Ajankohtaista

Presidenttien lempiruokia itsenäisyyspäivään: Kekkosen muikut, Marskin kalakeitto ja Ahtisaarten letut

Julkaistu:

Elämän makuja
Presidenttien lempiruoista koostuva menu sopii itsenäisyyspäivään.
Urho Kekkonen tunnettiin kalamiehenä ja kansanomaisten herkkujen ystävänä. Hän vietti paljon aikaa luonnossa ja nautti alkeellisissa mökeissä valmistetuista kalaruoista – kuten voissa keitetyistä muikuista.

Mannerheim lähetti matkoiltaan reseptejä siskolleen. Marskin Moskovan kalakeitoksi nimeämää seljankatyyppistä keittoa (”eräänlainen bouillabaisse, josta paljon pidän”) valmistettiin myös Eeva-siskon keittiössä Ruotsissa.

Martti ja Eeva Ahtisaari asuivat tovin Uspenskin katedraalin kyljessä, mikä innoitti venäläistyyppisiin ruokakutsuihin. Yksi rouva Ahtisaaren suosikeista oli rahkaohukaiset omenahillolla.

Reseptejä on hieman muokattu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kekkosen muikut (voissa keitetyt muikut)

250 g voita

300 g perattuja muikkuja

1 tl suolaa

limppua
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sulata voi paksupohjaisessa, noin litran vetoisessa kattilassa. Lisää suola.

Kuumenna, kunnes voi kiehahtaa. Keitä muikut voissa, kahdessa erässä neljän minuutin ajan ja nosta reikäkauhalla tarjoiluastialle.

Tarjoile limpun kanssa alkuruoaksi tai välipalaksi.

Valmistusaika: 15 minuuttia

Annoksia: 4–6



Mannerheimin seljanka: Moskovalainen kalakeitto

Kalaliemi:

n. 1 kg kokonainen siika, lohi tai mieluiten sampi (tässä käytetty siikaa)

2 porkkanaa

1 sipuli

1 l vettä

maustekimppu (persiljaa, purjoa, laakerinlehti, kirveliä, kimpuksi sidottuna tai verkkokankaaseen käärittynä)

2 dl valkoviiniä

Kalakeitto:

7,5 dl lihalientä (1 lihaliemikuutio)

5 sipulia

150 g voita

1 rkl vehnäjauhoja

3 rkl tomaattipyreetä

2 tl rapuvoita (jos ei ole, voit jättää pois)

7,5 dl kalalientä

530 g (275 g) säilykesieniä, jossa myös herkkusieniä, liemineen

2 tl kapriksia

6 kivetöntä vihreää oliivia

1 suolakurkku suikaleiksi leikattuna

10 maustepippuria

cayennepippuria maun mukaan (0,25 tl)

2 oksaa persiljaa

4 oksaa tilliä

1 sitruuna

Valmista kalaliemi. Perkaa siika, säästä fileet keittoon, käytä loput liemeen. Kuori ja leikkaa porkkanat ja sipuli lohkoiksi.

Mittaa kattilaan 1 litra vettä ja nosta joukkoon kasvikset ja yrttinippu.

Lisää valkoviini ja anna kiehua kannen alla noin puoli tuntia. Lisää kalan perkeet ja anna kiehua reilut viisi minuuttia ilman kantta. Siivilöi liemi ja laita talteen keittoa varten.

Valmista lihaliemi lihaliemikuutiosta ja vedestä, jos itse keitettyä ei ole.

Kuori ja leikkaa sipulit paloiksi. Sulata voi tilavassa keittokattilassa, lisää sipulit ja vehnäjauhot ja ruskista sipulit kullanruskeiksi.

Sekoita joukkoon tomaattipyree ja lisää liha- ja kalaliemet, sekä kaikki muut ainekset, lukuun ottamatta persiljaa, tilliä, sitruunaa ja kalaa.

Anna kiehua kannen alla hiljaisella vähintään 45 minuuttia. Leikkaa kalafileet reiluiksi paloiksi. Leikkaa sitruuna ohuiksi viipaleiksi ja hienonna yrtit.

10 minuuttia ennen tarjoilua lisää kala ja yrtit keittoon ja anna kiehua hetki hiljaisella. Lisää sitruunaviipaleet juuri ennen tarjoilua. Jos keitto tuntuu liian happamelta, lisää hieman sokeria. Jos keitto on kiehunut liian sakeaksi, ohenna lihaliemellä. Tarjoa hyvän leivän kanssa.

Valmistusaika: 1 tunti 45 minuuttia

Annoksia: 6



Ahtisaarten rahkaohukaiset

Hillo:

2 vaniljatankoa

2 dl hillosokeria

1 dl vettä

2 kanelitankoa

500 g kotimaisia omenia

1/2 sitruunan mehu

Ohukaiset:

300 g maitorahkaa

1 dl maissijauhoja

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 appelsiinin kuori raastettuna

5 munaa

voita paistamiseen

Valmista hillo. Halkaise vaniljatangot pituussuunnassa. Mittaa kattilaan hillosokeri, vesi, kanelitangot ja vaniljatangot. Anna ainesten kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan.

Kuori omenat ja lohko malto kookkaiksi kuutioiksi. Lisää omenapalat sokeriveteen. Keitä hiljalleen, noin 10–15 minuuttia, kunnes omenat alkavat hajota. Lisää sitruunamehu ja jäähdytä. Hillon voi tarjota kylmänä tai lämpimänä ohukkaiden kanssa.

Pese appelsiini huolella ja raasta sen kuoren oranssi pinta hienoksi raasteeksi. Sekoita sokeri ja maissijauhot yhteen pieneen astiaan. Sekoita maitorahka, maissijauho-sokeriseos, vaniljasokeri ja appelsiininkuoriraaste keskenään.

Vatkaa munat joukkoon vasta viimeiseksi, niin saat syntymään tasaisen taikinan. Paista letut lettupannulla voissa miedolla lämmöllä. Paista ensin toiselta puolelta niin kauan, että taikina hyytyy, käännä sitten varovasti ja paista toiselta puolen.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: noin 24 ohukaista



IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt