Ajankohtaista

Näillä lähtee nälkä! Falafelsalaatti ja kaksi muuta maukasta, lämmintä salaattia

Julkaistu:

Elämän makuja
Jouluherkkujen jälkeen tekee mieli tuoretta ja vihreää, mutta nyt on kylmää ja keho kaipaa myös lämmintä ruokaa.
Ratkaisu on tietenkin lämmin salaatti!

Kaalisalaatti pursuaa vitamiineja, ruokaisa falafelsalaatti on helppo, kun vähän oikoo. Appelsiini-juuressalaatti on uusi tuttavuus, jonka kastike on herkullista!


Vihreä kaalisalaatti

1 rkl valkoviinietikkaa

½ pienen sitruunan mehu
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

0,5 dl oliiviöljyä

hyppysellinen suolaa

valkopippuria

200 g broccoliinia tai parsakaalia

150 g lehtikaalia

150 g herkkusieniä

200 g fetaa

2–4 kananmunaa

2 rkl väkiviinaetikkaa

2 tl suolaa

leipää

Valmista sitruunavinaigrette. Sekoita valkoviinietikka, sitruunan mehu ja oliiviöljy. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Pese broccoliinit ja leikkaa kuivat varren päät pois. Poista lehtikaaleista ruodit. Leikkaa herkkusienet puoliksi. Kiehauta vesi, mausta ripauksella suolaa ja keitä broccoliineja 8–10 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä mutta napakoita. Sammuta liesi ja jätä broccoliinit kuumaan veteen odottamaan tarjoilua.

Kuumenna paistinpannulla loraus oliiviöljyä. Kuullota herkkusienet ja lehtikaalit pannulla, mausta suolalla ja jätä kannen alle. Kiehauta vettä laakeassa kattilassa. Lisää väkiviinaetikka ja suolaa. Riko kananmuna pieneen kuppiin. Pyöräytä vienosti kiehuvaa vettä niin, että muodostuu pieni pyörre. Valuta kananmuna varovasti pyörteen mukaan ja keitä noin kolme minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt ja keltuainen pysyy kasassa. Voit keittää kaksi munaa samanaikaisesti. Kaada ne kuitenkin erikseen kattilaan.

Kokoa salaatti. Kaada tarjoilulautaselle ensin lehtikaalit ja herkkusienet, asettele päälle valutetut broccoliinit, murenna päälle fetaa ja pirskota päälle vinaigrette. Aseta valutetut uppomunat kaiken päälle ja tarjoa hyvää leivän kera.

Valmistusaika: 35 minuuttia

Annoksia: 4



Falafelsalaatti

Avokadovinaigrette:

1 avokado

½ rkl valkoviinietikkaa

½ sitruunan mehu

1 dl oliiviöljyä

2 hyppysellistä suolaa

mustapippuria

Salaatti:

1 bataatti

2 paprikaa

½ tl suolaa

1 rkl maapähkinävoita

225 g falafelpyöryköitä

1 dl kvinoaa

lehtipersiljaa

Valmista avokadokastike. Lusikoi avokadon liha korkeaan kapeaan astiaan, lisää pilkottu valkosipulinkynsi, etikka, sitruunamehu, suola, sokeri ja pippuri. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää joukkoon oliiviöljy samalla sekoittaen. Jos avokado on kovin kookas ja kastike jää paksuksi, ohenna öljyllä ja sitruunamehulla.

Kuori bataatti ja leikkaa parin senttimetrin kokoisiksi kuutioiksi. Leikkaa paprika viipaleiksi. Kuumenna oliiviöljyä wokkipannussa tai kasarissa. Paista kasviksia, kunnes ne saavat hieman väriä. Mausta suolalla ja lisää maapähkinävoi. Lisää pannulle falafelpyörykät, kuumenna vielä hetki, laita liesi hiljaiselle ja peitä kannella. Hauduta, kunnes bataatit ovat täysin kypsiä.

Valmista sillä aikaa kvinoa. Kiehauta suolattua vettä pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada joukkoon desilitra huuhdeltua kvinoaa ja keitä noin 8–10 minuuttia, kunnes kvinoa on kypsää. Hienonna lehtipersilja. Sekoita valutettu kvinoa kasvisten joukkoon, kaada tarjoiluastialle. Tarjoa avokadokastikkeen kanssa.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4



Juures-appelsiinisalaatti

Juuressalaatti:

2 rosamunda perunaa

2 porkkanaa

2 punajuurta

1 juuripersilja

½ dl oliiviöljyä

2 tl suolaa

mustapippuria

2 tl rosmariinia

1 valkosipulin kynsi

100 g babypinaatinlehtiä

n. 50 g vuonankaalia

1 appelsiini

Appelsiinikastike:

2 munankeltuaista

3 tl dijoninsinappia

2 rkl valkoviinietikkaa

½ appelsiinin mehu

1 tl hunajaa

2½ dl rypsiöljyä

½ tl suolaa

2 dl kastiketta

Lämmitä uuni 185 asteeseen. Kuori juurekset, paloittele perunat ja punajuuret noin kolmen senttimetrin kokoisiksi paloiksi, porkkanat ja juuripersilja hieman pienemmiksi. Aseta juurekset leivinpaperille uunipellille, punajuuret erikseen pellin reunaan, etteivät ne värjää.

Lorauta juuresten päälle oliiviöljyä, mausta suolalla, pippurilla ja rosmariinilla. Hienonna päälle vielä valkosipulinkynsi. Nosta uuniin 25 minuutiksi, kunnes juurekset ovat kypsiä mutta napakoita. Valmista appelsiinikastike. Yhdistä kulhossa keltuaiset, sinappi, viinietikka, hunaja ja appelsiinin mehu. Vatkaa hieman, jotta ainekset sekoittuvat. Lisää öljy pikkuhiljaa samalla vatkaten, kuten majoneesia tehdessä.

Kastike paksuuntuu hieman. Mausta suolalla. Säilytä jääkaapissa. Kaada juurekset tarjoiluastialle, sekoita joukkoon pinaatit ja vuonankaali. Lohko appelsiini ja asettele astian reunoille. Tarjoa appelsiinikastikkeen ja leivän kanssa.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 4



IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt