Ajankohtaista

3 hyvää ja helppoa pastakastikkeen ohjetta, jotka kannattaa ottaa talteen – pakasta kiireisen päivän varalle

Julkaistu:

Elämän makuja
Hyvät, helpot ja nopeat pastakastikereseptit ovat kullanarvoisia.
Kastiketta voi purkittaa tai pakastaa kiirepäivän varalle.

Tämä tomaattikastike on erityisen maukas, sillä paprikat paahdetaan uunissa makeiksi ja chili antaa lempeää potkua.

Salvia on upea pastayrtti. Nyt se lisätään ruskistetun voin joukkoon ja pehmennetään creme fraichella.

Lehtikaali tekee pestosta astetta terveellisemmän ja maistuu ihanan täyteläiseltä, kun lisää paljon pinjansiemeniä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tomaatti-paprikakastike

2 punaista paprikaa

oliiviöljyä

suolaa

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

1 punainen chili

2 tölkkiä kokonaisia kuorittuja tomaatteja

1,5 tl suolaa

1 rkl hunajaa

ripaus mustapippuria

1 oksa timjamia

1 oksa rosmariinia

1 tl oreganoa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese paprikat, poista siemenkota ja leikkaa paprikat neljään osaan. Nosta ne uunipellille kuoripuoli ylöspäin, pirskota päälle oliiviöljyä ja suolaa. Anna paahtua uunissa noin 30 minuuttia, kunnes kuori on saanut hieman väriä ja irtoaa helposti.

Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna valkosipulinkynnet sekä chili. Kuullota sipulit oliiviöljyssä. Lisää valkosipulit ja chili,sekä tomaattimurska. Anna kiehua hiljaisella kannen alla. Kun paprikat ovat valmiit, kuori ne heti kun sormet kestävät, hienonna ja lisää kastikkeen joukkoon.

Mausta kastike suolalla, hunajalla ja pippurilla. Hienonna yrtit ja nosta joukkoon. Anna kastikkeen muhia vähintään puoli tuntia. Mitä pidempään sen parempi. Tunti on ideaali. Vahdi, ette kastike pala pohjaan.

Ennen purkittamista tai pakastamista soseuta kastiketta hieman sauvasekoittimella, jättäen kastikkeeseen kuitenkin rouheutta.

Valmistusaika: 75 minuuttia

Annoksia: 1 litra kastiketta


Lehtikaalipesto

200 g lehtikaalia

1 ruukku basilikaa

4 rkl pinjansiemeniä

1 dl oliiviöljyä

1 dl rypsiöljyä

1 tl suolaa

1 valkosipulinkynsi

Laita vettä kiehumaan isoon kattilaan. Pese lehtikaalit ja revi lehdet paksuista ruodeista. Ryöppää lehdet, nosta lehdet kiehuvaan veteen reiluksi minuutiksi. Nosta pois ja upota jääkylmään veteen jäähtymään.

Mittaa korkeareunaiseen astiaan loput ainekset. Kun kaalit ovat jäähtyneet, purista ne kuivaksi ja lisää muiden ainesten joukkoon. Soseuta paksuksi pestoksi sauvasekoittimella tai tehokkaalla blenderillä. Jos pidät juokservammasta pestosta lisää öljyä.

Purkita tai jäädytä.

Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia: noin 3 desilitraa


Ruskistettu voi-salviakastike

3 oksaa salviaa

1 valkosipulinkynsi

½ sitruunan kuori raastettuna

50 g voita

200 g creme fraichea

0,5 tl suolaa

mustapippuria

Hienonna salvia ja valkosipuli. Pese sitruunan kuori huolella. Sulata voi paistinpannulla ja paista sitä keskilämmöllä, kunnes se ruskistuu mutta ei missään nimessä haise palaneelta vaan pähkinäiseltä.

Lisää joukkoon salvia ja valkosipuli ja pian perään creme fraiche. Sekoita tasaiseksi kastikkeeksi, raasta joukkoon sitruunan kuoriraaste, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita, kunnes kastike on tasainen.

Kaada puhtaaseen ilmatiiviiseen purkkiin. Kastike säilyy jääkaapissa noin viikon.

Valmistusaika: 15 minuuttia

Annoksia: 2,5 desilitraa



IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt