Ajankohtaista

Miksi vaalea leipä homehtuu niin nopeasti? Tämän kauempaa muoviin pakattuna se ei yksinkertaisesti pysy syötävänä

Julkaistu:

Leipä
Leipää joudutaan heittämään usein roskiin, koska se huononee nopeasti.
Monille käy joskus niin, että leipäpussia avatessa paljastuu inhottava, homeinen känttyrä tai viipale, jota peittää yksi tai useampi homepilkku. Leipä onkin yksi suurimmista kotitalouden ruokahävikkia aiheuttavista tuotteista, sillä sen nopea homehtuminen voi yllättää.

Kerroimme aiemmin tänä vuonna muun muassa Kuluttaja-lehden laskelmasta, jonka mukaan nelihenkisen perheen taloudessa menee roskiin 29 ison Ruispala-pussillisen verran leipää vuodessa.

Ruisleipä säilyy hieman pidempään kuin vehnä- ja sekaleipä. Leipätiedotus kertoo sivuillaan, miksi vaalea leipä menee huonoksi niin nopeasti. Leipä on aina parhaimmillaan tuoreena, sillä muutoksia alkaa tapahtua heti, kun leipä alkaa jäähtyä paistamisen jälkeen

Muoviin pakattu homehtuu 3–4 päivässä

Leipätiedotuksen mukaan oikealla säilyttämisellä voi hidastaa leivän vanhentumista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vehnä- ja sekaleipien osalta Leipätiedotus kertoo, että muovissa säilytetty leipä menee vääjäämättä huonoksi, eli hometta alkaa syntyä viimeistään 3–4 päivässä.

Sivujen mukaan näin tapahtuu, vaikka tuotantohygienia olisi erinomainen.

Leipätiedotuksen mukaan leivän vanhenemisessa tärkein vaikuttava ilmiö on tärkkelyksen uudelleenkiteytyminen, kun leipä alkaa jäähtyä paistamisen jälkeen ja leipä kovettuu. Parin päivän jälkeen paistamisesta se on vielä syömäkelpoista, mutta vanheneminen on jo käynnissä.

Leivän säilyttäminen jääkaapissa voi nopeuttaa sen vanhenemista, siksi leipä tulee aina säilyttää huoneenlämmössä. Lisäksi homeitiöitä on aivan kaikkialla, ja ne vaikuttavat myös leivän homehtumiseen, Leipätiedotus kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viipalointi sekä ohut kuori lisäävät leivän homehtumisalttiutta.

Jos leivässä on yksikin homepilkku, sitä ei kannata syödä. Näkymättömät homerihmastot ovat jo silloin levinneet läpi koko leivän, Leipätiedotus kertoo syyksi.

Paperipussissa kuori pysyy hyvänä

Leipätiedotuksen mukaan leivän kuori pysyy rapeampana, jos leipä säilytetään paperipussissa. Kosteus häviää muovipussissa säilytetystä leivästä hitaammin, mutta leivän kuori voi kärsiä.

Jos leipää on ostanut liikaa, pakastaminen on hyvä keino säilöä se. Leipätiedotuksen mukaan jäädyttäminen pysäyttää lähes täysin leivän vanhenemisen. Myös leivän rakenne ja ravintoarvo säilyvät pakastamisessa.

Leipä säilyy pakkasessa 3–4 kuukautta.

Jos leipä on kuivahtanut, mutta vielä kunnossa, sen voi vielä pelastaa pikatoimenpiteellä, josta kerroimme aiemmin:

Lämmitä leipä vähän yli 60 asteessa. Leivän tärkkelys sitoo uudestaan vettä ja leipä on lämpimänä tuoreen tuntuinen. Se pitää kuitenkin nauttia heti, sillä jäähtymisen jälkeen ”tuoreuden tunne” katoaa nopeasti ja leipä voi tuntua entistä vanhentuneemmalta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt