Ajankohtaista

Nachopläjäys ja 4 muuta parasta herkkua illan Linna-katsomoon

Julkaistu:

Itsenäisyyspäivä
Toiset tekevät itsenäisyyspäivänä juhlallisempaa ruokaa, mutta jos sellaista ei ole suunnitteilla, tästä voi löytää ideoita tarjottaviksi Linnan juhlien kotikatsomoon.
Näissä ohjeissa ei ole mitään erityisen isänmaallista, mutta ne toimivat hyvin tarjottaviksi isommalle seurueelle ja maistuvat monelle.

Kokosimme tv-illan naposteluherkkuja Ruokalan reseptipankista.

Ihanat vege-nachot

250 g ruskeita herkkusieniä

2 valkosipulinkynttä
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2 rkl öljyä

2 ½ dl saksanpähkinöitä

2 rkl soijakastiketta

1 rkl mausteseosta jossa jauhettua juustokuminaa, korianteria, sipulijauhetta, savupaprikaa ja suolaa
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

n. 400 g säilykepapuja chili-tomaattikastikkeessa

Lisäksi:

200 g maissilastuja

1 punasipuli

2 avokadoa

tuoretta korianteria

2 tuoretta chiliä

Juustokastike:

250 g (2 pkt) soija-cheddarjuustosiivuja

2 dl tavallista tai kasvisruokakermaa esim. kaurakermaa

(2 tl tulista chilisoosia esim. chipotle chiliä adobokastikkeessa)

Valmistusohjeet

  1. Hienonna sienet aivan pieneksi silpuksi. Tämä onnistuu veitsellä tai tehosekoittimessa.
  2. Hienonna valkosipuli.
  3. Kuullota sienisilppua ja valkosipulia pannulla 10 minuuttia.
  4. Hienonna pähkinät rouheeksi ja lisää pannulle. Jatka kuullotusta pari minuuttia. Mausta.
  5. Irrota juustosiivut muovikääreistä. Kuumenna ruokakerma ja sekoita cheddarjuustosiivut kuumaan kermaan. Sekoittele kunnes seos on juoksevaa. Mausta kastike chilisoosilla halutessasi.
  6. Kuumenna säilykepapukastike.
  7. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kokoa uunivuokaan nachot, lusikoi päälle sienipaistosta ja papuja chilikastikkeessa. Lusikoi päälle myös juustokastike. Kuumenna uunissa 10 minuuttia. Ota uunista ja koristele annokset tuoreella sipulisilpulla, avokadolla, korianterilla ja chilillä.

Savukalapiirakka

150 g pehmeää voita

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

1-2 rkl jääkylmää vettä

Täyte:

500 g keitettyjä ja siivutettuja, pieniä perunoita

2 ½ dl kuohukermaa

2 tl sitruunankuorta

mustapippuria

suolaa

2 kananmunaa

1 dl ruohosipulia hienonnettuna

200 g paloiteltua, ruodotonta lämminsavukalaa

Valmistusohjeet

  1. Valmista taikina. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola. Nypi jauhoihin huoneenlämpöinen, paloiteltu voi. Lisää jääkylmä vesi ja sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  2. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija noin 24 cm).
  3. Asettele perunasiivut tasaisesti piirakkapohjalle.
  4. Yhdistä kerma, sitruunankuori, mausteet, munat ja ruohosipulisilppu. Kaada kermaseos piirakkavuokaan perunoiden päälle. Asettele päällimmäisiksi savukalapalat.
  5. Paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia tai kunnes täyte on hyytynyt ja saanut kauniin kullanruskean paistopinnan.

Feta-kasvispiirakka

2 dl vehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

100 g voita

n.1/2 dl maitoa tai vettä

Täyte:

250 g kirsikkatomaatteja

200 g fetajuustoa

200 g parsakaalia

1 dl mustia, kivettömiä Kalamata-oliiveja

2 munaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl ranskankermaa

mustapippuria

koristeluun yrttejä

Valmistusohjeet

  1. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Sekoita sormin joukkoon pehmeä rasva. Lisää kylmä vesi tai maito ja sekoita taikina tasaiseksi.
  2. Painele taikina piirakkavuoan (Ø 26 cm) pohjalle ja reunoille. Paista piiraspohjaa 225 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia.
  3. Paloittele tomaatit, parsa ja fetajuusto. Irrota oliiveista kivet. Levitä piirakkapohjalle suurin osa paloitelluista raaka-aineista.
  4. Vatkaa munat, tuorejuusto, ranskankerma ja pippuri kulhossa. Kaada seos täytteen päälle. Lisää pinnalle loput täytteen ainekset.
  5. Paista piirakkaa 225 asteessa 20-30 minuuttia. Koristele tuoreella basilikalla.

3 hyvää dippikastiketta sipseille tai perunalohkoille

Raikas dippi

ruukku minttua

ruukku korianteria yht. 2 dl hienonnettuna

1,5 dl turkkilaista jogurttia

½ tl suolaa

1 tl sokeria

½ tl kurkumaa

½ limen mehu

Valkosipulikastike

1 prk kermaviiliä

½ dl mieleisiä yrttejä hienonnettuna (esim. rakuuna, persilja, ruohosipuli)

1 valkosipulinkynsi

mustapippuria

Makea chilimajoneesi

1 rkl makeaa chilikastiketta

½ dl majoneesia

1/4 limetin mehua


Mustikka-suklaamoussekakku

Pohja:

1 kananmuna

3/4 dl sokeria

3/4 dl vehnäjauhoa

1/4 dl kaakaojauhetta

Mousse:

4,5 dl kuohukermaa

200 g maitosuklaata

250 g tummaa suklaata

1 dl kuohukermaa

1 dl maitoa

0,25 dl sokeria

2 keltuaista

Koristeeksi:

mustikoita ja yrttejä

Valmistusohjeet

  1. Valmista pohja. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vuoraa irtopohjaisen kakkuvuoan (n. 23 cm halkaisijaltaan) pohja leivinpaperilla.
  2. Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauho ja kaakaojauhe keskenään ja siivilöi seos muna-sokerivaahdon joukkoon samalla varovasti sekoittaen. Levitä seos leivinpaperin päälle kakkuvuoan pohjalle. Paista noin 8 minuuttia. Jäähdytä.
  3. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Rouhi suklaat veitsellä.
  4. Kiehauta kattilassa kerma ja maito. Sekoita keltuainen ja sokeri toisessa kattilassa. Kaada kuuma kerma-maitoseos keltuais-sokeri seoksen päälle koko ajan sekoittaen ja anna kuumentua. Jatka sekoittamista. Ota seos pois levyltä ennen kiehumista. Jos sinulla on lämpömittari, tee seoksesta 85-asteista.
  5. Kaada kuuma seos rouhittujen suklaiden päälle samalla sekoittaen. Sekoita kunnes suklaat ovat sulaneet. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
  6. Lisää 1/3 kermavaahdosta seoksen joukkoon ja sekoita. Lisää loppu kermavaahto kevyesti nostellen.
  7. Kaada mousse kakkupohjan päälle vuokaan ja anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia. Koristele kakku mustikoilla ja yrteillä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt