Täydellisen joulutortun salaisuus on taikinassa: Tällä ohjeella ne ”eivät hajoile, eikä rasvaisia taikinahitusia putoile matolle” - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Täydellisen joulutortun salaisuus on taikinassa: Tällä ohjeella ne ”eivät hajoile, eikä rasvaisia taikinahitusia putoile matolle”

Rahkavoitaikina on helppo ja nopea tehdä.

Julkaistu: 6.12.2018 16:00

Unohda turha lehtevyys ja ota haltuun perinneherkku, jonka keskellä mikä vain täyte maistuu mahtavalta.

Käykö teille joskus niin, että jokin asia ei herätä niin paljon tunteita kuin sen pitäisi? Pikkujoulut alkavat tunnin päästä: ei kierrä perhosia mahassa. Presidentti soittaa luontoiltaan, ihan sama. Tai tämä torttuhomma: että tuntuu yhdentekevältä, onko torttu lumihiutaleen, enkelin vai snautserin muotoinen, tai onko sen keskellä Vihreä kuula.

Torttuasia on sikäli vakava, että artikkeli lumihiutaletortusta on Me Naisten verkkosivun historian suosituimpia juttuja.

Millainen kyynikko pitää ihmisen olla, että sekään ei sykähdytä? Mikä ihme sykähdyttää, jos ei se? Vastaus: Torttutaikina!

Torttukeskustelu on nimittäin lähtenyt väärille raiteille: kyse ei olekaan siitä, että olisin tunnekylmä, vaan siitä, että median huomio on kiinnittynyt vääriin asioihin. Muodolla ja täytteellä voi toki kikkailla, mutta tärkein asia, eli taikina on jäänyt nyt huomiotta kuin vanha nukke nurkkaan.

Kaupan taikinoista tulee liian lehteviä torttuja, jotka hajoilevat ja sotkevat, kun niitä syö. Joulutortut pitää leipoa rahkavoitaikinasta, joka on helppo ja nopea tehdä. Ei synny turhaa lehtevyyttä. Ei tipu rasvaisia taikinahitusia matolle. Ei toki synny myöskään aivan suorakulmion muotoista taikinaa, josta tortut olisi helppo leikata ilman kaulitsemista – mutta kukapa meistä haluaisi päästä liian helpolla?

Nykyajalle voi antaa periksi muissa kohdissa: saat esimerkiksi pestä taikinakulhon astianpesukoneessa ja laittaa täytteeksi mitä haluat.

Rahkavoitaikina on hyvin helppo ja nopea sekoittaa. Tarvitset vain:

  • yhden purkin (250g) maitorahkaa

  • 250 g voita

  • 4 dl vehnäjauhoja

  • 1 tl leivinjauhetta

Maitorahka ja pehmeä voi sekoitetaan ensin. Sen jälkeen seokseen lisätään vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Taikinasta muotoillaan pötkö, joka laitetaan jääkaappiin jähmettymään. Jääkaappikylmä taikina kaulitaan jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi.

Älä kokeile mitään hölmöjä kaulintavinkkejä, eivät ne auta. Jos näet jossain ohjeen, jossa kehotetaan korvaamaan vielä isompi osa voista esimerkiksi porkkanasoseella, älä lähde sellaiseenkaan höpsöttelyyn. Rahkavoitaikinasta leivottu torttu on mukavan hapan ja littana herkku, jota syödessäsi saatat tempautua tajuntasi aikakoneella suoraan lapsuuden jouluun.

Juttu on alun perin julkaistu Me Naisissa. Lue koko juttu tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit