Ajankohtaista

Lihatiskiltä ostetussa jauhelihassa on yksi merkittävä ero valmiiksi pakattuun

Julkaistu:

Jauheliha
Jauheliha on suomalaisten suosikki lihatuotteista.
Viime vuonna julkaistu juttu jauhelihan säilyvyydestä herätti vilkkaan keskustelun. Jutussa kerrottiin, kuinka pitkän ”jatkoajan” jauheliha saa, jos sen paistaa pakkaukseen merkittynä viimeisenä käyttöpäivänä.

– Kun tuote kypsennetään viimeisenä käyttöajankohtana, voi kypsää tuotetta syödä noin 2–3 vuorokautta, jos se säilytetään kylmässä jääkaapissa, eikä nosteta huoneenlämpöön useita kertoja tarjolle, Atrialta vastattiin.

Jutussa muistutettiin kuitenkin, että aistinvarainen havainnointi on elintarvikkeita käsitellessä aina tärkeää. Outo haju, rakenne tai kummallinen väri kertovat, ettei tuotetta pidä käyttää.

Lihatiskin jauhelihan edut ja erot pakattuun

Jauheliha on lihatuotteista suomalaisten ykkössuosikki. Kaupoissa, joissa on lihatiski, myydään usein myös jauhelihaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta mitkä ovat keskeiset erot suojakaasuun pakatun ja palvelutiskin jauhelihojen välillä? Onko palvelutiskin tuote merkittävästi tuoreempaa, ja mikä olisi kuluttajan kannalta keskeisin etu ostaa tuote tiskiltä, eikä muovipakkauksesta?

Keskeisin ero on tuotteen käyttöaika. Palvelutiskin jauhelihan säilyvyysaika on yllättävän lyhyt.

– Isoja eroja niiden välillä ei ole. Merkittävin ero on säilyvyydessä. Jos ostaa jauhelihaa lihatiskiltä, se pitää valmistaa ruuaksi tai ainakin kypsentää samana päivänä. Pakattu jauheliha säilyy pidempään, viimeinen käyttöpäivä käy ilmi pakkauksesta, Riitta Stirkkinen Lihatietoyhdistys ry:stä kertoo.

Stirkkinen sanoo, että palvelutiskeillä jauhelihan sekoitussuhteet voivat myös erota suojakaasuun pakatusta jauhelihasta.

Miksi jauhelihaa on tarjolla palvelutiskeillä, vaikka sen säilyvyys on niin lyhyt?

– Palvelutiskit ovat ennen kaikkea palvelua. Hyvällä kala- ja lihatiskillä kauppa voi erottautua, Riitta Stirkkinen vastaa.

Tuoreus on myös toinen asia.

– Palvelutiskiltä ostettu jauheliha voi olla hieman tuoreempaa, kuin pakattu. Se on jauhettu samana päivänä, Riitta Stirkkinen vastaa.

Kenties etu voisi olla myös muovipakkausten käytön vähentäminen. Helsingin Sanomat kertoi aiemmin, että elintarvikeyhtiöiden lihapakkauksissa suosimia mustia muovipakkauksia ei käytännössä voi kierrättää, sillä lajittelulaitteet eivät tunnista niitä.

Myös esimerkiksi yhden tai kahden hengen talouksissa voidaan tarvita paljon pienempiä määriä tuotetta, kuin mitä valmiissa pakkauksissa on tarjolla.

– Se etu siinä esimerkiksi on, että palvelutiskeiltä voi ostaa juuri sen määrän jauhelihaa mitä haluaa, esimerkiksi vain sata grammaa, Riitta Stirkkinen toteaa.

Kilohinnoissa eroja

Kilohinnoissa on jonkin verran eroja. Jos ostaa vain pieniä määriä, erot eivät välttämättä tunnu suurilta.

Torstaina aamupäivällä Helsingin keskustassa sijaitsevassa, hyvin varustellussa marketissa erot kaupassa itse jauhetun ja lihatalojen valmispakkauksen välillä oli muutaman euron. Kaupassa jauhetun jauhelihan kilohinta oli noin 12 euroa, vastaavan suojakaasuun pakatun tuotteen kilohinta oli 10 euroa.

Tarjouksessa olleen, palvelutiskin jauhelihan kilohinta oli reilu kahdeksan euroa.

Myös esimerkiksi S-ryhmän Prisman verkkosivuilla näkyi torstaina, että palvelutiskin nauta-sikajauhelihan kilohinta oli 10,95 euroa, pakattujen jauhelihojen kilohinnat taas keskimäärin noin 5–7 euroa. Pakattujen luomujauhelihojen kilohinnat olivat sivujen mukaan keskimäärin hieman reilut 10 euroa.

Jauheliha on herkkä tuote, olipa se sitten tiskillä tai suojakaasussa muovipakkauksessa. Ruokatieto kertoo sivuillaan, että jauheliha pilaantuu nopeasti, sillä lihan jauhaminen rikkoo lihaskudoksen ja lihaan sekoittuu ilmaa, sekä pieneliöitä.

Ruokatieto painottaa sivuillaan myös, että pakkaamaton jauheliha on käytettävä samana päivänä kuin se on valmistettu tai viimeistään seuraavana päivänä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt