Kuluttaja-lehti tutki laboratoriossa 8 markettien kanelia ja löysi niistä hiekkaa, yhdestä eniten

Kuluttaja-lehti testasi laboratoriossa kahdeksan eri kanelimerkin sisältöjä. Tuotteista löytyi esimerkiksi hiekkaa, mikä voi kuulostaa erikoiselta, mutta onko sillä suurempaa merkitystä?

Kaneli kuuluu jouluruokiin, eikä terveen aikuisen tarvitse huolestua lyhyen sesongin aikana mahdollisesti ylittyvästä kumariinin määrästä, Evira kertoo. Pieni hiekkakaan sen seassa ei haitanne.

Kaneli kuuluu moniin jouluherkkuihin oleellisena osana.

Yleisessä tiedossa on kuitenkin, että sitä ei tulisi nauttia runsaasti. Evira kertoo sivuillaan, että kanelin sisältämä kumariini on maksalle myrkyllinen aine, ja että erityisesti pienten lasten ei tulisi syödä useita kanelia sisältäviä ruokia päivittäin.

Joulusesongin herkkujen suhteen terveen aikuisen ei kuitenkaan tarvitse hysterisoitua.

Turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, jos kumariinin saanti ylittyy tilapäisesti, esimerkiksi viikon tai parin ajan joulun tienoilla, Eviran sivuilla kerrotaan.

Kanelipaketti voi kuitenkin sisältää muutakin hieman yllättävää. Kaneleista voi löytyä esimerkiksi hiekkaa.

Kumariinimäärissä eroja

Kuluttaja-lehti testasi laboratoriossa kahdeksan eri merkin kaneleiden koostumuksia. Lehti listasi kumariinin lisäksi muun muassa tuotteista löytyvien homemyrkkyjen ja PAH-yhdisteiden määriä, eteerisiä öljyjä, epäpuhtauksia ja kosteutta, vesipitoisuutta ja homeiden määriä.

Lehdessä kerrotaan, että haitallisten aineiden löytyminen mausteista ei ole epätavallista. Esimerkiksi kumariinia on on luontaisesti monissa kasveissa ja se vaikuttaa kanelin aromaattisuuteen eli makuun. Kuluttaja-lehdessä todetaan silti, että kumariinin määrien erot eri kaneleissa voivat olla isoja.

Kanelia saadaan puun kuoresta. Kumariini on yksi kanelin luontaisista aromaattisista yhdisteistä.

Lehti tutki seuraavien merkkien kaneleita: Xtra jauhettu kaneli, Golden Star kaneli, Santa Maria kaneli, Meira kaneli, Salliselta kaneli, K Menu kaneli, Kania kaneli ja Urtekram jauhettu aito kaneli.

Lehti kertoo tiedotteessaan, että esimerkiksi jo yhdessä teelusikallisessa Golden Starin kanelia on niin paljon maksalle haitallista kumariinia, että aikuisen suositeltu päiväannos ylittyy. Golden Starrin kanelissa oli testituotteista eniten kumariinia, mutta kokonaispisteiltään se ylsi silti kakkoseksi kaikista testatuista kaneleista.

Kokonaispisteitä lehden testissä sai eniten Xtra jauhettu kaneli, vaikka myös siitäkin löytyi kaikkia yllä kuvattuja, tutkittuja seikkoja. Kilohinnaltaan se oli testituotteista edullisin.

Ceylonkanelissa kumariinia ei ole, mutta niiden kilohinta on merkittävästä kalliimpi kassiakaneliin (Cinnamomum cassia, Cinnamomum aromaticum tai Cinnamomum burmannii) verrattuna.

Yhdessä eniten hiekkaa

Kuluttaja-lehden tutkimuksissa kahdeksasta kanelista eniten hiekkaa ja tuhkaa oli Lidlin Kania kanelissa. Se on kuitenkin ceylonkanelia, eli se ei taas sisällä haitallista kumariinia.

Lehdessä todetaan, että tuhkaa on pieniä määriä kaikissa elintarvikkeissa. Hiekkaa saattaa joutua tuotteeseen sadonkorjuussa tai muissa tuotantovaiheissa, jutussa todetaan. Lidlin Kania kanelissa hiekkaa oli lähes kaksi prosenttia, lehti kertoo tiedotteessaan. Tarkka määrä laboratoriotesteissä oli 1,8 prosenttia.

– Määrä tuntuu suurehkolta, lehden haastattelema Tullilaboratorion jaostopäällikkö Suvi Ojanperä kommentoi artikkelissa.

Onko hiekasta haittaa?

Kysyimme, mitä Lidl vastaa Kuluttaja-lehden testin tuloksiin.

– Kaneli voi yleisesti sisältää hiekkaa, koska sadonkorjuun, kuivauksen ja kuljetuksen aikana hiekkaa voi tarttua kanelin kaarnaan. Hiekan määrä pyritään pitämään mahdollisimman alhaisena puhdistamalla kaarna huolellisesti ennen kanelin jauhamista. Koska kyseessä on luonnontuote, eroja mauste-erien välillä esiintyy, Lidl Suomen laadunvalvontapäällikkö Suvi Kuutti kertoo Ilta-Sanomille.

– Lainsäädännössä hiekalle ei ole määritelty raja-arvoja, koska hiekka ei lähtökohtaisesti ole ihmiselle vaarallista. Euroopan mausteyhdistyksen (ESA, European Spice Association) julkaisussa ”Quality Minima” eritellään hyväksyttävät mausteiden ja yrttien hiekkapitoisuudet. Julkaisu antaa kanelille raja-arvon 2,0 prosenttia ja tuotteemme valmistaja käyttää tätä raja-arvoa tuotannossaan. ESA:n raja-arvo 2,0 prosenttia on säännöllisissä omavalvontatutkimuksissamme ylittynyt ainoastaan kerran vuonna 2016, hän kertoo myös.

– Lidlissä Kania-merkillä myytävä kaneli ei sisällä kumariinia, sillä kanelimme on ceyloninkanelia, jossa tätä aromiyhdistettä ei esiinny, Kuutti lisää.

Mainitut raja-arvot ovat toimialan itsensä asettamia, eivätkä ne tule lainsäädännöstä.

– Jos raja-arvot eivät ylity, ei tarvitsisi olla huolissaan, ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen Eviralta toteaa.

Lähteet: Kuluttaja-lehti (08/2018), Evira

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit