Ajankohtaista

Makeita ja suolaisia herkkuja isänpäivään – 8 reseptiä

Julkaistu:

Isänpäivä
Isänpäivää vietetään 11. marraskuuta. Koostimme juhlapäivän kunniaksi makeita ja suolaisia vaihtoehtoja tarjottaviksi.
Isänpäivään ei ole olemassa yleisesti vakiintuneita ruokaperinteitä, mutta monissa kodeissa päivää juhlitaan ainakin kahvipöydän ääressä.

Ruoka ja itse tehdyt leipomukset ovatkin yksi ihanimpia tapoja osoittaa rakkautta. Kokosimme ideoita juhlapäivän tarjottaviksi.

Jos isänpäiväksi haluaa kunnon täytekakun, Ruokatieto.fi:n julkaisema omena-kinuskikakku on yksi hyvä vaihtoehto. Ruokatieto-sivustolla todetaan, että raikas omena ja makea kinuski ovat hyvä makupari.

Perinteinen juustokakku on myös monien mieleen. Pensasmustikat kakun päällä tuovat siihen lisää makua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi lämmin tapa huomioida isää on leipoa itse herkkukeksejä. Pehmeät salmiakki-suklaakeksit ilahduttavat koko perhettä ja vieraita.

Reseptejä voi muuttaa

Jos tarvitaan ohjeita erikoisruokavalioille tai täysin kasviperäisiin tarjottaviin, kaikki alla olevat reseptit voi muuttaa. Tästä jutusta näet ohjeet:

Lue myös: Onko vieraaksi tulossa kasvissyöjä, munalle allerginen tai maidon välttäjä? Näin korvaat munat ja vehnän herkuista

Jos tarvitaan myös sekä täysin kasviperäistä, että gluteenitonta kakkua samassa paketissa, kannattaa kokeilla tätä mehevää banaanikakkua. Se maistuu kaikille.

Isänpäivän lounaalle tai illalliselle voi tarjolla olla esimerkiksi seuraavia, kotoisia vaihtoehtoja: uunilohi smetanalla, sitruuna-rosmariiniperunat ja broilerinkoivet, makkara-perunapannu, pihvi yrttivoilla ja valkosipuliperunoilla tai harissalla maustetut kasvispihvit.


Omena-kinuskikakku

Pohja:

6 munaa

2,5 dl sokeria

2,5 dl vehnäjauhoja

2 rkl perunajauhoa

2 tl leivinjauhetta

Kostutukseen:

1-1,5 dl omenamehua

Täytteeseen:

2 (250 g) kirpeää omenaa

2 dl omenasosetta

1 tlk (200 g) crème fraîchea

1 tlk (250 g) maitorahkaa

0,75 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

Kinuskikuorrutukseen:

1 tlk (2 dl) kuohukermaa

1,5 dl fariinisokeria

Koristeluun:

1 tlk (2 dl) kuohukermaa

1 rkl sokeria
  1. Voitele ja korppujauhota noin kolmen litran vetoinen kakkuvuoka.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi.
  3. Sekoita vehnäjauhot, perunajauho ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos vaahdon joukkoon siivilän läpi varovasti sekoittaen.
  4. Paista 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 50 minuuttia. (Peitä vuoka paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla, jos kakun pinta tummuu liikaa.)
  5. Kumoa kakku ja anna jäähtyä.
  6. Valmista täytteet. Raasta omenat ja sekoita omenasoseen joukkoon. Sekoita vanilja-fraîche, maitorahka, sokeri ja vaniljasokeri keskenään.
  7. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja laita alin kerros tarjoiluvadille. Aseta kakun alle vatia suojaavat leivinpaperisuikaleet, jotka voit poistaa ennen tarjoilua.
  8. Kostuta pohjakerros omenamehulla (jos täytteen omenasose on löysää, kostuta alimpia kerroksia vain vähän). Levitä päälle puolet omenasoseesta ja puolet rahkatäytteestä. (Jätä reunoille parin sentin kaistale ilman täytettä. Jos kakkupohja on notkahtanut keskeltä, lisää täytettä erityisesti kakun keskiosaan.)
  9. Aseta päälle toinen levy, kostuta ja täytä samoin. Aseta päälle kansi ja kostuta. Aseta päälle kevyt paino, esimerkiksi leikkuulauta.
  10. Valmista kinuskikuorrutus. Sekoita kerma ja fariinisokeri laakeassa kattilassa ja keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen 10-15 minuuttia. (Liian kovalla lämmöllä keitettäessä kinuskista tulee sitkeää.)
  11. Tee kinuskikoe: tiputa pieni määrä kinuskia kakun päälle. Jos kinuski ei imeydy kakkuun, se on valmista. Kaada kinuski kuumana hitaasti kakun päälle ja levitä veitsellä tasaiseksi. Kinuski saa valua myös reunoille.
  12. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa ainakin pari tuntia.
  13. Vatkaa reunoille tuleva kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Levitä se veitsellä huolimattomasti tai pursota kakun reunoille. Koristele omena-kinuskikakku omenankukilla tai syötävillä orvokeilla.
Vinkki: Voit valmistaa kakun samalla tavoin myös valmiista 400 g:n kakkupohjasta. Käytä tällöin kostutusta noin 2,5 dl. Jos haluat pursottaa kerman reunoille, sitä kuluu hieman enemmän, 3 - 4 dl.

Resepti: Ruokatieto.fi


Sitruunajuustokakku

Pohja:

1 dl tomusokeria

2,5 dl jauhoja (1 dl graham + 1,5 dl vehnä)

hyppysellinen suolaa

3 rkl (60 g) kookosrasvaa

1 muna

Täyte:

2 sitruunaa

2 dl kookoskermaa

2 dl tomusokeria

2 dl turkkilaista jogurttia

5 munaa

Siirappi:

1 dl vettä

0,5 dl sitruunamehua

1,5 dl sokeria

n. 1,5 dl mustikoita (pensas- tai metsämustikoita)
  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Valmista pohja. Sekoita tomusokeri ja jauhot kulhossa. Murenna joukkoon kiinteä kookosöljy ja nypi se jauhojen joukkoon, kunnes seos on tasaisen ryynimäistä. Riko joukkoon kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina korkeareunaisen irtopohjavuoan pohjalle ja laita uuniin esipaistumaan 10 minuutiksi.
  3. Pese sitruunat huolella juuresharjalla. Kuivaa ne ja raasta keltainen osa hienoksi raasteeksi. Purista yhden sitruunan mehu.
  4. Sekoita sitruunankuoriraaste, 2 dl tomusokeria, kookoskerma ja jogurtti keskenään.
  5. Vaahdota munat vatkaimella omassa kulhossa ja kaada kookosseos munien joukkoon.
  6. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja laita uuniin 35–40 minuutiksi kunnes täyte on hyytynyt ja saanut väriä pintaansa. Nosta piirakka jäähtymään ja laita se vielä jääkappiin, kunnes se on täysin jäähtynyt.
  7. Valmista sitruunasiirappi. Mittaa vesi, sitruunamehu ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Anna kiehua isoilla kuplilla noin 7–8 minuuttia välillä sekoittaen kunnes siirappi on paksuuntunut, mutta ei ole vielä tummunut väriltään (silloin siirapista tulee kitkerää). Anna siirapin jäähtyä.
  8. Koristele jäähtynyt piirakka mustikoilla ja sitruunasiirapilla.

Pehmeät salmiakki-suklaakeksit (20 kpl)

150 g voita

2,25 dl jauhoja

1,5 dl kaakaota

½ tl soodaa

¼ tl suolaa

2 dl fariinisokeria

0,5 dl sokeria

1 muna

1 rkl turkinpippuri karkkirakeita
  1. Aloita leipominen tarjoilua edeltävänä päivänä. Ota voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään.
  2. Mittaa jauhot, kaakao, sooda ja suola valmiiksi omaan astiaan. Vatkaa voi ja sokerit sähkövatkaimella voidemaiseksi seokseksi.
  3. Lisää kananmuna ja vatkaa se seoksen joukkoon. Lisää jauhoseos pikkuhiljaa samalla vatkaten. Sekoita turkinpippurirouhe taikinaan lastalla tai kauhalla. Laita taikina 5–10 minuutiksi jääkaappiin jähmettymään.
  4. Muodosta taikinasta noin 20 kappaletta 3–4 senttimetrin kokoista palloa ja aseta ne leivinpaperille jääkaappiin menevään astiaan. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia, mieluiten yön yli.
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen, aseta taikinapalloja noin kuusi kerrallaan leivinpaperille uunipellille. Keksit tarvitsevat tilaa ympärilleen, sillä ne leviävät uunissa.
  6. Anna paistua 7–9 minuuttia niin, että keksit ovat juuri ja juuri asettuneet. Ne ovat vielä pehmeitä, kun tulevat uunista.
  7. Kun keksit ovat hetken jähmettyneet, nosta ne ohuella lastalla ritilän päälle jäähtymään, jotta ne eivät jatka paistumista ja leviämistä pellillä.
  8. Aseta seuraavat taikinapallot kylmälle pellille.


Resepti: Prisca Leclerc



Uunilohi smetanalla

800 g lohifilee

n. 250 g smetanaa

½ sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu

mustapippuria

suolaa

Tarjolle:

keitettyjä perunoita tai muusia
  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Voitele paistovuoka öljyllä. Aseta lohi uunivuokaan nahkapuoli alaspäin.
  3. Sekoita smetana, sitruunamehu, raastettu kuori ja mausteet. Kaada uunilohen päälle.
  4. Paista lohta uunissa noin 20-25 minuuttia.

Sitruuna-rosmariiniperunat ja broilerinkoivet

800 g broilerinkoipia

suolaa

mustapippuria

800 g pieniä perunoita

2 sitruunaa

muutamia oksia tuoretta rosmariinia

4 rkl oliiviöljyä

suolaa
  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Hiero broilerinkoipiin suolaa ja pippuria. Pese perunat, mutta jätä niihin kuori. Laita perunat sekoituskulhoon.
  3. Raasta perunoiden päälle sitruunan kuori, purista mehu, lisää hienonnettu rosmariini, öljy ja suola.
  4. Hiero mausteet perunoihin. Kaada perunat pellille ja nosta broilerin koivet perunoiden päälle. Paista noin 35-45 minuuttia.

Makkara-perunapannu

1 kg uusia perunoita esikeitettynä

400 g laadukasta makkaraa tai nakkeja

1 parsakaali

3 rkl oliiviöljyä

1 sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu

nippu tuoretta timjamia

suolaa

mustapippuria
  1. Keitä perunat melkein kypsiksi. Pilko makkarat ja parsakaali. Pyörittele ainekset öljyssä ja nosta vuokaan.
  2. Raasta päälle sitruunan kuorta, purista mehua ja leivitä timjamin oksat vuokaan. Rouhi päälle suolaa ja pippuria.
  3. Paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Pihvi, yrttivoi ja valkosipuliperunat

n. 150-200 g lihaa per ruokailija esim. entrecôteeta, marmorifileetä tai sisäfileetä

voita ja rypsiöljyä paistamiseen

suolaa ja pippuria

Yrttivoi:

100 g pehmeää voita

mustapippuria

2-3 valkosipulia hienonnettuna

2 rkl piparjuurta raastettuna

ripaus chilijauhetta tai peperoncinoa

2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna

2 rkl tuoretta rakuunaa hienonnettuna

2 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna

Yrttivalkosipuliperunat:

1 kg perunoita

4 dl kermaa

3-5 valkosipulinkynttä hienonnettuna

kourallinen tuoreita yrttejä hienonnettuna, esim. persiljaa, timjamia ja basilikaa

suolaa, pippuria

Kun investoit laadukkaaseen lihaan, on luonnollista, että haluat myös lopputuloksen onnistuvan. Mutta vain harjoitus tekee mestarin tässäkin lajissa.

Pihvin paistoon on monta keinoa. Mitä kuumempi pannu sitä enemmän nestettä haihtuu, ja pihvi kuivuu helposti. Pihvihän halutaan säilyttää mahdollisimman mureana ja mehevänä. Monet paistavatkin pihvin alusta loppuun pannulla, joilloin syntyy herkullinen pihvi, kun tekee homman maltilla. Tai ottavat ensin värin pannulla ja nostavat kypsymään uuniin sen jälkeen.

Uuden paistajasukupolven mukaan pihvi suositellaan kypsennettävän ensin miedolla lämmöllä esim. uunissa, ja sen jälkeen siihen otetaan vasta paistopinta nopeasti pannulla. Hifistelevät kotikokit valmistavat pihvinsä matalalämpövesihauteessa, jossa lämpötilan voi säätää asteen kymmenysosan tarkkuudella ja paistavat pinnan vasta sen jälkeen. Näin pihvi pysyy mehevänä ja mureana.

Jokainen saa paistaa pihvinsä kuinka haluaa, mutta muista pari seikkaa:

Ajoitus on tärkeää. Hyvän aterian sääntö on, että ruokailijat voivat odottaa pihviä, mutta pihvi ei odota ruokailijaa. Aloita pihvin valmistus niin, että kaikki muu ruokailuun liittyvä on valmista.

Ruokala suosittelee lihan sisälämpötilan mittaria, näin saat pihvisi juuri siihen kypsyyteen kuin haluat. Rare eli raaka pihvi on lämpötilaltaan noin 53-55 astetta. Sisältä punertava medium eli puolikypsä pihvi on noin 57 astetta. Well done eli täysin kypsä pihvi on yli 60 astetta.

Ota pihvit pari tuntia ennen valmistusta huoneenlämpöön. Kuumenna uuni. Pihvi kypsyy tasaisesti haluamaasi lämpöön ja pysyy mureana 100-asteisessa uunissa. Käytä lihan sisälämpötilan mittaria, digitaalisella mittarilla saat luotettavan tuloksen.

Paista pihvit uunista ottamisen jälkeen. Paistamiseen kannattaa käyttää puolet öljyä ja puolet voita. Näin saat kauniin paistopinnan. Pihvit laitetaan kuumalle pannulle ja paistetaan nopeasti molemmilta puolilta. Mausta pihvit paiston jälkeen.

Yrttivoi:

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita maustevoi muovikelmuun, kiedo pitkulaiseksi rullaksi, jäähdytä ja viipaloi kuuman pihvin päälle.

Perunat:

Kuori ja viipaloi perunat. Kiehauta kerma reilun kokoisessa kattilassa. Lisää perunat ja mausteet. Pyöräytä perunat kauttaaltaan kermassa ja tarkista liemestä maku.

Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Kaada perunat voideltuun uunivuokaan ja kypsennä perunoita 200-asteisessa uunissa noin 1 tunti.


Harissalla maustetut kasvispihvit

2 dl kuorittua hernerouhetta (Milletti)

3 dl kiehuvaa kasvislientä

1 kesäsipuli varsineen

1 iso porkkana raastettuna

½ dl korppujauhoa

1 dl turkkilaista jogurttia (tai kaurajugurttia)

2 tl harissaa (tai chilitahnaa) chilistä ja useita erilaisista mausteista tehty valmis maustetahna. Harissaa löytyy kaupasta pienessä lasipurkissa.

1 kananmuna

suolaa ja mustapippuria

paistamiseen öljyä

Lisäksi:

sämpylöitä, salaattia, tomaattia ja jalapenoja
  1. Kaada kiehuva kasvisliemi hernerouheen päälle. Anna turvota noin tunti.
  2. Sekoita joukkoon muut aineet ja anna seistä huoneenlämmössä vartti.
  3. Muotoile pihvejä ja paista niitä pienellä lettupannulla
  4. molemmilta puolilta muutamien minuuttien ajan. Tarjoile pihvit sämpylän välissä tai sellaisenaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt