Ajankohtaista

Tämä uunibroileri vie taatusti kielen mennessään – kastike tekee siitä vastustamattoman

Julkaistu:

Elämän makuja
Uunibroileria ja endiivisalaattia sekä vaniljavanukasta – siinä ihana klassikkoillallinen Priscan tapaan!
Uunibroileri parmesaanikastikkeessa on niin hyvää, että se ansaitsee klassikon nimikkeen.

Sen kanssa käy perunat tai riisi, mutta endiivisalaatti on ihanan raikas ja ruokaisakin kaveri.

Jälkkäriksi suosittelen vaniljavanukasta. Sen kanssa käy mikä vain, mutta karamellisoidut päärynät ovat erityisen hyvä makupari tälle jo ehkä unohtuneelle klassikolle.

Broileri parmesaanikastikkeessa

200 g parmesaania
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

½ sitruunankuori raastettuna

salviaa

persiljaa

timjamia
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

50 g voita

2,5 rkl jauhoja

5 dl maitoa

0,5 tl suolaa

mustapippuria

3 rkl créme fraîchea

4 broilerin rintafileetä

Valmista kastike. Raasta parmesaani. Pese sitruuna huolella ja raasta puolet sen kuoren keltaisesta osasta hienoksi raasteeksi. Hienonna yrttejä yhteensä 1,5 desilitran verran. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa.

Lisää vehnäjauhot ja sekoita vispilällä tasaiseksi seokseksi. Lisää maito kolmessa osassa, antaen sen paksuuntua aina välissä. Kun kaikki maito on kaadettu, lisää parmesaaniraaste ja anna sen sulaa kastikkeeseen ja pulpahtaa pari kertaa. Lisää créme fraîche ja sekoita se huolella joukkoon.

Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunankuorilla. Lisää lopuksi yrtit ja sammuta liesi.

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Paista broilerin rintoihin nopeasti kullanruskea pinta pannulla oliiviöljyssä. Mausta ripauksella suolaa. Nosta fileet uunivuokaan ja kaada lämmin kastike päälle.

Nosta uuniin 20–25 minuutiksi, kunnes broilerit ovat kypsiä. Tarjoa riisin tai paahdettujen perunoiden kanssa.

Valmistusaika: 30 + 20 minuuttia

Annoksia: 4



Endiivisalaatti

2 endiiviä

1 hapokas, makea omena

150 g sinihomejuustoa

50 g saksanpähkinöitä

0,5 dl oliiviöljyä

2 rkl balsamoitua punaviinietikkaa

suolaa

mustapippuria

Pese endiivit, poista kanta ja leikkaa kannan läheltä noin puolitoista senttiä leveiksi viipaleiksi. Jätä salaatin päät isommiksi paloiksi.

Leikkaa omena ohuiksi viipaleiksi ja lisää se endiivien joukkoon tarjoiluastiaan. Murenna sinihomejuustoa salaatin päälle, murskaa pähkinöitä joukkoon.

Sekoita oliiviöljy, balsamiviinietikka, ripaus suolaa ja mustapippuria haarukalla kastikkeeksi ja kaada hieman salaatin päälle.

Jokainen syöjä voi itse lisätä kastiketta maun mukaan.

Valmistusaika: 15 minuuttia

Annoksia: 4


Vaniljavanukas ja karamellisoidut päärynät

8 dl maitoa

1,5 dl sokeria

0,5 tl vaniljauutetta

2,5 rkl maissitärkkelystä (maizena)

5 keltuaista

2 päärynää

2 rkl voita

2 rkl fariinisokeria

timjamin lehtiä koristeeksi


Lämmitä 2 desilitraa maitoa ja noin puolet sokerista kattilassa tasaiseksi seokseksi. Lisää vaniljauute. Anna kiehahtaa.

Mittaa maissitärkkelys lopun sokerin joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa keltuaiset ja 6 desilitraa maitoa, lisää maissitärkkelys ja sokeri. Vatkaa tasaiseksi. Kaada kuuma maitoseos munaseoksen joukkoon ohuena nauhana samalla vatkaten.

Kaada seos takaisin kattilaan ja kiehuta hiljaisella muutama minuutti samalla vispaten, kunnes vanukas on selvästi paksuuntunut ja pulpahtaa. Kaada vanukas tarjoiluastiaan ja nosta jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi.

Valmista päärynät hieman ennen tarjoilua. Leikkaa päärynä noin senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Sulata pannulla voi ja fariinisokeri.

Laita päärynäviipaleet pannuun ja karamellisoi, kunnes viipaleiden molemmat puolet on kauniin karamellisoituneita. Aseta päärynäviipaleet tarjolle vanukkaan kanssa. Koristele muutamalla timjamin lehdellä.

Valmistusaika: 30 minuuttia + 2 tuntia

Annoksia: 4–6


IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt