Ajankohtaista

6 hyvää salaattiohjetta – mukana Maija Silvennoisen ihanan maukas lohisalaatti

Julkaistu:

Salaatti
Juhlakauden jälkeen voi tehdä mieli raikkaita salaatteja. Niistä ei kuitenkaan saa jäädä nälkä.
Kokosimme Ruokalan reseptiarkistosta maukkaiden ja ruokaisien salaattien ohjeita. Nämä käyvät joko lisukkeena tai sellaisenaan vaikka lounaaksi tai iltapalaksi.

Salaattien tekemisessä voi olla hyvin luova. Kastikkeiden osalta reseptejä kannattaa noudattaa, mutta muiden ainesten valinnassa vain taivas on rajana. Juustot eivät ole välttämättömiä.

Yksi ihana ohje on Maija Silvennoisen Fenkoli-lohisalaatti. Se menee kevyenä ateriana ihan sellaisenaan.


Kasvisversio Nizzan salaatista

300 g keskikokoisia perunoita
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1 rkl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi

suolaa, pippuria

2 ruukkua salaattia

200 g taitepapuja ryöpättynä (voi jättää poiskin)

200 g kypsiä kikherneitä

250 g kirsikkatomaatteja

2 kovaksi keitettyä kananmunaa

2 rkl kapriksia

Valmistusohjeet
  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Murskaa valkosipulinkynsi
  3. ja sekoita se oliiviöljyn kanssa perunoihin. Mausta suolalla ja
  4. pippurilla. Nosta perunat paahtumaan uuniin noin 25 minuutiksi. Perunoiden kypsymisaika riippuu
  5. niiden koosta.
  6. Asettele kaikki salaatin ainekset tarjoiluastialle ja nosta kypsät perunat viereen.

Kana-fetasalaatti

Kastike:

1 ½ rkl omenaviinietikkaa

2 tl hunajaa

2 tl harissatahnaa

3 rkl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Salaatti:

6 dl tiiviisti paineltua paksulehtistä lehtikaalia

1 appelsiini

3/4 dl kivettömiä kalamata-oliiveja

1 dl tiiviisti paineltua lehtipersiljaa

½ dl tiiviisti paineltua korianteria

1/4 grillattua broileria (tai 2 grillattua broilerinkoipea)

1 ps jääsalaattia

4 rkl kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä

½ pkt fetaa (vuohen- ja/tai lampaanmaidosta valmistettua, á 200 g)

suolaa

mustapippuria

Valmistusohjeet
  1. Sekoita vinaigretten ainekset pienessä kulhossa tai ravistele kannellisessa purkissa.
  2. Leikkaa lehtikaalista kova lehtiruoti pois ja hienonna. Laita isoon kulhoon ja sekoita joukkoon puolet vinaigrettesta.
  3. Laita sivuun maustumaan.
  4. Kuori ja paloittele appelsiini.
  5. Hienonna oliivit, lehtipersilja ja korianteri.
  6. Irrottele broilerista lihat ja paloittele haarukkaan sopiviksi.
  7. Sekoita kaikki ainekset lehtikaalin kanssa.
  8. Sekoita joukkoon loput vinaigrettesta, salaatti ja siemenet.
  9. Murustele joukkoon feta ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.

Paahdettu bataatti-porkkanasalaatti

2 dl kuorittua hernerouhetta

kasvislientä keittämiseen

1 bataatti

3 porkkanaa

2 rkl harissaa

3 rkl oliiviöljyä

ripaus suolaa

1 sitruunan mehu

200 g fetaa

tuoretta korianteria tai persiljaa

Valmistusohjeet
  1. Huuhtele hernerouhe hyvin ja keitä runsaassa kasvisliemessä vartin ajan. Siivilöi ylimääräinen vesi pois ja huuhtele kylmällä vedellä.
  2. Pilko kasvikset ja sekoita niiden joukkoon harissaa ja oliiviöljyä sekä ripaus suolaa. Kaada kasvikset tasaisesti pellille. Paahda kasviksia 225 asteessa10-15 minuuttia.
  3. Yhdistä paahdetut kasvikset ja hernerouhe. Murusta joukkoon fetaa, purista sitruunanmehu ja hienonna korianteri. Sekoita kaikki yhteen.

Kreikkalainen maalaissalaatti

1 suippopaprika tai tavallinen punainen

1 kurkku

2 kourallista pisara- tai kirsikkatomaatteja

1 pieni punasipuli

kourallinen mustia kivellisiä oliiveja

200 g:n pala laadukasta aitoa fetajuustoa

1-2 tl kuivattua oreganoa

Kastike:

1/3 osa punaviinietikkaa

2/3 osa hyvää oliiviöljyä

vähän hunajaa

suolaa, mustapippuria

Valmistusohjeet
  1. Leikkaa paprika ja kurkku suuhun sopiviksi paloiksi, ei kuitenkaan liian pieniksi. Puolita tomaatit ja siivuta sipuli paperinohuiksi siivuiksi.
  2. Lado kaikki tarjoiluastiaan ja sekoita vähän vaikka käsin. Ripottele pinnalle oliivit. Aseta salaatin keskelle reilun kokoinen pala fetaa ja ripottele sen pinnalle oreganoa.
  3. Sekoita kastikkeen ainekset, tarkista maku ja valuta salaatille.

Fenkoli-lohisalaatti

2 fenkolia

2 appelsiinia

1 ruukku rapeaa salaattia

4 viipaletta lohta

suolaa

Kastike:

½ dl valkoviinietikkaa

1 tl hunajaa

½ tl kuivattua rosmariinia

½ tl suolaa

vastajauhettua mustapippuria

1 dl öljyä

Valmistusohjeet
  1. Tee ensin kastike. Lämmitä viinietikka kattilassa ja sulata
  2. siihen hunaja. Lisää rosmariini, suola ja pippuri. Vatkaa joukkoon lopuksi öljy. Anna jäähtyä.
  3. Kuori appelsiinit kalvottomiksi ja viipaloi. Asettele appelsiiniviipaleet tarjoiluastiaan.
  4. Poista fenkolin uloimmat lehdet. Säästä tillimäiset huiskut koristeluun. Viipaloi fenkoli hyvin ohuiksi viipaleiksi. Vuoraa neljä lautasta tai tarjoiluvati revityllä salaatilla.
  5. Levitä fenkoli ja appelsiiniviipaleet lautasille. Valele kastiketta päälle.
  6. Kuumenna paistinpannu ja ripottele pannulle hieman suolaa. Paahda lohi pannulla kummaltakin puolelta kauniin
  7. ruskeaksi.
  8. Nosta lohiviipaleet salaatin päälle. Koristele tillimäisillä fenkolitupsuilla tai yrteillä.
Resepti: Maija Silvennoinen


Linssisalaatti

250 g grillijuustoa tai halloumijuustoa

600 g kypsiä linssejä (vihreitä tai ruskeita säilykelinssejä tai itse keitettyjä ja jäähdytettyjä)

nippu yrttejä (minttua, persiljaa ja basilikaa)

250 g kirsikkatomaatteja

1 kurkku

70 g babypinaattia

Kastike:

2 rkl oliiviöljyä

1 sitruunan raastettu kuori ja mehu

1 tl juustokuminaa

½ tl kanelia

suolaa ja mustapippuria

Valmistusohjeet
  1. Jos käytät säilykelinssejä, huuhtele ne ja ravistele ylimääräinen neste pois. Kuutioi tomaatit ja kurkku. Sekoita salaatin ainekset yhteen. Ravistele purkissa kastikkeen
  2. ainekset ja kaada salaatin joukkoon.
  3. Leikkaa juusto siivuiksi, paista kuumassa öljyssä pannulla ja tarjoile salaatin kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt