Ihanat joulupusut syntyvät helpommin kuin voisi luulla – näillä lumoat vieraat! - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Ihanat joulupusut syntyvät helpommin kuin voisi luulla – näillä lumoat vieraat!

Emma Iivanaisen kauniit ja suloiset jouluherkut ovat näyttäviä, mutta onnistuvat, vaikka et olisi varsinainen kondiittori.

Jouluiset pusut sopivat jälkiruoaksi.

13.12.2018 15:49

Perinteisten jouluherkkujen ohella voi tarjota uusia vaihtoehtoja. Upeita leivonnaisia ja kakkuja loihtivan ruokakirjailija Emma Iivanaisen kirjassa Emman makea joulu (Docendo 2016) on ohje, jota kannattaa kokeilla, jos haluaa yllättää jouluvieraat iloisesti.

Perinteiset suklaapusut ovat monille tuttuja, mutta jouluiset versiot voi tehdä itse. Iivanainen kuvailee kirjassaan piparkakkusuukkoja samettisen pehmeiksi. Suukot tehdään piparkakkujen päälle vaniljavaahdosta ja suklaasta.

– Leivokset todellakin palkitsevat tekijänsä, hän kuvailee kirjassa.

Suloiset pusut sopivat täydellisesti joulun jälkiruokakattaukseen. Niiden valmistamiseen menee noin tunti. Suukkojen tekeminen on helppoa, mutta muutamia tarvikkeita on hyvä olla. Lämpömittari, kuten digitaalinen paistomittari tai sokerimittari ovat näiden herkkujen tekemisessä tärkeitä työkaluja. Lisäksi tarvitset pursotuspussin.

Piparkakkusuukot (10–12 kpl)

Pohja: 10–12 kpl piparkakkuja (ohjeessa on pyöreänmallisia, mutta voit käyttää myös perinteisiä piparkakkuja, tai muita keksejä)

Vaniljavaahto

1 dl sokeria

1/2 dl glukoosisiirappia

1/4 dl vettä

1 tl vaniljasokeria

2 valkuaista

ripaus suolaa

Kuorrute

200 g maitosuklaata

2 rkl rypsiöljyä

Valmistusohjeet

  1. Kuumenna kattilassa sokeri, glukoosisiirappi, vesi ja vaniljasokeri 117-asteiseksi. Mittaa lämpötilaa sokerimittarilla tai digitaalisella paistomittarilla.

  2. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeriliemi ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Vatkaa vielä hetki, jotta vaahto jäähtyy hieman. Lisää ripaus suolaa.

  3. Siirrä vaniljavaahto pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla.

  4. Pursota vaniljavaahtoa piparkakkujen päälle. Siirrä kuorrutetut piparkakut pakastimeen suklaakuorrutteen valmistumisen ajaksi.

  5. Sulata suklaa ja lisää rypsiöljy. Valuta suklaakuorrutetta vaniljavaahdon päälle.

  6. Siirrä leivokset hetkeksi jääkaappiin, jotta kuorrute jähmettyy.

Resepti ja lähde: Emma Iivanainen: Emman makea joulu - herkut, lahjat, koristeet (Docendo 2016)

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit