Ajankohtaista

Helsingin kebabravintoloiden ruokia tutkittiin: 66 prosenttia näytteistä hyviä, mutta lisukkeista nousi ongelmallisin tuote

Julkaistu:

Ruoan laatu
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut tutki kebablihojen ja lisukkeiden laatua. Suurin osa ravintoloista korjasi myöhemmin aiemmin havaittuja epäkohtia.
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut selvitti vuosina 2016–2017 kaupungin kebabravintoloiden kebabin ja lisukkeiden laatua. Perjantaina julkaistujen tulosten mukaan mikrobiologiselta laadultaan hyviä oli 66 prosenttia, välttäviä 13 prosenttia ja huonoja viidennes, tiedotteessa kerrotaan.

Näytteitä ravintoloista otettiin yhteensä 123 kappaletta.

Tutkitut lisukkeet olivat riisi, salaatti ja kermaperunat. Kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että joka kolmas lisukkeista otettu näyte oli laadultaan huono. Suurin osa huonoista tuloksista tuli riisistä.

Kebablihoista otetuista näytteistä joka viides oli laadultaan huono. Raportissa todetaan, että kaikista näytteeksi otetuista kebablihoista suurin osa, 72 prosenttia oli kuitenkin laadultaan hyviä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huonot tulokset säilyttämisestä ja jäähdyttämisestä

Tiedotteessa kuvaillaan, että huonot tulokset tulivat ravintolan valmistamasta ja jäähdyttämästä kebablihasta, sekä teollisesti valmistetuista kebablastuista erityisesti silloin, jos niiden säilytyslämpötila oli liian korkea.

Kaikki kebablihanäytteet, jotka tässä projektissa otettiin suoraan kypsennetystä vartaasta tai jotka olivat samana päivänä vartaasta leikattu kuumahauteeseen, olivat mikrobiologiselta laadultaan hyviä, selvityksen raportissa kerrotaan.

Huonot tulokset johtuivat suuresta aerobisten mikrobien kokonaismäärästä, enterobakteereista sekä ruokamyrkytyksiä aiheuttavasta Bacillus cereus -bakteereista, tiedote kertoo. Tulokset selittyivät esimerkiksi säilyttämiseen ja jäähdyttämiseen liittyvissä asioissa.

Ravintolat saivat ohjeistuksia tilanteen parantamiseksi.

Suurin osa ravintoloista korjasi epäkohtia

Tutkimuksen yhteydessä 62:ssa ravintolassa tehtiin myös Oiva-tarkastus. Siinä elintarvikevalvontaviranomaiset arvioivat ravintoloiden elintarviketurvallisuutta eri tavoin. Viranomaiset tutkivat muun muassa henkilökunnan toimintaa, tilojen, välineiden ja pintojen puhtautta, sekä esimerkiksi elintarvikkeiden säilytyslämpötiloja. Oiva-raportit ovat julkisia.

Hyvän tai oivallisen arvion sai 58 prosenttia tarkastuksen kohteina olleista ravintoloista.

Helsingin kaupungin tutkimusten yhteydessä tehdyissä tarkastuksissa 42 prosenttia ravintoloista sai arvion, jonka mukaan ravintolassa on korjattavia asioita. Kun ravintoloihin tehtiin myöhemmin uusintatarkastuksia, suurin osa yrityksistä oli korjannut aiemmin havaittuja epäkohtia, tiedotteessa kerrotaan.

Tarkastukset ja ohjeistukset vaikuttivat uusintanäytteiden tuloksiin.

Toimijan saadessa huonon näytetuloksen elintarviketarkastaja neuvoi toimijaa ja noin kuukauden päästä otettiin uusintanäytteet. Uusintanäytteistä 84 % oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä. Parannus oli merkittävä ja voidaan todeta, että näytteenottoprojektin avulla pystyttiin parantamaan ravintoloiden elintarvikkeiden laatua, raportissa kerrotaan.

Keitetty riisi on herkkä ruoka

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut kertovat lisäksi, että keitetty riisi on mahdollinen ruokamyrkytysten aiheuttaja, jos sen säilytyslämpötila on väärä.

Riski nousee myös, jos riisin jäähdytys tehdään liian hitaasti. Turvallisin tapa säilyttää keitettyä riisiä on säilyttää se kuumana. Sitä ei pitäisi myöskään säästää seuraavaksi päiväksi.

Tänä vuonna tehtävissä tarkastuksissa kiinnitetään erityistä huomiota ravintoloiden jäähdytettyihin ruokiin.

Juttua päivitetty 11.1.2019 kello 11.55: Helsingin kaupungin tutkimusten yhteydessä tehdyissä tarkastuksissa 42 prosenttia ravintoloista sai arvion, jonka mukaan ravintolassa on korjattavia asioita, jotka johtavat uusintatarkastukseen.

Koko raportti: Hel.fi (pdf-tiedosto)

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalaiset töllöttivät televisiota lähes 3 tuntia vuorokaudessa – vuoden katsotuinta ohjelmaa seurasi keskimäärin yli 2,4 miljoonaa ihmistä
   Kotimaa
  3. Taksinkuljettajaa epäillään seksuaalisesta ahdistelusta – naisasiakas kertoo IL:lle: ”Yritti suudella väkisin”
   Kotimaa
  4. Tunti sitten
  5. Teollisuushalli syttyi Laukaassa, paikalla luvatta ollut mies pelastettiin
   Kotimaa
  6. Lauri Markkasen Chicago Bulls katkaisi vihdoin tappiokierteensä – Cleveland kaatui 104–88
   NBA
  7. Otepään onnistuminen antoi elonmerkkejä Johanna Matintalolle: ”Perjantain ainoa tavoite on napata mitali”
   Maastohiihto
  8. Tiistaiaamusta on tulossa todella kylmä, –30 asteen raja rikkoutui etelässä jo maanantai-iltana
   Kotimaa
  9. 2 tuntia sitten
  10. Janni Hussi paljastaa totuuden Joel Harkimon kanssa tehdystä matkasta – kauan odotetusta lemmenlomasta tuli yksi iso pettymys
   Viihde
  11. Pellosta löytyi 1300-luvulla kuollut mies ja miekka, jossa luki ”Benedictus” – Nyt Janakkalan miekka­miehen perimästä selvisi uutta tietoa
   Tiede
  12. Antti Rinne jäi sairauslomalle sepelvaltimon tukoksen vuoksi – lääkäri kertoo nyt vaarallisesta kansantaudista, joka voi viedä hengen varoittamatta
   Kotimaa
  13. Bachelorette-Jenny ruotii menneitä – ei enää ryhdy suhteeseen vain läheisyyden kaipuusta: ”Sitä saa myös seksistä ja sunnuntaipoikaystävistä”
   Viihde
  14. Näytä lisää