”Baarimestareiden rakastama” drinkki on myös maailman toiseksi ostetuin – 3 muuta drinksuohjetta uuteen vuoteen - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

”Baarimestareiden rakastama” drinkki on myös maailman toiseksi ostetuin – 3 muuta drinksuohjetta uuteen vuoteen

Kotonakin voi onnistua cocktailien valmistamisessa, jos muistaa ammattilaisten jäävinkin.

Suosittu Negroni on tuju drinkki.­

31.12.2018 15:01

Cocktailit ovat nautiskelijoille, jotka arvostavat laatua määrää enemmän. Niiden suosio Suomessa on kasvanut tasaiseen tahtiin.

– Juomakulttuuri on mennyt isoja askelia eteenpäin, kun Suomi on muiden maiden joukossa kansainvälistynyt, baarimestari Jarkko Issukka kertoi Ilta-Sanomille juomakulttuuria käsittelevässä jutussa kesäkuussa.

Myös vuonna 2016 ilmestyneessä, suomalaisen cocktailkulttuurin historiaa käsittelevässä kirjassa Kotimainen cocktail (Readme.fi 2016) kerrotaan, että Suomessa seurataan maailman juomatrendejä tarkasti. Täällä ei olla jääty jälkeen.

– Suomi, tai ehkä vielä tarkemmin Helsinki on mukana aivan kärkikahinoissa, samalla tasolla kuin maailman huiput, kirjassa kerrotaan.

Jarkko Issukan mukaan esimerkiksi italialainen aperitiivi Negroni, Whisky sour ja Gin Tonic ovat suosittuja drinkkejä Suomessa.

Drink International -lehti listasi tänä vuonna maailman myydyimmät drinkit, ja kymmenen kärjessä oli myös suomalaisten suosikkeja. Lista on kooste kyselystä, jossa 106 baarilta pyydettiin tietoja kymmenestä myydyimmästä cocktailista.

10 myydyintä drinkkiä maailmalla

  1. Old Fashioned

  2. Negroni

  3. Whiskey Sour

  4. Dry Martini

  5. Daiquiri

  6. Margarita

  7. Manhattan

  8. Moscow Mule

  9. Espresso Martini

  10. Mojito

Sijalla 11. on myös muutaman vuoden aikana Suomessakin kesähitiksi noussut Aperol Spritz. Listan kärjessä oleva Old Fashioned ei ole uusi keksintö, vaan on nimensä mukaisesti hyvinkin vanha. Kotimainen cocktail -kirjan mukaan tämä viskipohjainen juomasekoitus on kehitetty jo 1800-luvulla.

Gin&tonicin voi maustaa eri tavoin. Kotimaisista gineistä löytyy useita palkittuja, laadukkaita tuotteita.­

Kotibaarimestarilla on liian vähän jäitä

Maailman toiseksi ostetuin juoma, Negroni, on helppo tehdä myös kotona.

– Baarimestareiden rakastama, kulttijuomaksi noussut yksinkertainen ja maukas juomasekoitus, sitä kuvaillaan Kotimainen cocktail -kirjassa.

Kirjassa mainitaan myös, että ”se on tujua tavaraa” ja sopii jykevien makujen ystävälle.

Jos haluat valmistaa drinkkejä kotona, Suomalainen cocktail -kirjassa kerrotaan, että kotibaarimestarin on hyvä tietää yksi hyvin tärkeä asia. Baareissa jäät eivät lopu, mutta kotikeittiöissä kannattaa muistaa, että jos cocktailissa tarvitaan jäitä, niitä pitää olla todella reippaasti.

– Juoma, jossa on vain pari hassua jääpalaa vesittyy juomakelvottomaksi minuuteissa, kirjassa kerrotaan.

Yksi ratkaisu jääongelmaan on kirjan mukaan pestä tyhjät maitopurkit huolella, jäädyttää niissä suuria kalikoita ja murskata niitä sitten juomasekoituksia varten.

Kirjassa Negronin ohje on seuraava:

Negroni

2 cl giniä

2 cl Camparia

2 cl laadukasta punaista vermuttia

Valmistusohjeet

  1. Mittaa kaikki ainekset suoraan lasin siten, että gini mitataan lasiin ensimmäisenä.

  2. Sekoita juoma kevyesti.

  3. Jos käytit hämmennyslasia, niin siivilöi juoma jäiden päälle.

  4. Juoma koristellaan palalla appelsiininkuorta ja/tai appelsiiniviipaleella.

Muita uuden vuoden drinkkejä

Keräsimme Ruokalan reseptiarkiston drinkkiohjeita, joista voi löytyä ideoita juhlaillan tarjottaviksi.

Kuohuviinisangria

2 ploa kuivaa kuohuviiniä

1 l kivennäisvettä

4 dl vadelma- tai mansikkalikööriä

1 l karpalomehua

200 g jäisiä mansikoita

200 g jäisiä vadelmia

200 g jäisiä mustikoita

2 appelsiinia

jääpaloja

Valmistusohjeet

  1. Kaada juomat boolikulhoon tai kannuun ja lisää runsaasti marjoja ja jääpaloja.

  2. Koristele lasit tuoreilla mansikoilla ennen tarjoilua.

Kyrö seiskavitonen

4 cl giniä esim. Napue Gin

1 cl seljankukkalikööriä esim. St. Germain

1 cl tuorepuristettua sitruunamehua

1 cl sokerilientä

jäitä

samppanjaa

Koristeluun:

sitruunankuorta

  1. Mittaa muut ainesosat, paitsi samppanja ravistimeen.

  2. Ravista kylmäksi, siivilöi samppanjalasiin ja pidennä kuohuvalla.

  3. Koristele sitruunankuorella.

Resepti: Jarkko Issukka

 

Limoncello-booli

40 cl Limoncello-likööriä

runsaasti limetin, sitruunan ja appelsiinin viipaleita

2 x 0,75 l kuivaa kuohuviiniä

mintun lehtiä koristeeksi

jäitä

  1. Kaada limoncello hedelmäviipaleiden päälle ja anna maustua jääkaapissa tunnin ajan.

  2. Lisää jäähdytetty kuohuviini boolimaljaan ja koristele mintun lehdillä.

Lähde: Michael Grönfors, Mikael Karttunen, Thomas Lindström, Jarkko Nikkanen: Kotimainen cocktail – juomasekoituksien historiaa ja nykypäivää Suomessa (Readme.fi 2016)

 

Limoncello-booli on raikas.­

­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit