”Viinaton viina” tulee Alkoihin – maistoimme sitä ja kysyimme baarimestarilta, onko tuotteessa mitään järkeä - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

”Viinaton viina” tulee Alkoihin – maistoimme sitä ja kysyimme baarimestarilta, onko tuotteessa mitään järkeä

Vaikka miedot ja alkoholittomat juomat ovat viime aikoina nostaneet suosiotaan, ”viinaton viina” voi saada otsan kurtistumaan.

16.11.2018 12:23

– Siis mitä ihmettä tämä on, oli monien reaktio kuullessaan ”viinattomasta viinasta”.

Kyseessä on Alkoihin tammikuussa 2019 tuleva uutuustuote, jota markkinoidaan ”maailman ensimmäisenä alkoholittomana tislenä”. Tuotteen mainospuheissa sitä tarjotaan ”vaihtoehdoksi silloin, kun ei halua juoda”. Sen kerrotaan sopivan niille, jotka eivät käytä alkoholia lainkaan tai niille, jotka haluavat vähentää alkoholin käyttöä.

”Nyt drinkin voi tehdä alkoholittomasta viinasta”, uutuustuotteesta kertova tiedote oli otsikoitu.

Alkoholittomat juomat ovat viime aikoina nostaneet suosiotaan. Esimerkiksi alkoholittomien oluiden myynti on kasvanut tämän vuoden aikana.

”Viinattoman viinan”, eli Seedlip-nimeä kantavan tuotteen on tarkoitus korvata alkoholi drinkeistä. Sitä on tarkoitus käyttää drinkeissä samassa suhteessa kuin vodkaa tai giniä, ei juoda sellaisenaan.

Tuotteen raaka-aineet ovat muun muassa herne, heinä, rosmariini, timjami, viherminttu ja humala.

Tuotetta on tarkoitus käyttää juomissa samassa suhteessa kuin vodkaa tai giniä. Sellaisenaan juotavaksi sitä ei ole suunniteltu.­

Juomaa on kolmea eri makua: garden, maustepippuria ja sitrusta sisältävä spice sekä appelsiinia, sitruunaruohoa ja inkivääriä sisältävä grove.

Tiedotteen mukaan sitä ei pidä kutsua alkoholittomaksi giniksi, koska tuote ei sisällä katajanmarjaa. Tuoteselosteen mukaan tonic- ja soodavesi sopivat sen pariksi. Se on gluteeniton ja sokeriton. Juoman alkuperämaa on Englanti.

Miltä se maistuu?

Tuoksu oli voimakas ja makua oli todella vaikea kuvailla.

Kun maistelimme tuotetta toimituksessa, se vaikutti ginimäiseltä juomalta, vaikka sellaiseksi sitä ei voi virallisesti nimittää. Se olisi kuitenkin ehkä ymmärrettävin tapa kuvailla sen makua.

Testasimme tuotetta tonicin ja jäiden kera.

– Erikoinen, oli monien reaktio ensisiemauksen jälkeen.

– Ihan hyvä, toinen sanoo.

Aivan kaikki eivät vakuuttuneet.

– Ei pahaa, mutta ei juuri muutakaan.

– Vähän kuin mummon mehu, joka ei mennyt ihan putkeen, yksi maistelijoista kommentoi.

Osa vain pudisteli päätään. Alkoholittomia tuotteita suosiva maistelija kuitenkin piti tuotteesta.

– Tästä voisi saada hyviä alkoholittomia drinkkejä, jos ei pidä makeista juomista. Voisi olla ihan toimiva, hän totesi.

Hinta mietityttää

”Ginimäisen” makunsa vuoksi tuote voisi olla piristävä vaihtoehto alkoholittomien juomien pohjaksi, jos esimerkiksi limut ja siirapit kyllästyttävät.

Silmiin pistää kuitenkin se, että 700 ml pullon hinta on hieman reilu kolmekymmentä euroa. Suunnilleen samalla rahalla saa palkittuja, kotimaisia ginejä.

”Alkoholittoman viinan” hinta jääkin mietityttämään: ollaanko alkoholittomasta, ei täysin sellaisenaan nautittavasta tuotteesta oikeasti valmiita maksamaan useita kymmeniä euroja?

Suosiotaan nostaneet alkoholittomat oluet ovat kuitenkin edullisia.

Hotelli St. Georgen baarimestari Tuomas Lindgren toteaa, että alkoholittomat drinkit tulee suunnitella yhtä hyvin, kuin alkoholia sisältävät. Niiden hinnat eivät välttämättä eroa toisistaan suuresti.­

Veimme tuotteen asiantuntijan maisteltavaksi. Helsingin keskustassa sijaitsevan hotelli St. Georgen baarimestari Tuomas Lindgren valmisti siitä jouluisen drinkin.

Tuotetta ei ole suunniteltu sellaisenaan nautittavaksi, mutta luonnollisesti baarimestari testasi sitä myös niin. Myös Lindgren toteaa, että tuoksu on voimakas.

– Ihan hyvä maku, tässä on GT:n makumaailmaa.

– Voimakas pohja juomalle, hän kuvailee ensivaikutelmaa.

Tuomas Lindgren ei tyrmäisi tuotetta aivan täysin.

Tuotteen tuoksu oli voimakas. Maku oli ginimäinen.­

– Alkoholittomat drinkit voivat maksaa esimerkiksi kahdeksan euroa. Siksi ne pitää mielestäni ajatella aivan yhtä loppuun asti, kuin alkoholia sisältävät juomat, Lindgren sanoo.

Hän pohtii, että tuote saattaisi tuoda alkoholittomiin juomiin uusia mahdollisuuksia.

Lindgren valmisti juomasta pikkujouluihin tai joulupöytään sopivan, raikkaan juoman, johon hän käytti muun muassa mustikkamehua.

Baarimestarin valmistama, eri aineksia sisältävä drinkki sopisi pikkujouluihin tai joulupöytään.­

Kotona tuotetta kokeileville hän antoi seuraavan reseptin:

4 cl Seedlip-tisleä

3 cl sokeroimatonta, 100-prosenttista mustikkamehua

2 cl sokerisiirappia

noin 3 cl tonicia

3 cl tuorepuristettua sitruunamehua

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit