Jäähdytä kuuma kinkku oikein – varo tekemästä yleistä virhettä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Jäähdytä kuuma kinkku oikein – varo tekemästä yleistä virhettä

Ammattilaisen ohjeilla saat suurenkin kinkun säilymään useita päiviä.

Leikkaa kinkusta esille sen verran kuin teillä syödään. Ja säilytä loput kylmässä.

23.12.2018 18:04

Kinkkua syödään monessa kodissa useita päiviä joulun jälkeenkin.

Ennen vanhaan oli tapana jättää jouluruoat tuvan pöydälle koko yöksi. Jouluvieraat saivat käydä syömässä kinkusta päivän ja yön mittaan aina, kun nälkä yllätti. Nykyään tätä tapaa ei suositella – varsinkaan kinkun kohdalla. Kinkku pitää säilyttää kylmässä.

Jos ruokailu kestää useita tunteja, on kinkku hyvä pitää kylmässä. Hyvä idea on leikata kinkusta kerralla vain sen verran siivuja, kuin syö kerralla. Lopun kinkun voi laittaa saman tien jääkaappiin odottamaan seuraavaa syömiskertaa.

HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminahon ja ruokasisällöntuottaja, kokki Tero Honkaniemen mukaan kinkku säilyy jopa viikon syöntikunnossa, jos se on jäähdytetty ja säilytetty oikein.

Älä jäähdytä huoneenlämmössä

Kokkien mukaan kinkun kanssa mokataan usein jo jäähdyttämisvaiheessa.

– Kinkku tulee paistamisen jälkeen jäähdyttää nopeasti ja säilyttää koko ajan kylmässä, alle + 6°C:ssa. Yleisin virhe mitä ihmiset tekevät, on kinkun jäähdyttäminen huoneenlämmössä. Monet säilyttävät ruokailujen yhteydessä kinkkua liian pitkiä aikoja huoneenlämmössä, kokit sanovat.

Miten ihmeessä kinkun saa sitten nopeasti jäähtymään? Onko jääkaappi oikea paikka?

– Jääkaappi on huono vaihtoehto kuuman kinkun jäähdyttämiseen, koska kinkku isona massana nostaa jääkapin lämpötilaa ja vaarantaa muidenkin jääkaapissa säilytettävien elintarvikkeiden säilyvyyttä.

Kokit neuvovat nostamaan kinkun vaikka pihalle tai parvekkeelle.

– Piha tai parveke ovat ihan hyviä vaihtoehtoja, kunhan huolehtii, etteivät linnut tai muut eläimet kuten oma tai naapurin koira pääse kinkkuun käsiksi. Ulkoilman tulisi olla kuitenkin alle + 5 astetta. Pieni pakkanen on oikein hyvä, kokit neuvovat.

HKScanin kokit taitavat kinkkuniksit.

Kokit neuvovat myös poistamaan rasvan vasta jäähtyneestä kinkusta ja muistuttavat paistorasvan hyödyntämisestä.

– Tulee vähemmän sotkua. Paistoliemi kannattaa hyödyntää ja ottaa talteen. Jäähtyneen liemen päältä on sitten helppo lusikoida hyytynyt rasva pois.

Näillä ohjeilla onnistut varmasti

 • Kinkku on otettava kylmästä riittävän ajoissa huoneenlämpöön. Suoraan jääkaapista – tai varsinkaan pakastimesta – ei kinkkua saa uuniin laittaa. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla vähintään +10 astetta siinä vaiheessa, kun se laitetaan uuniin, sillä kylmänä nestettä irtoaa kinkusta enemmän, mikä voi pilata lopputuloksen.

 • Lämpömittarin avulla tarkkaillaan kinkun lämpötilaa. Mittaria ei tarvitse pitää uunissa koko aikaa, vaan lämpötilan voi mitata muutamasta paksuimmasta kohdasta silloin tällöin. Mittari on sen verran nopea, että näyttää oikean lämpötilan nopeasti. Tärkeää on nimenomaan mitata lämpö yhtä useammasta kohdasta – tällöin varmistaa oikean lämmön saavuttamisen.

 • Hyvä lämpötila kinkulle on mieto, reilu sata astetta. Tämä tosin on makukysymys, sillä jotkut haluavat paistaa kinkun pinnan alkuun korkeammalla lämpötilalla, ja vasta tämän jälkeen laskea uunin lämpöä. Kinkun voi paistaa myös tasaisessa esimerkiksi 80 asteen lämmössä pidempään.

 • Nyrkkisääntö on se, että mitä matalammalla lämmöllä kinkkua paistaa, sitä pidempään sen tulee olla uunissa. On myös hyvä pitää mielessä, että kinkun lämpötila nousee jopa kolme astetta vielä senkin jälkeen, kun se otetaan ulos uunista. Paistaminen kannattaa siis lopettaa muutama aste ennen tavoiteltua lämpötilaa.

 • Kinkun voi paistaa kinkkupussissa, tai sitten ilman sitä. Kinkkupussi pitää nesteet pussin sisällä, eikä koko uuni sotkeennu rasvasta. Lisäksi pussiin muodostuvasta nesteestä on helppo tehdä kinkulle kastike. Jos kinkku paistetaan pussissa, tulee mittarin olla koko ajan paikallaan.

 • Jos haluaa olla varma siitä, että joulukinkusta tulee juuri sopivan murea, eikä liian ylikypsä, kannattaa se paistaa päiväsaikaan. Monet suosivat yöpaistamista, mutta varsinkin aloittelevien kinkunpaistajien on hyvä tarkkailla uunia säännöllisemmin. Kinkku kannattaa jäähdyttää viileässä ja nopeasti. Huoneenlämpöön jäähtymään jätetty kinkku pilaantuu nopeasti.

 • Kinkun kuorruttamisen suhteen on olemassa kaksi koulukuntaa; toiset pitävät ruistaikina- tai sinappikuorrutteesta, toiset taas suosivat kokonaan kuorruttamatonta joulukinkkua. Mikäli kuorrutuksen haluaa kinkkuun lisätä, voi sen tehdä vasta jouluaattona juuri ennen syömistä.

 • Ennen vanhaan oli tapana jättää jouluruoat tuvan pöydälle koko yöksi. Tällöin jouluväki sai käydä syömässä yön mittaan aina, kun nälkä yllätti. Nykyään tämä tapa ei enää kannata – varsinkaan kinkun kohdalla.

 • Koska jouluruokailun tahti on joka tapauksessa hidas, voi olla hyvä idea leikata kinkusta kerralla vain sen verran siivuja, kuin syö kerralla. Lopun kinkun voi laittaa saman tien jääkaappiin odottamaan seuraavaa syömiskertaa.

 • Nyrkkisääntö paistoaikaan on noin 1,5 tuntia ensimmäistä kinkkukiloa ja tunti seuraavia kinkkukiloja kohti.

 • Takuuvarma paistovinkki on säätää uuni siihen asteeseen, minkä asteiseksi haluat kinkun paistuvan. Jos haluat 80-asteisen ylikypsän kinkun, säädä uuni 80 asteeseen. Jos haluat mehevän kinkun, säädä uuni 75–77 asteeseen.

Juttu on julkaistu alun perin 23.12.2016.

Lue kaikki Ruokalan vinkit ja ohjeet joulun herkullisimpiin ruokiin täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit