Kuinka monta kertaa joululaatikoita voi lämmittää uudelleen?

Joululaatikoita on parempi pakastaa, kuin säilyttää useita päiviä jääkaapissa ja lämmitellä aina uudestaan, Marttojen kehittämispäällikkö kertoo.

Joululaatikoita syödään usein monta päivää.

25.12.2018 13:01

Monet varaavat jouluna ruokaa useiden päivien ajaksi. Jääkaapin ovi käy tiuhaan, kun toisinaan jo aattoiltana tarjolla olleita ruokia syödään vielä tapaninakin.

Erityisesti joululaatikoita saatetaan varata reippaasti.

Jos joululaatikoita ei tarjoilla heti paistamisen jälkeen, ne pitää jäähdyttää nopeasti ja laittaa vasta sen jälkeen jääkaappiin.

– Ne voi jäähdyttää nopeasti esimerkiksi kylmävesialtaassa tai vaikka lasitetulla parvekkeella. Jääkaapin lämpötila nousee, jos sinne laittaa lämpimiä ruokia, Marttojen kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä sanoo.

Joskus joulupöydän ruoat ovat tarjolla tuntikausia. Kun laatikot lämmitetään varsinaista juhlaa varten, ne pitäisi laittaa takaisin jääkaappiin viimeistään parin tunnin kuluessa.

Mutta kuinka monta kertaa niitä voi lämmittää uudelleen?

– Periaatteessa vain yhden kerran, Kaisa Härmälä toteaa.

Älä seisota ruokaa pöydässä pitkiä aikoja

Jos laatikoita haluaa syödä vielä seuraavana päivänä, jo aiemmin lämmitettyä ja jääkaapissa ollutta isoa satsia ei kannata lämmittää kerralla uudestaan ja seisottaa jälleen ruokapöydässä pidemmän aikaa.

– Silloin kannattaa lämmittää vain pienempi määrä, vain se mikä syödään. Jos tuntuu, että ruokaa on hiukan liian runsaasti, se kannattaa pakastaa mieluummin, kuin säilyttää sitä useita päiviä jääkaapissa, Härmälä kertoo.

– Useiden lämmityskertojen johdosta hygieenisyys ja laatikoiden rakenne kärsivät. Lisäksi laatikot alkavat kuivua.

Samoja, useita kertoja lämmitettyjä joululaatikoita ei siis kannata syödä useita päiviä. Jos haluaa tarjoilla laatikoita pitkin joulua, osan pyhiä varten varatusta ruoasta kannattaa antaa odottaa tuoreeltaan pakastimessa ja lämmittää vasta kun ruokailu lähestyy.

Ylijääneestä laatikosta saa pihvejä

Tärkeintä on arvioida tarvittavan ruoan määrä tarkasti etukäteen. Moni ostaa jouluna liikaa ruokaa, mikä päätyy lopulta roskikseen.

Jos laatikoita jää kuitenkin yli, niistä voi tehdä vielä uutta ruokaa.

– Laatikoista saa hyviä kasvispihvejä, tai niitä voi käyttää esimerkiksi kasvissosekeittoon. Ylimääräisestä rosollista saa hyvän keiton, Kaisa Härmälä vinkkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit