Ajankohtaista

Pipsa Hurmerinta sai yllättävän työtarjouksen juuri oikealla hetkellä: ”Nyt elän unelmaani”

Julkaistu:

Ravintola-ala
– Tulta päin, pitää uskaltaa, Pipsa Hurmerinta sanoisi nuorelle, joka epäröi päätöstensä kanssa.
Kokki ja juontaja Pipsa Hurmerinta on tehnyt viime vuosina monipuolisesti töitä ruoka- ja ravintola-alalla.

Viime aikoina Hurmerinta on ollut erityisen kiireinen. Samanaikaiset työt ruokakirjailijana, kokkina, catering-kokkina, ruokastylistina, juontajana ja ruoka-aiheisen radio-ohjelman vetäjänä Radio Helsingissä ovat vaatineet myös veronsa, vaikka työt ovatkin olleet mielenkiintoisia.

Tammikuun ensimmäisellä viikolla uutisoitiin, että Pipsa Hurmerinta aloittaa keittiömestarina maaliskuussa avattavassa, Sikke Sumarin ravintolassa Helsingissä. Täysipäiväinen työ ravintolassa ei ollut Hurmerinnan suunnitelmissa aiemmin, mutta kun yllättävä tarjous tuli, hän ei kieltäytynyt.

– Sikke laittoi viestin juuri oikealla hetkellä, Pipsa Hurmerinta sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Nykyiset työt ovat olleet vaativia, raskaitakin ja vaatineet minulta paljon monella eri osa-alueella. Yksi iso syy, miksi sanoin kyllä on se, että haluan keskittää kaiken energiani yhteen asiaan, hän toteaa.

Ihana vaihe

Juuri nyt ravintolaan liittyvissä töissä on kiehtova jakso, ideointi.

– Elän unelmaani, Pipsa Hurmerinta sanoo.

– Ruudulla on 500 eri ruokaa, joista tehdään päätöksiä. Nyt on meneillään se ihanin vaihe.

Helsingin ravintolatarjonta on monipuolinen. Millaisia asioita Siken ravintola tuo kattaukseen?

– En sanoisi rintaani paukutellen, että nyt minä teen jotain mitä ei ole ennen nähty. Me tehdään sitä mitä tehdään ja se on meille aitoa, oikeaa ja sydämen asia, Hurmerinta kuvailee tulevaa ravintolaa.

Eettisyys on Sumarille ja Pipsa Hurmerinnalle erityisen tärkeää. Sikke Sumarin uudessa ravintolassa raaka-aineiden valinnat perustellaan ja tarjoilijat osaavat vastata kysymyksiin lihan alkuperästä.

– Meille on todella tärkeää se, että raaka-aineet ovat eettisiä ja se, mistä ne tulevat. Siipikarjan ja lihan on tultava sellaisista paikoista, missä on oikeasti mietitty eläinten hyvinvointia. Ravintolan asiakaskunnassa on ihmisiä, jotka haluavat tehdä oikeita valintoja ja jotka taatusti tekevät niitä kotonakin monta kertaa päivässä. Kun he tulevat syömään, he voivat luottaa, että ravintolassa on sama arvomaailma. Että vaikeat valinnat on jo tehty valmiiksi.

– Mielestäni kokin tärkeimpiä tehtäviä on viedä ruokakulttuuria eteenpäin, sitä eettisyyttä, Pipsa Hurmerinta painottaa.

”Mikäs kokki se luulee olevansa...”

Pipsa Hurmerinta valmistui ravintolakoulusta vuonna 2008 ja on toiminut alalla siitä asti. Hän työskenteli nuorempana ammattimallina.

Hurmerinta voi kuvitella, mitä erinäisillä keskustelufoorumeilla pöhistään. Esimerkiksi mahdollisesti siitä, että hän siirtyy kokista keittiömestariksi.

– Mulle on aina sanottu, etten muka pysty johonkin. Että mikäs kokki se luulee olevansa. Ei päätöksiä voi tehdä muiden mielipiteiden perusteella, Hurmerinta toteaa.

Hurmerinta kuvailee, kuinka hän jo nuorena maailmalle lähtiessään sai kuulla tutun, hyvin suomalaisen perusvirren: ”Mitähän siitäkin tulee, luuletko pärjääväsi, oletko nyt aivan varma, saapa nyt nähdä...”

Hyvin hän pärjäsi, suomalaisittain vaatimattomasti ilmaistuna. Pipsa Hurmerinta nousi yhdeksi Suomen menestyneimmäksi malliksi. Ravintola- ja ruokamaailmassa on aina riittänyt paljon töitä. Muutaman ruokakirjankin hän on ehtinyt kirjoittaa.

Hurmerinnalla on vastaus kyseenalaistaviin kommentteihin.

– Mä selviän kyllä, kiitos, hän sanoo hieman huvittuneena.


”Voisi myös hyvin sanoa, että ei uskalla”

Pipsa Hurmerinta ei aliarvioi keittiömestarin ammatin vaativuutta.

– Totta kai otan sen vakavasti ja se on iso juttu.

– Voisi myös hyvin sanoa, että ei uskalla. Minulle se ei ole kuitenkaan ollut koskaan vaihtoehto. Jos jokin asia on minua pelottanut, olen nimenomaan juuri siksi halunnut tehdä sen. Uskon, että tulee olemaan tosi rankkaa, mutta mun työ on ollut tosi rankkaa tähänkin asti.

Hurmerinta kestää kritiikin. Hassuja argumentteja on myös tosin kuultu.

– Ihmiset ovat kysyneet, aionko oikeasti olla siellä ravintolassa töissä? Se on aika alentava kysymys. Jos olen menossa keittiömestariksi, mistä he luulevat, että Sikke maksaa minulle palkkaa? Siitäkö, että makaan kotona ja lakkaan varpaankynsiä?

”Tulta päin!”

Keväällä moni nuori tekee päätöksiä opiskeluiden suhteen. Kokin ammatti ja ravintolamaailma ovat tunnetusti raskaita aloja, niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Millaisia rohkaisevia sanoja Hurmerinta lähettäisi nuorille, jotka ovat pohtineet alalle kouluttautumista? Varsinkin nuorille naisille, jotka miettivät asiaa, ehkä jopa epäröivät.

– Tulta päin, pitää uskaltaa, Hurmerinta vastaa.

– Älä koskaan tee päätöksiä sen mukaan, mitä muut sinusta ajattelevat, tai millaisena muut sinua pitävät tai sen mukaan, mitä muut kuvittelevat kyvyistäsi. En olisi itse tehnyt mitään, jos olisin tehnyt päätöksiä niin, hän sanoisi nuorille.

Pipsa Hurmerinta kertoo, mitä hän pitää tärkeinä ominaisuuksia alalla menestymisen kannalta.

– Se vaatii todella paljon, ennen kaikkea asennetta. Että haluaa oppia, on utelias, nälkäinen, auki asioille. Että sinua ei kiinnosta ainoastaan ruoka, vaan maailma, elämä ympärillä. Ne ovat minulle tärkeimpiä asioita kuin se, kuinka monta vuotta on hakannut sipulia silpuksi jonkun ravintolan perukoilla. Tekniikan voi oppia.

– Pärjää, kun on oikea asenne ja sydän paikallaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt