Ajankohtaista

Henri Alén uudessa podcastissa: Monien kotikokkaajien tyypillinen ongelma on tässä

Julkaistu:

Kotikokkaus
Kokit Henri Alén ja Tommi Tuominen ovat aloittaneet tällä viikolla Kovaksi keitetyt -nimisen podcastin.
Kokki ja ravintoloitsija Henri Alénin ja Michelin-palkitun Tommi Tuomisen uudessa podcastissa käsitellään ruokaan, keittiömaailmaa ja ruoanlaittoon liittyviä aiheita. Tällä viikolla julkaistussa ensimmäisessä Kovaksi keitetyt -podcastin jaksossa he keskustelevat muun muassa siitä, mikä erottaa ammattikokin ja kotikokin toisistaan.

Henri Alén nostaa podcastissa esille asian, jonka hän on havainnut tavallisissa kotikeittiöissä: turha keittiövälinevarustelu. Alén on huomannut, että varsinkin ihmiset, jotka kokkaavat vain harvoin saattavat käyttää paljonkin rahaa erilaisiin välineisiin.

– On Mauvielin kuparipannut ja Sabatierin ranskalaiset veitset ja Alessin sitruspuristimet, joilla ei tee yhtään mitään, hän lohkaisee podcastissa.

– Ja sitten kun menet sellaisen ihmisen luo, joka kokkaa ihan pirusti, niin eihän siellä ole kuin yksi siirtohella ja kattila ja lusikka tai jotain, he toteavat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keittiön tärkeimpiä työvälineitä on hyvä veitsi, mutta siinä saatetaan tuhlata, jos ei tiedetä veitsien huoltamisesta tarpeeksi. Kokit saavatkin usein vastata niihin liittyviin kysymyksiin.

– Veitsi on yleisin asia, mistä ihmiset kysyvät, kokit toteavat.

Älä osta kalliita, jos et osaa teroittaa

Alén antaa ohjeen, jolla voi välttää varustelusta innostuneen kotikokkaajan yleisen virheen.

– Älä osta kalliita, japanilaisia, taottuja veitsiä, jos et osaa huoltaa ja teroittaa niitä.

Kokit painottavat, että jos tällainen veitsi menee tylsäksi, omat konstit eivät enää riitä. Niitä tulisi siis huoltaa säännöllisesti, muutoin veitseen satsatut rahat valuvat hukkaan.

– Kun ne menevät tylsäksi, ne ovat täysin käyttökelvottomia. Ne ovat älyttömän kovaa terästä, vaikea teroittaa.

– Ei tavallinen pulliainen osaa teroittaa niitä millään.


Jos haluaa hankkia huippuveitsen, kannattaa tiedustella myymälästä sen teroituksesta, sillä ammattitason liikkeissä tarjotaan myös teroituspalveluja. Oikein säilytettynä ja huollettuna superveitset kestävät kyllä pitkään.

Halvemmillakin pärjää - ja teroittaminen kannattaa opetella, jotta veitsien vaihtoväli pitenee.

– Jos nyt ollaan ihan rehellisiä niin se, että osaa tehdä kotona hyvää ruokaa ei vaadi älyttömän paljon välineiltä, kokit toteavat podcastissa.

Näin annat veitsillesi jatkoaikaa

Muun muassa Fiskars painottaa sivuillaan, että veitsen käyttöikää voi pidentää teroittamalla. Se hoituu esimerkiksi teroituspuikolla. Veitsien tylsistymistä estetään myös näin:
  1. Pese veitset aina käsin, tiskikoneessa ne tylsistyvät entisestään. Kuivaa ne heti pesemisen jälkeen pehmeällä keittiöpyyhkeellä.
  2. Säilytä veitsiä niille tarkoitetuissa telineissä tai keittiön laatikoissa niin, että ne pysyvät paikoillaan ja välttyvät ylimääräisiltä kolhuilta, Fiskars muistuttaa sivuillaan.
  3. Työskentelyalustan tulee sopivan pehmeä, jolloin veitsi ei suotta tylsy – puuta tai laadukasta muovia, Kokkipuoti neuvoo sivuillaan
Kovaksi keitetyt -podcastin ensimmäisessä jaksossa keskustellaan myös lihasta ja paljastetaan Alénin ja Tuomisen kauhukokemus arvovaltaisesta tilaisuudesta heidän uransa alkuvaiheilta. Voit kuunnella Kovaksi keitetyt -podcastin artikkelin lopusta tai täältä.

Supla ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt