Suomalaisten eniten hakema keitto-ohje voi yllättää, mutta ”mahtavaksi herkuksi” sitä kehutaan

Suomalaisten kiinnostavimmat Google-haut on jälleen julkaistu.

Juustoinen porokeitto kiinnostaa suomalaisia.

12.12.2018 14:36

Google kertoi keskiviikkona suomalaisten kiinnostavimmista Google-hauista vuoden 2018 aikana. Lista muodostuu hakusanoista, jotka ovat nousseet merkittävästi viime vuoteen verrattuna.

Kiinnostavimmat hakusanat kertovat yleensä jotakin omasta ajastaan, kuten esimerkiksi vuoden 2016 vastaava listaus, jossa voimakas kasviproteiinituotteiden suosion nousu näkyi vahvasti hakujen listoilla. Silloin suomalaisia kiinnostivat erityisesti muun muassa nyhtökaura, Mifu ja Härkis, jotka olivat kymmenen kiinnostavimman hakusanan listassa.

Vuoden 2018 listausta tarkasteltaessa on haastavampaa tehdä analyysiä siitä, mitä se kenties voisi kertoa omasta ajastaan: ruokaan liittyvien hakusanojen kolmen kärjessä olivat tänä vuonna tuoksuvalmuska, Lapinukon keitto ja feta-pinaattipiirakka.

Ainakaan kolmen suosituimman haun välillä on vaikea nähdä selkeää yhteyttä.

Arvokas sieni ja pohjoisen keitto

Ykkössijaa hakusanoissa pitävä tuoksuvalmuska tarkoittaa sientä, joka on japanilaiselta nimeltään matsutake.

Ilta-Sanomat kertoi muun muassa syyskuussa, että suomalaisille hieman tuntemattomampi, mutta ympäri Suomea kasvava sieni on esimerkiksi Japanissa hyvin haluttu raaka-aine ja siitä maksetaan siellä jopa 4000 euroa kilolta.

Toiseksi kiinnostavimmaksi listalla nousi Lapinukon keitto. Se voi hieman yllättää, sillä aivan kaikille soppa ei kerro juuri mitään. Suosittu se todistettavasti on, sillä Googlen listauksen lisäksi kyseinen keitto on tasaisesti yksi Ilta-Sanomien Ruokalan reseptiarkiston etsityimmistä ohjeista, usein jopa se haetuin.

Myös eri keskustelupalstoilla ja blogeissa Lapinukon keittoa kuvaillaan ylistävästi muun muassa ”mahtavaksi herkuksi” ja todella hyväksi.

Sulatejuusto maun salaisuus

Virallista tietoa Lapinukon keiton historiasta ei tunnu löytyvän. Lapin Keittiömestareiden puheenjohtaja Petri Selander ei osannut arvioida sitä, kuinka kaukaa historiasta keitto on peräisin, mutta tuttua ruokaa se ainakin pohjoisessa on.

– Se on juustoinen porokeitto, jota tehdään tapoja vaihdellen eri alueilla, Selander kertoo.

– Se on ravitseva ja täyttävä ja siitä saa hyvin energiaa, hän mainitsee yhdeksi mahdolliseksi keiton suosion syyksi.

Selander kertoo, että keittoa on myös helppo valmistaa.

– Sen pystyy tekemään vaikka tulilla ulkona, hän sanoo.

Keiton yksi tärkeä ainesosa useissa eri resepteissä on viherpippurisulatejuusto. Se saattaa olla myös kehutun maun salaisuus.

Tässä Ilta-Sanomissa julkaistu Erkki Vieron resepti suositusta keitosta:

Lapinukon keitto

700 g poronkäristyslihaa

1 tl suolaa

7,5 dl vettä

1 lihaliemikuutio

500 g perunasuikaleita

3 porkkanaa suikaleina

1 palsternakka suikaleina

250 g viherpippurisulatejuustoa

2,5 dl kermaa

1 dl persiljasilppua

3 rkl tuoretta rakuunaa

Valmistusohjeet

  1. Ruskista käristysliha pannulla ja kuullota hienonnettu sipuli. Lisää suola.

  2. Kaada seos kattilaan ja lisää joukkoon vesi, lihaliemikuutio ja peruna-, porkkana- sekä palsternakkasuikaleet.

  3. Sulata juusto kerman kanssa pienessä kattilassa ja lisää seos lihojen ja juuresten joukkoon isoon kattilaan.

  4. Kun perunat ja juurekset ovat kypsiä, pyöräytä joukkoon rakuuna.

  5. Tarkista maku ja viimeistele keitto persiljalla.

Resepti: Erkki Viero

Vuoden 2018 suomalaisten kiinnostavimmat ruokaan liittyvät google-haut:

1. Tuoksuvalmuska

2. Lapinukon keitto

3. Feta pinaatti piirakka

4. Ramen keitto

5. Matsutake

6. Koivunpunikkitatti

7. Maa-artisokka keitto

8. Kombucha

9. IPA olut

10. Burrata

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit