Jos broileri- tai jauhelihapaketissa on tänään viimeinen käyttöpäivä, voiko sen pakastaa ja käyttää myöhemmin? - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Jos broileri- tai jauhelihapaketissa on tänään viimeinen käyttöpäivä, voiko sen pakastaa ja käyttää myöhemmin?

Mitä rasvaisempi tuote, sen lyhyempi on sen säilyvyys pakastimessa.

Julkaistu: 22.11.2018 12:09

Useampi lukija lähetti saman kysymyksen lihatuotteiden pakastamiseen liittyen.

Vastaamme uudella, ruokaan liittyvällä palstalla muun muassa kokkaukseen ja elintarvikkeisiin liittyviin, lukijoiden lähettämiin kysymyksiin.

Vastasimme viikolla kysymykseen kanatuotteen käyttämisestä pakkaukseen merkittynä viimeisenä käyttöpäivänä.

Saimme myös useita samankaltaisia kysymyksiä siitä, kuinka kauan ruoalle voi antaa jatkoaikaa pakastamalla. Osa lukijoista kertoi esimerkiksi ostavansa kerralla useampia tarjoustuotteita. Niiden säilyvyys kotioloissa mietitytti.

Yksi kysymyksistä kuului näin: Mikäli kana- tai jauhelihapaketissa on tänään viimeinen käyttöpäivä, voiko sen vielä pakastaa turvallisesti ja ottaa myöhemmin käyttöön?

– Minulla ei ole tähän tieteellistä vastausta, mutta käytännön kokemuksen mukaan tuotteen voi pakastaa viimeisenä käyttöpäivänä ihan turvallisesti, kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta toteaa.

Hän muistuttaa kuitenkin tärkeästä asiasta.

– Ihmisen muisti on lyhyt. Kun tällaisen tuotteen pakastaa, on hyvin tärkeää merkata pakkaukseen päivämäärä, jolloin tuote on laitettu pakastimeen. Lisäksi on tärkeää, että tuotteen pakkaa todella hyvin, tiukasti muovipussiin, jotta kosteus ei pääse karkaamaan, Hopsu-Neuvonen sanoo myös.

Rasvapitoisuus vaikuttaa säilymiseen

Kovin pitkään lihatuotteita ei kuitenkaan voi pakkasessakaan säilyttää. Martat.fi kertoo, että ruoka-aineen rasvapitoisuus vaikuttaa eniten säilyvyysaikaan. Esimerkiksi jauhelihan säilyvyysaika on paljon lyhyempi, kuin vaikkapa marjojen.

Evira on listannut sivuillaan eri tuotteiden säilyvyysaikoja pakastimessa (-18°C):

Vihannekset: 8 kk

Marjat: 8 kk

Leipä: 3 kk

Jauheliha: 3–4 kk

Naudanliha: 6–12 kk

Sianliha: 3–4 kk

Kana, paloina: 9 kk

Kalafileet: 2–3 kk

Valmiit ruoat: 3–4 kk

Jos sulatetusta lihasta tai kalasta tekee ruokaa, kypsennyksen jälkeen se säilyy vielä hetken. Oleellista on se, että tuotteita käsittelee oikein, jotta niihin ei pääse epäpuhtauksia.

Sulaneista elintarvikkeista voidaan valmistaa ruokaa, esimerkiksi paistaa raaka kala tai liha kypsäksi, ja pakastaa sitten kuumennuksen läpikäynyt tuote, Evira kertoo sivuillaan.

Pääsääntöisesti herkät elintarvikkeet suositellaan käyttämään kuitenkin tuoreina ja pian pakkauksen avaamisen jälkeen, jotta voi olla täysin varma niiden turvallisuudesta.

Lähteet: Martat, Evira

Mitä sinä haluaisit tietää? Kysymys voi koskea esimerkiksi ruoanlaittoon, leivontaan, koristeluun, juomiin, kattaukseen, ruokakauppoihin, ravintoloihin tai vaikka elintarviketuotteisiin liittyviä asioita. Sana on vapaa!

Kysymyksen voi esittää tämän jutun alla olevaan kommentointiin tai lähettää suoraan: josefiina.baraka@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit