Ajankohtaista

Tiedätkö, miten döner kebab keksittiin? Entä mistä tulee iskender-annoksen nimi?

Julkaistu:

Döner kebab syntyi pakon sanelemana, kun ravintoloitsijaperheen kebabin valmistus uhattiin kieltää käryn vuoksi kokonaan.
Kebabin juuret ulottuvat Lähi-itään, Keski-Aasiaan ja Välimeren maihin. Monissa maissa kebabiksi (tunnetaan myös nimillä kebap ja kabab) kutsutaan yksinkertaisesti vartaassa valmistettua lihaa.

Iskender-kebab kuuluu vuodesta toiseen Suomen suosituimpien kebabannosten joukkoon. Liha tarjoillaan yleensä pitaleipäpalojen, jogurtin ja tomaattikastikkeen kanssa.
Iskender-kebab sai alkunsa 1800-luvulla Turkin Bursassa, missä Iskender Efendin (1848–1934) on kerrottu kehittäneen ruuan basaarin työntekijöille.

Ravintoloitsijaperhe painiskeli kebabin aiheuttamien savu- ja hajuhaittojen kanssa. Kebabin valmistus uhattiin kieltää käryn vuoksi kokonaan. Iskender Efendi oli vielä nuori poika keksiessään ratkaisun ongelmaan: poikittain hiilien päällä ollut lihavarras käännettiin pystyyn.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turkkilainen döner kebap -sanapari tarkoittaa pyörivää paistettua lihaa.

Vartaan pystyasentoon kääntämisen myötä vältettiin rasvan valuminen hiilille, ja savuhaitat katosivat. Samalla lihasta tuli mureampaa, kun ylhäältä valunut rasva voiteli alempia kerroksia.

Helsingin Sanomien Nyt-liite haastatteli Iskender Efendin pojanpojanpoikaa Yavuz Iskenderoglua döner-kebabin kotikaupungissa Länsi-Turkin Bursassa 2008.

Iskenderoglu tarjoilee iskender-annoksen voisulan kera – kuulemma täsmälleen samaan tyyliin kuin hänen Iskender-vaarinsa sen valmisti 160 vuotta sitten. Kebablihasuikaleet on aseteltu pitaleipaviipaleille, ja koko komeuden päälle on lorautettu ravintolan omaa tomaattikastiketta. Lisukkeena on jogurttia, munakoisotahnaa sekä reippaasti voisulaa.


– Liha ja sen laatu on kaikkein tärkeintä, kertoi perheyrityksestään syvästi ylpeä Iskenderoglu HS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juuri hänen isoisoisänsä keksi nostaa lihavartaan pystyyn ja leikata sen suikaleiksi. Samainen vaari myös kehitteli iskender-aterian perinteisen pitaleivän sisällä tarjottavan kebabin rinnalle.


– Suuri osa käyttämästämme lihasta on karitsaa. Kasvatamme eläimet luonnonmukaisesti omalla maatilalla, Iskenderoglu kertoi HS:n haastattelussa.

Iskenderoglun ravintolassa kokki käyttää vartaan lihasekoituksessa myös jauhettua lihaa sekä sipulin mehua. Sen enempää tietoa maineikkaan Kebabci Iskender -ravintolan lihavartaan koostumuksesta ei HS:lle kuitenkaan herunut.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Kebabci Iskender, IS-arkisto

Kebab-historiaa

  • Kebab on alunperin persialainen sana, joka tarkoittaa paistettua lihaa. Kebabia on syöty eri puolilla Lähi-itää, Välimeren rantoja ja Etu-Aasiaa, ja sanan kirjoitusasu vaihtelee kielen mukaan.
  • Legendan mukaan turkkilainen kebab sai alkunsa vuonna 1299, kun ottomaanisulttaanit tarjosivat ensimmäisen kebab-aterian vierailleen.
  • Sulttaani Mehmed II:n kerrotaan palkinneen uskolliset sotilaansa kebabilla Istanbulin valtauksen jälkeen 1453.
  • HS:n mukaan myös azerbaidžanilaiset pitävät itseään kebabin keksijöinä. Toisen tiedon mukaan kebabin ”alkuperäinen muoto” lüle taas kehittyi Keski-Aasian Mogulistanissa.
  • Kebabkulttuuri jakautuu useisiin eri koulukuntiin, ja turkkilainen kebab kahteen eri leiriin: Toiset valmistavat kebabin päällekkäin ladotuista lihasuikaleista, toiset puolestaan jauhelihasta.
Lähde: Helsingin Sanomat, Nyt-liite 31/2008

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt