IS testasi 7 lenkkimakkaraa – kulttikyrsä oli selkeä ykkönen: ”Tämä säväyttää jo kylmänä”

Paremmuusjärjestykseen pantiin seitsemän suomalaista peruslenkkiä.

16.11.2018 15:55

Kansallismakkara HK:n Sininen Lenkki nappasi ylivoimaisen voiton IS:n makuvertailussa.

Testissä vertailtiin seitsemää suomalaista lenkkimakkaraa.

Täysiä pisteitä kerännyt kulttilenkki jätti kirkkaasti taakseen Atrian, Snellmanin, Tapolan ja Wigrenin kyrsät. Kakkossijan vei Kivikylän Löylylenkki hienoisella erolla kolmanneksi sijoittuneeseen Kartanon Herran Lenkki -makkaraan.

Testiryhmään osallistui kuusi 23–28-vuotiasta bio- ja elintarviketekniikkaan erikoistunutta insinööriopiskelijaa Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Elintarvikkeiden kehittäminen ja erilaiset raaka-aineet ovat joukolle tuttua kauraa, ja tuotteiden maistamisestakin on kokemusta.

”Säväyttää jo kylmänä”

Waltteri Hakkinen, Oona Jokinen, Anniina Kultalahti, Henrik Karppanen, Henri Niemi ja Alisa Ala-Huikku saivat eteensä seitsemän lautasta, joille oli pilkottu jokaisesta lenkistä sekä kylmä että lämmitetty versio. Makkaroita kuumennettiin kiertoilmauunissa 180 asteen lämpötilassa noin kymmenen minuutin ajan.

Testi toteutettiin sokkotestinä. Testaajat arvioivat makkaroita sekä maun, koostumuksen että houkuttelevuuden perusteella.

Voittajamakkara HK:n Sininen kutkutti erityisesti Niemen, Jokisen ja Hakkisen makunystyröitä.

Kuusi bio- ja elintarviketekniikan insinööriopiskelijaa sai tehtäväkseen laittaa paremmuusjärjestykseen seitsemän lenkkimakkaraa. Makkaroita maisteltiin sekä kuumana, että kylmänä.

– Tämä säväyttää jo kylmänä. Leivän päällä 5/5, ja koostumus on ihanan pehmeä, totesi Hakkinen, joka opiskelijakollegojensa tavoin nauttii makkaraa lähinnä kesäisin, sekä koulun ravintolassa uunimakkarapäivinä.

Jokisella muistui mieleen lauantaimakkara, ja Kultalahti arvasi heti, että kyseessä on lapsuudestakin tuttu HK:n sininen.

– Tässä on hyvä, tuttu maku, Kultalahti kuvaili.

Karppasta ei kulttimakkara sytyttänyt.

– Rakenne on maksamakkaramainen, enkä ainakaan kylmänä tätä söisi.

Suolapitoisuuksissa ja hinnoissa isoja eroja

Karppasen suosikki oli toiseksi sijoittunut Kivikylän Löylylenkki, joka hänen mielestään erottui joukosta selvästi sekä makunsa että koostumuksensa puolesta. Löylylenkki kelpaisi Karppaselle myös kylmänä.

Makutestin jumbosija meni Tapolan Savulenkille, josta raati ei löytänyt savun makua lainkaan. Savulenkkiä kuvailtiin kuivaksi ja rasvattomaksi.

Lenkkimakkaroiden suolapitoisuus vaihteli 1,8 prosentista 2,2 prosenttiin. Kaikkein suolaisimpia olivat voittajamakkarat HK:n Sininen ja Kivikylän Löylylenkki.

Kolmanneksi sijoittunut, Lidlin Kartano-tuotesarjaan kuuluva Herran Lenkki oli seitsemästä testilenkistä kaikkein edullisin: sen kilohinta oli 2,95 euroa. Voittajamakkaran kilohinta oli testipäivänä Seinäjoen Hyllykallion Prismassa 3,39 euroa.

Testimakkaroista kallein oli Wigrenin Herkkulenkki, joka maksoi 10,31 euroa kilo.

Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit