Ajankohtaista

Pienellä vaivalla jouluajan ihanat jälkiruoat

Julkaistu:

Elämän makuja
Joulun makuisia herkkuja voi tehdä pienelläkin vaivalla.
Kannattaa käyttää mielikuvitusta ja tuunata kaapissa olevista aineksista jälkkäreitä välipäiviksikin.

Hedelmävadin mandariineista saa kirpsakan kiisselin, kauniista jouluomenoista herkullisen jälkkärin ja tortuista jääneestä hillosta pehmoisen luumuvaahdon.

Glögin mantelilastuista valmistuu rapsakka mantelikrokantti.

Mandariinikiisseli

5 mandariinia
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

7 dl vettä

1,5 dl sokeria

3 rkl perunajauhoa

1 mandariini paloiteltuna (ei pakollinen)

2 dl vispikermaa

2 tl vaniljasokeria

Kuori mandariinit huolella ja paloittele. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri, kuumenna kiehuvaksi ja nosta mandariinilohkot joukkoon. Keitä hiljaisella noin 15 minuuttia. Soseuta mandariini sauvasekoittimella ja siivilöi mehu. Kaada mehu takaisin kattilaan ja vispaa joukkoon perunajauhot. Anna kiisselin kuplahtaa ja sammuta liesi. Kuori vielä yksi mandariini, paloittele ja laita kiisselin sekaan. Nosta kiisseli jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Valmista kermavaahto, mausta se vaniljasokerilla ja tarjoa kiisselin kera.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4–6


Omenaherkku

2 omenaa

2 rkl voita

2 rkl fariinisokeria

1,5 dl erilaisia pähkinöitä

250 g mascarponea

1 rkl tomusokeria

piparkakkuja

Kuori ja leikkaa omenat isoiksi paloiksi. Sulata voi pannulla, lisää omenat ja fariinisokeri. Paista, kunnes omenat karamellisoituvat ja rakenne hieman pehmenee. Lisää pähkinät ja paista vielä hetki.

Sekoita tomusokeri mascarponen joukkoon mieluiten siivilän läpi. Kumoa omenaseos annoskulhoihin, lusikoi päälle mascarponea ja koristele pipareilla.

Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia: 4



Luumuvaahto

2,5 liivatelehteä

2 dl kermaa

1 rkl sokeria

½–1 prk luumuhilloa

1 rkl vettä

2 tuoretta luumua, omenaa tai viikunaa

Krokantti

1,5 dl sokeria

1 dl mantelilastuja

Laita liivatelehdet likoamaan jääkylmään veteen.

Vatkaa kerma pehmeäksi, mutta kiinteäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon luumuhillo. Vatkaa vielä, jos seos tuntuu löysältä. Mittaa pieneen kattilaan ruokalusikka vettä, kuumenna se ja sulata joukkoon puristellut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä hieman ja kaada ohuena nauhana kerma-luumuvaahdon joukkoon samalla sekoittaen. Annostele annoskulhoihin ja nosta jääkaappiin jähmettymään.

Valmista mantelikrokantti. Mittaa sokeri paistinpannulle. Anna sokerin sulaa sekoittamatta, vaan liikuttele pannua, jos se ei sula tasaisesti. Kun sokeri on sulanut ja saanut väriä, kaada joukkoon mantelilastut, sekoita nopeasti ja kaada silikonialustalle tai ohuelti öljytylle leivinpaperille kuumaa kestävän tason päällä. Anna kovettua ja murra paloiksi.

Koristele luumuvaahto krokantilla ja tuoreilla luumuilla.

Valmistusaika: 30 minuuttia + vaahdon jähmettäminen

Annoksia: Neljä yhden desilitran annosta



IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt