Säästä hermojasi, joululaatikot voi tehdä jo nyt – superherkullinen isoäidin lanttulaatikko ja 2 muuta klassikkoa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Säästä hermojasi, joululaatikot voi tehdä jo nyt – superherkullinen isoäidin lanttulaatikko ja 2 muuta klassikkoa

Perinteiset laatikot kuuluvat monien joulupöytään. Kuvassa isoäidin lanttulaatikko.

Julkaistu: 14.12.2018 15:02

Joululaatikoiden tekeminen etukäteen säästää hermoja, jos joulukiireet alkavat stressata.

Joululaatikoita voi tehdä useita päiviä aiemmin ja laittaa pakkaseen odottamaan.

Lanttulaatikko ja porkkanalaatikko kestävät hyvin pakastamista, mutta perunalaatikko saattaa kärsiä siitä hieman. Senkin voi kuitenkin tehdä muutamaa päivää ennen h-hetkeä.

Valmiit laatikot säilyvät kylmässä jääkaapissa viikon verran, Ruokatieto kertoo sivuillaan. Valmistuksen ja paiston jälkeen ne pitää jäähdyttää nopeasti ja suojata kannella, kelmulla tai foliolla, Ruokatiedon sivuilla kerrotaan myös.

Ruokalan reseptiarkistossa on perinteisiä joululaatikoiden ohjeita, joista poimimme tähän kolme klassisinta.

Jos niistä haluaa tehdä täysin kasviperäisiä, voin voi korvata kasviperäisellä margariinilla ja kermat esimerkiksi kaurakermalla. Soppa365:sta on myös ohje kananmunattoman porkkanalaatikon tekemiseen. Siinä kananmuna korvataan maissitärkkelyksellä.

Jos aivan kaikkea ei jaksa tehdä itse, valmiita laatikoita voi myös tuunata astetta herkullisemmaksi näillä ohjeilla.

Isoäidin lanttulaatikko

1 kg lanttua

2 dl keitinvettä tai kermaa

2 munaa

½ dl siirappia

1 tl suolaa

ripaus valkopippuria

Pinnalle:

korppujauhoja

voita

Valmistusohjeet

  1. Kuori ja kuutioi lantut leikkuulautaa vasten. Keitä lanttupalat pehmeiksi, kaada vesi pois (säästä keitinvettä halutessasi) ja soseuta lantut.

  2. Lisää jäähtyneeseen soseeseen kerma, munat, siirappi ja mausteet.

  3. Kaada seos voideltuihin uunivuokiin, korppujauhota pinta ja kuvioi pinnat lusikan avulla.

  4. Lisää pinnalle voinokareita ja paista 200 asteessa noin tunnin ajan.

Perinteinen porkkanalaatikko

3 dl vettä

1 1/2 dl puuroriisiä

7 dl täysmaitoa

1 kg porkkanaa

2 munaa

0,5 dl siirappia

2 tl suolaa

ripaus valkopippuria

Pinnalle

korppujauhoja

voita

Valmistusohjeet

  1. Kiehauta vesi ja lisää joukkoon riisit. Sekoita ja anna kiehua, kunnes neste on imeytynyt riiseihin.

  2. Lisää maito ja anna puuron hautua kypsäksi. Lisää jäähtyneeseen puuroon keitetyt, soseutetut porkkanat ja muut ainekset. Tarkista maku.

  3. Kaada seos voideltuun vuokaan ja ripottele pinnalle korppujauhoja.

  4. Lisää päälle muutama voinokare ja paista laatikkoa 200 asteessa noin tunti.

Imelletty perunalaatikko

2 kg jauhoisia perunoita

4 rkl vehnäjauhoja

5 dl maitoa

25 g voita

2 tl suolaa

Pinnalle

voita

Valmistusohjeet

  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Kuori perunat kuumina ja soseuta ne.

  2. Lisää soseeseen 1 rkl vehnäjauhoja ja anna seoksen imeltyä noin 50 asteen lämpötilassa vähintään tunti. Sekoita loput jauhot joukkoon kahdessa erässä ja anna imeltyä vielä 3–4 tuntia.

  3. Lisää seokseen kiehautettu maito, voi ja suola. Sekoita hyvin ja kaada voideltuun uunivuokaan. Paista 150 asteessa noin kaksi tuntia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit