Ajankohtaista

Viinilöytöjä kympin pintaan: Nyt on laatua hyvään hintaan!

Julkaistu:

Suorsa suosittaa
Pikkujoulu piristää viinitarjontaa.
Viinien hintoja on pitänyt loppusyksystä vilkaista useamman kerran: nyt saa laatua hyvään hintaan. Tuottajat ja maahantuojat ovat aloittaneet vastaiskun veronkorotuksia vastaan.

Valkoviiniä Portugalista: 2017 Monte da Ravasqueira Clássicon (9,98 € /88 p.) miellyttävä tuoksu yhdistää katkeromaisen yrtin vaaleaan luumuun. Kuiva, hapokas ja kihelmöivän tiukahko, ananasmainen maku vie tämän savulohen kumppaniksi.

Valkoviiniä Uudesta-Seelannista: 2015 Ribbonwood Riesling (14,98 € /94 p.) liki räjäyttää tajunnan. Tuoksu muistuttaa belgialaista geuze-olutta maitokellareineen. Mineraalinen jatko johtaa kuivaan, hyvin hapokkaaseen ja sitruunaiseen makuun. Alla väijyvää jäännössokeria (11 g/l) kannattaa hyödyntää punajuuren, pähkinöiden ja hunajaisen jogurttikastikkeen kanssa.

Punaviiniä Espanjasta: 2016 El Senat del Montsant (11,98 € /91 p.) tuoksuu metsäiseltä, mutta marjaisuus on hillityn mattamaista. Aromi koukkaa kuivattujen hedelmien ja arabialaisen mausteisuuden kautta erittäin täyteläiseen, hapokkaaseen ja tanniiniseen makuun. 2011 Lan Reservan (17,99 € / 92 p.) tuoksu on puolestaan uutetun ja elegantin marjainen. Tammikin lehahtaa sieraimiin miellyttävästi, eikä liian vaniljaisena kuten riojassa usein. Toinen perisynti, oksidaatio, ei häiritse kokonaisuutta. Maussa viuhuvat tuntuvat parkkihapot. Hedelmä kulkee kuitenkin mukana pitkään, kuivalihaiseen ja yrttiseen jälkimakuun. Haudutan molemmille kasviskuskusia, mutta myös karitsanfilee sopii rinnalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Punaviiniä Italiasta: 2015 OttoBucce Piemonte Rosso (10,49 € / 90 p.) jatkaa edullista laatujuhlaa. Tammen käyttö on taidokasta ja maku napakan kirsikkainen. Jäännössokeria (9 g/l) ei juurikaan huomaa, mutta se tasapainottaa ruoan mausteisuutta, vaikkapa chili sin carnessa.

Uuden vuosikerran symboli: 2018 Albert Bichot Beaujolais Nouveau (9,89 € /88 p.) antaa leivontamausteita ja banaania. Se edustaa tyypillistä, mutta poikkeuksellisen laadukasta uuden sadon pikaviiniä. Viilennettynä tämä maistuu pizzan tai tarte flambéen kanssa.

Viikon viini: 2016 Koyle Don Cande Cinsault

15,90 €/90 pistettä

Punaviini tuoksuu metsän yrteille, salmiakille ja pippurille. Maku on keskitäyteläinen, sopivan hapokas ja raikkaan pirteä, mustakirsikkainen ja kuivahkon tamminen. Chileläisittäin viileän Itata-laakson cinsault tehdään omintakeisesti, koska lajikkeesta saatu viini ei usein ole rungoltaan kummoinen. Tertuista poistetaan rangat, ja mehu käytetään. Tämän jälkeen rangat lisätään mukaan tanniinien luomiseksi. Tätä suositellaan raakamakkaran kumppaniksi. Olen samaa mieltä, mutta menisi tämä myös vaalealihaisen linturiistan kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pisteet:

50–69 huono

70–79 välttävä

80– 84 tyydyttävä

85–89 hyvä

90–94 erinomainen

95–100 klassikko

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt