Täysin uudenlaisen kasvispihvin luvataan näyttävän ja maistuvan lihalta – testasimme, meneekö se läpi lihansyöjille

Maistelimme kasviperäistä pihviä, jonka lupaus on muistuttaa lihaa.

Uudenlaiselle kasviperäiselle pihville ei ole toistaiseksi aivan vastaavaa verrokkia.

9.1.2019 19:00

Kasvisruoka ei ole enää marginaalia, vaan erilaiset vaihtoehdot lihalle kotikokkailussa ovat olleet kysyttyjä tuotteita varsinkin vuoden 2016 ”nyhtökaurabuumin” jälkeen. Elintarviketeollisuus onkin vastannut voimakkaasti kasviproteiinituotteiden kysyntään.

Kasviperäinen ruoka kiinnostaa, ja esimerkiksi tammikuussa käynnistyneeseen kuukauden kestävään vegaanihaasteeseen on päivitettyjen lukujen mukaan ilmoittautunut jo 13 000 ihmistä.

Jotakin kasviperäisen ruoan suosion kasvusta kertoo myös se, että myös Hesburger on investoinut kymmenen miljoonaa euroa kasviproteiinitehtaaseen, jossa kehitellään uusia vaihtoehtoja.

Kasviperäisten tuotteiden suunnittelu on maailmalla pitkällä.

Yksi kiinnostava tuote on Yhdysvalloissa suosituksi noussut Beyond Meat -pihvi, jonka lupaukset ovat suuria: valmistajan sivuilla pihvin kerrotaan ”näyttävän, tuntuvan ja maistuvan lihalta”.

Tuotetta odotettiin pari vuotta

Suomessa pihviä on saatavilla tällä hetkellä ainoastaan Helsingissä sijaitsevien Bun2Bun-ravintoloiden sekä Classic American Dinerin hampurilaisista.

Bun2Bun kertoi loppuvuodesta 2018 tiedotteessaan, että Beyond Meat -tuotteen saaminen Suomeen on vaatinut pari vuotta, sillä Yhdysvalloissa sen kysyntä on hyvin suurta.

– Kuulimme jo 2016 uusista vegaanisista hampurilaispihveistä, jotka amerikkalainen Beyond Meat oli kehittänyt ja olimme samantien yhteyksissä heihin, toimitusjohtaja Pasi Hassinen kertoi joulukuussa.

Bun2Bun kertoo tiedotteessa, että yksi tärkeimmistä syistä kasviperäisiin tuotteisiin siirtymisessä on ilmastoystävällisempien tuotteiden tarjoaminen.

Beyond Meat -pihviä voidaan valmistaa eri tavoin eri ravintoloissa. Tuoteselosteessa mainitaan muun muassa herneproteiini-isolaatti, rapsiöljy, puhdistettu kookosöljy ja luonnolliset aromit. Pihvi sisältää proteiinia ja rautaa.

Pihvi voidaan paistaa samalla tavalla kuin liha.

”Hehkutuksen arvoinen”

Beyond Meat -pihviä on testattu useissa kansainvälisissä lehdissä, kuten esimerkiksi Huffington Postissa, Business Insiderissa sekä amerikkalaisessa kuluttajille suunnatussa, palvelujournalismia tuottavassa Consumer Reports -lehdessä.

Consumer Reports -lehden arvion mukaan pihvi on paksu ja muistuttaa ”aitoa burgeripihviä”.

– Rakenteeltaan pihvi muistuttaa naudanlihaa, mutta itsessään sen maku ei ole sama kuin maustetussa naudanlihapihvissä. Se ei ole välttämättä paras mahdollinen burgeri, jonka olet syönyt, mutta sämpylän ja mausteiden kanssa se on oikein hyvä hampurilainen, Consumer Reports -lehdessä tuotetta arvioinut Claudia Gallo totesi vuonna 2016 julkaistussa arviossa.

Pihvi on tuhti. Tuoteselosteessa mainitaan muun muassa herneproteiini-isolaatti, rapsiöljy, puhdistettu kookosöljy ja luonnolliset aromit.

Suomalaisen Bun2Bun-ravintolan Beyond Meat -pihvejä sisältävät burgerit ovat saaneet kehuja muun muassa Facebookin suositussa Sipsikaljavegaanit-ryhmässä, jossa jaetaan tietoa vegaanisista herkkulöydöistä. Yli 50 000 ihmisen ryhmässä jaetaan vain perinteisiin ”mättöruokiin” ja herkutteluun liittyviä vinkkejä ja ohjeita. Pikaruokaa käsitteleviä postauksia on paljon.

– Kaiken hehkutuksen arvoinen, jännä makuelämys, hämmentävän lihaisa, ryhmässä kommentointiin Bun2Bun-ravintolan burgeria.

– Mä sanon, että jos TÄMÄ ei tyydytä lihaisan burgerin himoa, niin sitten ei mikään, toinen kirjoitti.

Olihan pihviä siis maistettava.

”Ei huijaa lihansyöjää”

Tämä ei ole perinteinen tuotevertailu, jossa saman kategorian tuotteita maistellaan, pisteytetään ja verrataan toisiinsa eri tavoin.

Koska kyseessä on tuote, jolla ei ole aivan täysin vastaavia verrokkeja saatavilla, maistelimme sitä itsenäisenä tuotteena, mutta sen tuotelupausta ajatellen. Tiedotteen mukaan se ”näyttää, maistuu ja käyttäytyy kuin perinteinen hampurilaispihvi”.

Koska Beyond Meat lupaa sivuillaan pihvin olevan ”kuin lihaa”, maistoimme kolmea burgeria, joissa kahdessa oli myös lihapihvi. Tarkoitus ei siis ollut verrata suoraan lihaa ja kasviperäistä tuotetta, vaan ideana oli arvioida tuotteen lupausta sen ”harvinaisen aidosta lihamaisuudesta”.

Kevytmieliseen sokkotestiin osallistuneet viisi maistelijaa eivät kuitenkaan heti tienneet kolmannen burgerin sisältävän Bun2Bun-ravintolan Beyond Meat -pihviä. Burgereita oli maistamassa naisia ja miehiä.

Ulkonäön puolesta kukaan ei aluksi epäillytkään mitään. Pihvi näytti todella aivan siltä, kuin se olisi tehty lihasta. Yksi maistelija huomasi kuitenkin eron heti hampurilaista puraistuaan.

– Tämä ei voi olla lihaa, testaaja totesi.

Tämän jälkeen tuotteen sisällöstä kerrottiin ja siitä keskusteltiin vapaasti.

Lihatonta pihviä ei makunsa puolesta lytätty. Sen rakenne kiinnitti maistelijoiden huomion.

Pihvi oli paistettu rapeaksi.

– Rakenteen eron lihaan huomaa suussa, lihasta ei irtoa palasia samalla tavalla, maisteluun osallistunut kertoi omasta kokemuksestaan.

– Pähkinäinen maku, toinen sanoi.

– Näistä kolmesta toiseksi paras, lihan ja burgeripihvien ystäväksi tunnustautunut testaaja sanoi pihvien mausta.

– Ei huono, mutta ei huijaa lihansyöjää, toinen kommentoi.

– Jos en tietäisi, ettei tämä ole lihaa, en epäilisi, testiryhmän ulkopuolelta Beyond Meat -pihviä maistanut sekasyöjä totesi.

– Voisin hyvin ostaa tätä, hän sanoi myös.

Jälkimaku pysyi pitkään

Kysyimme vielä täysiverisen vegaanin mielipiteen.

– Maku ja haju menisivät täydestä: jos en tietäisi, luulisin syöväni lihaa, hän totesi.

Vuosikymmeniä vain kasviperäistä ruokaa syönyt maistelija arvioi tuotteen olevan häneen makuunsa kuitenkin ”liian lihaisa”.

– Loistava tuote niille, jotka tykkäävät lihan mausta ja kaipaavat lautaselleen mahdollisimman tarkkaa kopiota siitä, hän arvioi.

Maistoin tuotetta itsekin. Sanoisin, että olen samaa mieltä siitä, että pihvi on maistamisen arvoinen, jos haluaa vähentää lihankulutustaan tai luopua lihasta kokonaan, mutta kaipaa aika ajoin reilusti ”lihaisaa” pihviä sekä sen makumaailmaa.

Tuote vaikutti tuhdilta ja täyttävältä. Itse sanoisin, että se oli todella lihamainen, en olisi tunnistanut sitä kasviperäiseksi tuotteeksi yhtä nopeasti kuin yksi testaajista. Jälkimaku suussa kesti pitkään.

Monet kasvissyöjät karttavat kuitenkin nimenomaan lihaisuuden tuntumaa ruoassa ja sellaisille tuote ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Kiinnostava tuote kuitenkin on.

Vastaavaa kasvispihviä en ole koskaan aiemmin maistanut.

Tuoteselosteessa näkyy pihvin ravintoarvoja. Proteiinia on runsaasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit