Joulun parhaat kalaherkut: 16 mahtavaa reseptiä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Joulun parhaat kalaherkut: 16 mahtavaa reseptiä

Kalaruoat kuuluvat jouluun.

Julkaistu: 18.12.2018 15:47

Kala on nostanut suosiotaan suomalaisten joulupöydissä. Poimi tästä herkulliset juhlareseptit: graavi- ja uunikalat, sillit ja muut kalaherkut.

Kala on tärkeä osa monien suomalaisten joulupöytää. Uunikalat, graavilohi ja sillit ovat joulukaloista yleisimmät. Graavilohen sijaan kannattaa kokeilla myös esimerkiksi graavisiikaa, joka saa makua ja potkua kotimaisesta ginistä.

Kotimaisia villikaloja, kuten esimerkiksi haukea kannattaa tuoda rohkeasti juhlapöytään. Esimerkiksi kalastaja Janne Raution mahtava uunikala kermakastikkeessa soveltuu kaikille kaloille.

Perinteinen uunilohi

800 g lohifileetä

hienoa merisuolaa

mustapippuria

1 dl hienonnettua tilliä

1 sitruunan raastettu kuori

öljyä vuoan voiteluun

Öljyä vuoka ja nosta filee siihen. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Rouhi fileen pintaan merisuolaa ja mustapippuria. Ripottele päälle tilliä ja raastetun sitruunan kuorta. Nosta filee uuniin noin 25 minuutiksi.

Uunilohi on monen joulupöydän kruunu.

Valkoviinikala uunissa

1–2 kokonaista kalaa esimerkiksi kuhaa, siikaa, nieriää

suolaa

2–3 kourallista tuoreita yrttejä, esimerkiksi tilliä, ruohosipulia tai basilikaa

1 sitruuna

mustapippuria

(1–2 fenkolia)

2 dl valkoviiniä

1 dl vettä 30 g voita

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Kuivaa kala talouspyyhkeellä ja ripottele suolaa kalan vatsaan. Tämän jälkeen laita kalan vatsaan valitsemiasi yrttejä. Viipaloi sitruuna, ja laita pari viipaletta myös vatsaan. Ei haittaa vaikka ne tursuilevat myös uunivuokaan.

Tee kalan pintaan muutama viilto ja ripottele suolaa pinnalle sekä viiltoihin ja rouhi vähän mustapippuria. Peitä kala sitruunaviipaleilla. Jos käytät fenkolia, viipaloi se ohuiksi siivuiksi ja ripottele ne kalan ympärille uunivuokaan.

Kaada vuokaan valkoviiniä ja vettä. Ripottele voinokareet kalan pintaan ja vuokaan. Laita kala uuniin noin 20-25 minuutiksi, riippuen kalan koosta.

Näet viiltojen kohdalta, koska kala on kypsää. Tunnistat myös kalan kypsäksi, kun selkäruoto irtoaa helposti. Valele kalaa vuoan liemellä pari kertaa kypsennyksen aikana, jottei kala kuivu.

Kalastajan uunikala & kermakastike

1 kilon kokonainen kala (esimerkiksi lohta, haukea, lahnaa)

nippu katajanoksia

1 kuorittu sitruuna

2 tl merisuolaa

2 rkl oliiviöljyä

20 g voita

4 kokonaista valkopippuria

2 valkosipulinkynttä

Paistoliemi:

hiukan voita voitelemiseen

2 dl valkoviiniä

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 porkkana

1 rkl yrttejä silputtuna: tilliä, korianteria, lehtipersiljaa tai kirveliä

1/2 laakerinlehteä

voilastuja

merisuolaa

Kermakastike:

30 g voita

3 rkl vehnäjauhoja

1/2 l paistolientä ja vettä

2 rkl Dijon-sinappia

1/2 dl kermaa

nippu persiljaa

Hakkaa morttelissa kuorittu sitruuna, katajanoksat ja laita sekaan merisuola, öljy, voi, pippuri ja valkosipulinkynnet. Laita mausteseos kalan vatsaan.

Aseta kala voideltuun uunivuokaan ja kaada valkoviiniä sen päälle. Lisää silputtu sipuli ja valkosipuli, porkkana, sekä mausteet. Lisää kalan päälle vielä voilastuja sekä merisuolaa ja paista sitä 200-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.

Ota liemi varovasti vuoasta talteen. Kiehauta jauhot voissa ja lisää yhteensä puoli litraa paistolientä ja vettä.

Mausta sinapilla ja sekoita joukkoon kerma. Keitä lientä kokoon kahdeksan minuuttia.

Poista kalan yläpuolen rapea nahka (irtoaa helposti) ja alapuolen nahka. Kaada kastike kalan päälle ja laita kala vielä hetkeksi uuniin.

Lisää lopuksi pinnalle persiljasilppua.

Resepti: Janne Rautio (kirjasta Suomalaista villikalaa, Nemo 2018)

Perinteinen lipeäkala & valkokastiketta

n. 800 g lipeäkalaa

25 g voita

1/2 dl vehnäjauhoja

5 dl maitoa

1/2 tl suolaa

1/4 tl jauhettua musta- tai valkopippuria

Lipeäkala uunissa:

Laita kala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan avonaisena (ilman foliota) ja lisää suolaa 2 tl kalakiloa kohden. Paistoaika on noin 40 minuuttia 175° C.

Kaada kypsästä kalasta vuokaan kerääntynyt liemi pois. Ohje sopiva määrälle 0,5-1,5 kg. Suosittelemme uunissa kypsennystä.

Lipeäkala keittäen pussissa tai ilman:

Keitä teräskattilassa vesi 2 l kiehuvaksi ja lisää 3 tl suolaa.

Lisää veteen pistelty kalapussi (vähintään 10 reikää), josta on valutettu ylimääräinen neste pois. Sammuta liesi ja laita kansi kattilan päälle. Anna kalan kypsyä/hautua liedellä noin 30-35 minuuttia.

Älä kiehauta vettä, sillä kala hajoaa helposti. Valuta kypsästä kalasta ylimääräinen liemi pois ja poista kala varovasti pussista. Valmiin annoksen voi maustaa vielä maun mukaan.

Kastike:

Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja maito. Sekoita kastike tasaiseksi ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen 5 minuuttia jatkuvasti sekoittaen, kunnes kastike saostuu. Lisää kastikkeeseen mausteet ja tarkista maku.

Uunisiikaa

2–3 siikaa (suomustettuna)

2 rkl kapriksia

2 sitruunaa

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

merisuolaa

valkopippuria

Ripottele siian sisälle suolaa ja pippuria. Leikkaa terävällä veitsellä kalan kylkiin pienet viillot. Voitele uunivuoka öljyllä ja aseta siiat vuokaan.

Kuori sitruunat ja fileoi hedelmälihat. Hienonna ne sekä kuorittu sipuli. Ripottele sipulia, sitruunan hedelmälihaa ja kapriksia siikojen pinnalle.

Paista kaloja 170–180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes selkäevä irtoaa helposti sormilla nykäisemällä.

Jouluhauki

1 hauki karkeaa merisuolaa

1 sitruuna

persiljan varsia

valkopippuria

1–2 rkl voita sulatettuna

1 rkl sinappia

1 dl korppujauhoja

Suomusta ja suolista hauki. Huuhtele kala kylmällä vedellä ja kuivaa se talouspaperilla. Ripottele sen sisälle merisuolaa ja valkopippuria. Leikkaa sitruuna lohkoiksi ja laita ne sekä persiljanoksat hauen vatsaan. Leikkaa terävällä veitsellä kalan kylkiin matalat viillot.

Sivele pinta sulatetulla voilla ja sinapilla. Ripottele lopuksi päälle korppujauhot. Paista haukea 170 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes selkäevä irtoaa lihasta eli kala on kypsää.

Graavisiika

500 g siikafilee

1 rkl kotimaista giniä

2 rkl merisuolaa

1 rkl sokeria

pieni nippu tilliä

1 tl rouhittua mustapippuria

Laita siikafilee nahkapuoli alaspäin leivinpaperille. Sivele gini fileen pintaan. Hiero pintaan suola ja sokeri. Hienonna tilli varsineen fileelle. Rouhi mustapippuria päälle.

Kääri filee tiukaksi paketiksi ensin leivinpaperiin ja sitten pakastepussiin. Anna siian suolaantua jääkaapissa yön yli.

Kaavi suola ja mausteet pois fileen päältä. Leikkaa siikaa ohuiksi viipaleiksi tarjoiluvadille.

Resepti: Jatta Heinlahti, Kristiina Hemminki ja Anneli Myller: Suurten tunteiden joulu (Tammi 2017)

 

Lasimestarin silli

2 kpl rasvasillejä

1 dl väkiviinaetikkaa

2 dl vettä

1 dl sokeria

1 punasipuli

1 porkkana

5 maustepippuria rouhittuna

2 laakerinlehteä

2 tl sinapinsiemeniä

Liota ja perkaa sillit. Leikkaa ne nahkoineen ja ruotoineen 1,5 cm viipaleiksi. (Voit käyttää myös valmiita fileitä.)

Tee mausteliemi sulattamalla sokeri kuumaan etikka- ja vesiliemeen. Jäähdytä.

Lado sillinpalat, sipuli- ja porkkanaviipaleet sekä mausteet kerroksittain lasitölkkiin. Kaada mausteliemi päälle. Sillien maku on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.

Graavisiika maustetetaan ginillä.

Sinappisilli

8 liotettua sillifileetä

1 dl kotisinappia

1 tl suolaa

4 rkl sokeria

3 tl väkiviinaetikkaa

1 dl ranskankermaa

1 dl ruokaöljyä

1 dl hienonnettua tuoretta tilliä

Sekoita sinappi, suola, sokeri, etikka ja ranskankerma kulhossa. Lisää ruokaöljy vähitellen koko ajan vatkaten. Sekoita joukkoon silputtu tilli.

Valuta silli, leikkaa se sopivankokoisiksi paloiksi ja sekoita sinappikastikkeeseen. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään yhden yön ajan.

Glögisilli

2 matjessillifileetä

1 sipuli

2 tl viherpippureita

2 dl glögiä

3/4 dl punaviinietikkaa

2 rkl sokeria

Liota sillifileet, valuta ja pilko haarukkapaloiksi. Viipaloi sipuli. Laita lasipurkkiin sillit, sipulit ja pippurit kerroksittain.

Sekoita glögi, etikka ja sokeri keskenään. Kaada liemi sillien päälle ja anna maustua vähintään vuorokausi.

Punaviinisilli

2 matjessillifileetä

1 punasipuli

2 tl kapriksia

hienonnettua ruohosipulia ja persiljaa

1,5 dl punaviiniä

Liota liotetut ja valutetut sillifileet suupaloiksi. Hienonna punasipuli ja yrtit. Laita ainekset purkkiin kerroksittain ja kaada punaviini päälle. Anna maustua noin vuorokauden ennen nautiskelua.

Jääkellarin lohi

8 dl vettä

3/4 dl merisuolaa

1 rkl sokeria

600 g lohta fileenä

Kiehauta vesi, suola ja sokeri. Jäähdytä liemi.

Nosta filee nahkapuoli ylöspäin kannelliseen astiaan, kaada päälle jäähtynyt liemi.

Aseta lautanen tai jokin muu paino kalan päälle. Kalan tulee peittyä kokonaan suolaveteen. Sulje astia ja laita se jääkaappiin 3 päiväksi.

Irrota kalasta nahka ja leikkaa lohi noin sentin paksuiksi viipaleiksi.

Joulusillejä voi maustaa monin eri tavoin.

Graavilohi

1 kg lohta tai kirjolohta

2 rkl karkeaa suolaa

1–2 rkl sokeria

1 tl valkopippuria myllystä

0,5 dl tillisilppua

1 rkl rosepippureita

Leikkaa lohi kahdeksi ruodottomaksi fileeksi. Poista evät, mutta jätä nahka paikoilleen. Ripottele kalojen lihapuolelle tasaisesti mausteet ja laita palat vastakkain niin, että nahkapuolet ovat ulospäin.

Sulje palat muovipussiin ja nosta jääkaappiin noin yhdeksi vuorokaudeksi. Käännä pussi välillä. Raaputa mausteet pinnasta ja leikkaa fileet ohuiksi, nahattomiksi vinoviipaleiksi.

Jos haluat kalan nopeammin valmiiksi, pidä fileitä jääkaapissa kevyen painon alla. Silloin suolautumiseen riittää jopa 1/2 vuorokautta. Käännä pussi välillä.

Tonttujen jouluherkku

5 liivatelehteä

1/2 sitruunan mehu

2 tlk (à 200 g) kermaviiliä

2–3 keitettyä munaa

1 pieni sipuli

250 g kirjolohen-, muikun-, siian- tai silakanmätiä

hienonnettua tilliä ja ruohosipulia

ripaus suolaa ja valkopippuria

Laita liivatelehdet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Lisää kermaviilin joukkoon hienonnetut munat ja sipuli, mäti sekä mausteet. Maistele ja lisää suolaa tarpeen mukaan.

Puserra liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumennettuun sitruunamehuun. Lisää liivate ohuena nauhana muiden aineiden joukkoon. Kaada seos pieniin annosvuokiin tai yhteen suurempaan vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa hyytelö tarjolle. Tarjoa keitettyjen perunoiden, paahdetun ruisleivän ja salaatin kanssa.

Resepti: ProKala.fi

Lohitartar

150 g graavilohta

150 g kylmäsavustettua lohta (jos käytät vain yhtä kalalaatua, kalan määrä on yhteensä 300 g

1 sitruunan mehu

1 ruukku ruohosipulia

1 pieni tai ½ iso punasipuli

120 g smetanaa

mustapippuria

suolaa tarvittaessa

saaristolaisleipää tarjoiluun

Silppua sipuli pieneksi hakkeeksi. Leikkaa myös lohet pieneksi silpuksi, mutta ei niin pieneksi kuin sipuli. Silppua ruohosipuli ja sekoita kaikki aineet keskenään. Anna vetäytyä jääkaapissa tarjoiluun asti.

Tarkista maku. Suolan tarve riippuu kalan suolaisuudesta eli lisää suolaa, jos tarvis. Levitä tartaria saaristolaisleivälle ja tarjoile.

Lohipiirakka

250 g pehmeää voita

250 g keitettyjä perunoita

250 g vehnäjauhoja

1 rkl vettä

Voit käyttää myös valmista voitaikinaa. Tarvitset noin 800 g valmista taikinaa.

Täyte:

1 dl keittämätöntä puuroriisiä (keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi suolalla maustetussa vedessä

4 kovaksi keitettyä kananmunaa murskattuna

600 g lämminsavulohta

mustapippuria

voiteluun 1 kananmuna

Keitä perunat kypsiksi. Jäähdytä. Soseuta perunat. Sekoita perunasose, pehmeä voi, vehnäjauhot ja vesi kiinteäksi taikinaksi. Älä vaivaa.

Anna taikinan levätä jääkaapissa pari tuntia. Kauli taikina kahteen suorakaiteen muotoiseen osaan, parin millin paksuiseksi. Muotoile taikinoista kalanmalliset leikkaamalla ne veitsellä.

Keitä puuroriisi ohjeen mukaan ja jäähdytä. Levitä toiselle taikinapuoliskolle kerroksittain riisi, murustettu lohi ja kananmunat. Jauha myllystä mustapippuria kerrosten väliin. Nosta toinen puolisko taikinasta kanneksi ja nipistä saumat huolellisesti kiinni.

Leikkaa ylijääneestä taikinasta kalalle kidukset ja silmät. Liimaa ne kananmunalla kiinni. Pistele taikinaan reikiä haarukalla.

Voitele kananmunalla ja paista 180 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin ruskean sävyn.

Lue kaikki Ruokalan vinkit ja ohjeet joulun herkullisimpiin ruokiin täältä.

Tonttujen jouluherkku on pieni kakku.

Hyviä joulureseptejä löytyy seuraavista kirjoista: Jatta Heinlahti, Kristiina Hemminki ja Anneli Myller: Suurten tunteiden joulu (Tammi 2017) Mika Remes, Mikko Takala, Sami Rekola: Kala - pinnan alta pannulle (Readme 2017) Janne Rautio: Suomalaista villikalaa (Nemo 2018)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit