Tuomas Enbuske, Ville Myllyrinne ja yli 7000 muuta aloittivat kuukauden kasvisruokahaasteen – nämä ovat syyt

Vegaanihaaste haastaa kokeilemaan kuukauden ajan kasvisruokaa.

Vegaanihaaste lähettää osallistujille reseptejä kasviperäisten ruokien ja herkkujen valmistamiseksi.

3.1.2019 13:50

Vegaanihaaste haastaa kokeilemaan kuukauden ajan kasvisruokaa, jossa ei käytetä eläinperäisiä tuotteita.

Toisille vegaani tarkoittaa jotakin, mikä määrittää ihmistä, ja saattaa tuntua vieraalta, jopa negatiiviselta: että vegaanista ruokavaliota noudattava olisi jollain tavalla ”kieltämässä kaiken”, tuomitsemassa muiden valintoja, ja että vegaaniksi ryhtyminen liittyisi muihinkin elämän valintoihin, kokonaiseen elämäntapaan.

Käytännössä tämä ruokavaliotermi tarkoittaa kuitenkin vain ja ainoastaan sitä, että ruoassa käytetään kasviperäisiä tuotteita.

Vegaanihaaste järjestetään nyt tammikuussa kuudetta kertaa. Syyt haasteeseen osallistumiseen ovat erilaisia: toiset tekevät valinnan kasvisperäisiin tuotteisiin siirtymiseen eettisistä syistä, toisilla ympäristökysymys on merkittävin syy. Toisille molemmat seikat ovat yhtä tärkeitä.

Tuhannet lähteneet kokeilemaan

Kerroimme viime vuoden tammikuussa, kuinka vegaanihaasteen suosio on kasvanut sen alkumetreiltä vuodesta 2004. Tuolloin haasteeseen osallistui alle tuhat ihmistä. Tammikuun 2018 aikana haasteessa oli mukana jo yli 10 000 ihmistä.

Vastaava osallistujamäärä voi täyttyä uudestaan. Vegaanihaaste-kampanjan tiedotteen mukaan tammikuun ensimmäisellä viikolla mukaan on ilmoittautunut yli 7000 ihmistä ja osallistuneiden määrä kasvaa jatkuvasti. Yhteensä haasteeseen on osallistunut vuoden 2004 jälkeen yli 40 000 ihmistä, tiedote kertoo.

Haasteeseen osallistuvat saavat neuvoja. Osallistujille lähetään kuukauden ajan päivittäin sähköpostiinsa reseptejä ja vinkkejä. Osallistuminen on ilmaista.

Tänä vuonna mukana ovat julkisuuden henkilöistä ainakin toimittaja Tuomas Enbuske, näyttelijä Ville Myllyrinne, toimittaja Baba Lybeck, Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi, kirjoittaja Ville Blåfield sekä ohjaaja Selma Vilhunen.

– Nyt vuoden kasvissyöjänä vegaanihaaste tuntuu just oikealta liikkeeltä. Ilmastonmuutos ja eläinten kärsimys ovat käsittääkseni isompia ongelma kuin minun itsekkäät mielihaluni, Tuomas Enbuske kertoo tiedotteessa.

Näyttelijä Ville Myllyrinne haluaa kokeilla, miten kasvisruokaan siirtyminen tulisi vaikuttamaan hänen omassa arjessaan.

Näyttelijä Ville Myllyrinne aikoo kokeilla kuukauden kasvisruokaa.

– Uskon, että meidän kaikkien on tehtävä parhaamme ympäristön eteen ja muutettava tottumuksiamme. Itselleni tämä on motivoiva ja hyvä tapa kokeilla mitä se kohdallani tarkoittaisi. Toivottavasti käteen jää jotakin pysyvää. Ja ehkä samalla joku muukin innostuu kokeilemaan, Myllyrinne sanoo.

– Olen ollut kasvissyöjä teini-iästä saakka. Nyt yritän pienentää vegaaniruokavaliolla hiilijalanjälkeä ja tutkia mistä ruoka tulee ja millaisia ilmastovaikutuksia sillä on. Kannustan muitakin maapallon yhteisiin talkoisiin! Se voi myös maistua herkulliselta, kirjailija Katja Kettu sanoo.

Kirjailija Katja Ketju toimii haasteen kummina.

Fitnesmalli Maiju Riskala on myös haasteen julkinen tukija ja noudattaa vegaaniruokavaliota.

– Ruoka on samalla hyvin henkilökohtainen ja yhteiskunnallinen asia. Meille kaikille tekisi hyvää joskus miettiä avarakatseisesti omia tottumuksiamme ja rohkeasti koittaa uutta, josta kenties voi tulla jotain hyvää ja pysyvää. Toivotan kaikki tervetulleiksi mukaan vegaanihaasteeseen: kaikkien teoilla on väliä, toimittaja Kimmo Ohtonen lisää.

Toimittaja Baba Lybeck julkaisi Instagramissa joulun aikaan kuvan vegaanisesta joulupöydästään.

Lihan vähentämiselläkin on merkitystä

Kerroimme viime vuonna, millaisia vaikutuksia tavallisten ihmisten arkisilla valinnoilla on ilmastokriisin torjumisessa.

Ilmasto-opas.fi summaa ruokaan liittyviä vaikutuksia: Ruoan osuus kulutuksen ilmastovaikutuksista on suunnilleen yhtä suuri kuin liikenteen tai asumisen. Eläinperäisten tuotteiden kulutuksen vähentäminen, kasvisten osuuden lisääminen ja jätteeksi joutuvan ruoan vähentäminen ovat keskeisiä tavallisen ihmisen keinoja ruoan ilmastovaikutusten vähentämisessä.

Ilmastoystävällinen ruokavalio on yleensä terveellinen, sillä se sisältää paljon kasviksia. Kotimaista lihaa voi syödä kohtuudella, sillä tasapainoisessa maataloustuotannossa tarvitaan myös karjanlantaa sekä kasvipeitteisyyttä lisäävää nurmen viljelyä, Ilmasto-opas.fi kertoo myös.

Aiemassa jutussa todettiin, että myös kasvisruoan suhteen kannattaa valita pääosin sesonkiin kuuluvia tuotteita, sillä esimerkiksi kasvihuoneessa talvella tuotetut kurkut ja tomaatit saattavat tuottaa jopa enemmän päästöjä kuin broileri.

Lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden vähentämiselläkin on merkitystä.

Lähteet: Vegaanihaaste.fi, Ilmasto-opas.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit