastosta

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit