Ajankohtaista

Onko mikrosi törkyinen? 3 helppoa tapaa irrottaa pinttynytkin likaa

Julkaistu:

Keittiö
Jos mikroaaltouuni on kovassa käytössä, se alkaa luonnollisesti kerätä ruoka- ja rasvatahroja.
Säännöllinen pyyhkiminen pitää mikron sisäosan puhtaana, mutta kiireisessä arjessa se saattaa jäädä usein tekemättä. Suojakupu auttaisi estämään likaantumisen, mutta sekin saattaa unohtua.

Jos mikro alkaa olla jo näkyvästi likainen, sen pesemiseen voi käyttää joitakin seuraavista tekniikoista. Mikroaaltouunin pesemiseen myydään myös tarkoitukseen tarkoitettuja pesuaineita, mutta seuraavat ohjeet toimivat hellemmillä aineilla: etikalla, ruokasoodalla ja sitruunalla.

Höyrystys on tehokas keino

Siivous.info -sivusto neuvoo höyryttämään mikroaaltouunia. Ohjeen mukaan mikroon laitetaan 2–3 desilitran vesikuppi. Vettä lämmitetään mikrossa niin kauan, että se alkaa kiehua ja sen annetaan höyrystää mikroa noin neljän minuutin ajan. Älä avaa ovea heti, vaan anna höyryn vaikuttaa vielä hetki rauhassa, lisäksi vesiastia on kuuma. Höyrystyksen jälkeen mikron pinnat on helpompi pyyhkiä puhtaaksi.

Sivuston ohjeissa sanotaan myös, että veden joukkoon voi lisätä tilkan sitruunamehua, etikkaa tai ruokasoodaa. Niiden pitäisi vaikuttaa mahdolliseen pahaan hajuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Veden sekaan voi myös laittaa isompia sitruunapaloja.

Tässä metodissa on tärkeää, että aluslautanen on hyvin paikoillaan höyrystämisen aikana ja että käytettävä astia kestää kuumennusta. Höyrystämistä ei tehdä täydellä teholla, vaan veden annetaan kiehua hiljalleen.

Se on tehokkaampaa, sillä silloin höyry saa vaikuttaa pidempään.


Tahna ruokasoodasta

Martat kertovat sivuillaan, kuinka pahat hajut saa pois mikrosta. Tämä neuvo vastaa yllä kuvattua, mutta resepti on tarkempi:

Hajut saat pois lämmittämällä mikrossa hetken astiaa, jossa on 2 rkl soodaa ja 1 kuppi vettä, Marttojen sivuilla kerrotaan. Martat antavat myös seuraavat ohjeet mikron puhdistamiseen:
  1. Pyyhi uunin päällinen ja sisäosat kostealla siivousliinalla. Puhdistusaineeksi sopii käsiastianpesuaine.
  2. Jos lika on tarttunut kiinni seinämiin, painele kostealla siivousliinalla lian irrottamiseksi.
  3. Vältä runsasta vedenkäyttöä ja hankaavia välineitä ja aineita.
Lisäksi ruokasoodasta voi tehdä tahnan, jolla roiskeita voi poistaa. Tahna tehdään kahdesta ruokalusikallisesta soodaa, kahdesta ruokalusikallisesta suolaa ja kahdesta ruokalusikallisesta kuumaa vettä.

Etikkaa ja vettä

Jos mikron oven lasipinta on sisäpuolelta rasvainen, siihen tepsii esimerkiksi etikkavesi.

Good Housekeeping -lehti ehdottaa sekoittamaan vettä ja etikkaa samassa suhteessa ja pyyhkimään sillä rasvatahroja. Tämän jälkeen pinta tulee kuivata huolellisesti.

Lasisen alustan voi pestä käsitiskiaineella.

Lähteet: Martat, Siivous.info, Good Housekeeping

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt