Testasimme joulun suklaakonvehdit – keskihintainen rasia kiilasi kärkeen: ”Paras suklaa”

Julkaistu:

Suklaakonvehdit
Suomalainen suklaa päihitti belgialaisen ja ruotsalaisen IS:n suklaakonvehtitestissä.
Toffeen makuiset ja leivonnaisia jäljittelevät suklaakonvehdit saivat kiitosta IS:n suklaakonvehtitestissä, jossa suurista suklaan ystävistä muodostunut seitsemän hengen raati arvioi konvehtirasiat sokkona.

Raati ei ollut alkuunkaan yksimielinen. Jotkut pitivät selvänä, että klassikkorasiat kuuluvat jouluun. Väitettä tukee se, että klassiset toffee- ja minttutäytteiset suklaat katosivat lajitelmista ensimmäisten joukosta. Testiin osallistui myös vastarannankiiskejä, sillä toiset toivoivat ikisuosikkirasioihin pikaista päivitystä.


Esanssinen ja teollinen maku olivat viedä ruokahalun, raikkautta ja aitoutta sen sijaan arvostettiin. Liian isokokoiset konvehdit ärsyttivät. Maitosuklaa ja marjaisat sekä hedelmäiset suklaat miellyttivät raatilaisten makunystyröitä.
  • Katso alla olevasta grafiikasta, miten kukin konvehtirasia pärjäsi. Artikkelin lopussa kerrotaan, miten testi tehtiin.
Konvehdit arvioitiin asteikolla 0–5. Kallein lajitelma ei osoittautunut IS:n testin voittajaksi, vaan Fazerin rasia nimeltä Moments, joka ylsi 3,9 pisteeseen. Moments vei voiton jo toista kertaa peräkkäin, sillä kyseinen rasia sai parhaat pisteet myös viime vuoden testissä. Yksi testaajista arveli, että tottumuksella oli merkitystä suosioon. Ehkä ruotsalainen maistaja olisi arvostanut Marabouta.


Voittopisteisiin pääsi raatilaisten mukaan laadulla, valikoiman houkuttelevalla ulkonäöllä ja sopivalla suutuntumalla, jota eräskin raatilainen kuvaili seuraavasti: Suussa sulavaa suklaata!
Muutoin kilpa oli suhteellisen tasaväkinen. Vain yksi rasia sai alle kaksi pistettä: Lidlin myymä Palace Belgian Chocolate, joka sai 1,6 pistettä.

Nämä konvehtirasiat olivat mukana testissä:

Marabou, Symphony, 400 g, 4,79 €

Fazer, Present, 260 g, 3,99 €

Pirkka Parhaat, Konvehtilajitelma, 170 g, 4,89 €

Panda, Juhlapöydän konvehteja, 300 g, 3,95 €

Marabou, Aladdin, 500g, 6,45 €

Lindt, Creation Dessert, 170 g, 9,49 €

Fazer, Moments, 400g, 7,95 €

Palace, Belgian Chocolate, 369g, 3,99 €

 Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Näin testi tehtiin

Makutesti oli sokkotesti. Raatiin osallistuneet eivät nähneet konvehtipakkauksia.

Joihinkin Fazerin ja Lindtin konvehteihin oli painettu valmistajan nimi, mistä syystä ennakkoasenteiden vaikutusta mielipiteeseen ei välttämättä voinut välttää. Useimmat tunnistivat myös tutut Pandan konvehdit pelkästä ulkomuodosta.

Raatiin osallistui seitsemän henkilöä, jotka arvioivat konvehteja arvoasteikolla 0–5. Lopullinen arvosana muodostui raatilaisten antamien pisteiden keskiarvosta. Testiin osallistuneita pyydettiin arvioimaan makua, koostumusta ja rasian valikoimaa.

Konvehtirasiat ostettiin Helsingin keskustassa sijaitsevan Sokoksen S-marketista ja kauppakeskus Redin K-supermarketista ja Lidlistä. Ilmoitetut hinnat ovat kyseisten ruokakauppojen hintoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt