Ajankohtaista

Näin teet perunankuorista huikean herkun – kuoret toimivat myös perunamuusin salaisena aineksena

Julkaistu:

Keittiövinkki
Peruna on monipuoline raaka-aine. Uusi kirja avaa myös eri lajikkeiden eroja.
Perunankuoretkin voi hyödyntää ruoanlaitossa, niitä ei aina kannata heittää roskiin, ruokakirjailija Sanna Mansikkamäki kertoo tuoreessa kirjassaan Peruna – parhaat reseptit (Readme.fi 2018). Kirja on Mansikkamäen viides keittokirja.

Kerroimme kirjaan liittyen myös aiemmin, miksi perunoiden keitinveteen kannattaa laittaa suolaa. Jutussa kuvailtiin, millä tavoin suola vaikuttaa perunan rakenteeseen ja estää esimerkiksi pinnan vetistymistä.
Mansikkamäen kirjassa on runsaasti reseptejä, sekä tietoa eri lajikkeista. Kirjassa on myös esimerkiksi jutun lopussa oleva ohje valmistaa perunankuorista ihanaa herkkua.

– Älä turhaan kartuta ruokajätettä, jonka voi hyödyntää näinkin herkullisesti. Perunankuorissa piilee paljon makua, Mansikkamäki kirjoittaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sanna Mansikkamäki suosittelee kuorisipsien kylkeen cheddar-olutdippiä, jonka ohje on myös jutun lopussa.

Maustaa myös muusin

Hän kertoo kirjassaan lisäksi huippukokki Heston Blumenthalin kuuluisasta perunamuusista, jonka upean maun yksi tärkeä aines on perunankuoret. Ohjeessa käytetään maustettua maitoa, johon on uutettu makua perunankuorista. Kerroimme myös aiemmin vastaavasta ohjeesta.
Kirjailija suosittelee perunamuusin tekemiseen puikulaperunaa. Hän mainitsee myös muita lajikkeita, jotka sopivat hyvin muusin valmistamiseen: Challenger, Fontane, Afra ja Columba. Näitä muusiin sopivia lajikkeita yhdistää muusiin sopiva jauhoisuus.

Älä käytä vihertynyttä perunaa

Jos peruna on vihertynyt, sitä ei pidä käyttää.

Evira kertoo sivuillaan, että pienissä mukuloissa ja vihertyneissä perunoissa kasvien suojamekanismina toimivien glykoalkaloiditien pitoisuudet ovat suurimmat. Suurin glykoalkaloidipitoisuus on juuri perunan kuorikerroksessa, eikä keittäminen tuhoa sitä. Evira kertoo, että suurina annoksina ne aiheuttavat kitkerän sivumaun. Lisäksi ne ovat lievästi myrkyllisinä terveydelle haitallisia ja voivat aiheuttaa vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita, viraston sivuilla kuvaillaan.

Eviran mukaan vihertymisen estämiseksi perunat tulee säilyttää valolta suojattuna.

Perunankuorisipsit, eli potato skins ja cheddar-olutdippi

5 dl perunankuoria (esim. uuniperunasta jääneitä tai perunankuorimisen jäänteitä)

2 rkl oliiviöljyä

1 tl hiutalesuolaa

mustapippuria myllystä

2 rkl raastettua parmesaanijuustoa (voi jättää poiskin)

Valmistusohjeet:

  1. Jos käytät uuniperunan syömisestä jäljelle jääneitä kuoria, leikkaa ne suikaleiksi. Laita perunankuoret kulhoon. Kaada päälle vähän öljyä, lisää suolaa ja pippuria.
  2. Sekoita käsin, jotta mausteet tarttuvat lastuihin. Lisää halutessasi parmesaani ja sekoita hyvin. Levitä kuoret pellille.
  3. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 15 minuuttia tai kunnes perunankuoret ovat saaneet väriä ja palaneet vähän reunoiltaan. Jos olet laittanut juustoa, varmista, että se on sulanut kokonaan, mutta ei pala. Niistä pitää kuitenkin tulla rapeita, eikä löysiä.

Cheddar-olutdippi

200 g cheddarjuustoa viipaleina tai palana, mieluiten kotimaisen valmistajan (osta oranssia, jos haluat oranssin värin kastikkeeseen)

2 rkl ruoka- tai kuohukermaa tai maitoa

1/2 dl lager-olutta

mustapippuria myllystä

suolaa maun mukaan

Valmistusohjeet:

  1. Raasta cheddarjuusto tai pilko valmiit viipaleet. Laita kattilaan juusto, kerma ja olut.
  2. Sekoittele, kunnes juusto on sulanut.
  3. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Dippi jähmettyy nopeasti, mutta voit välillä nostaa sen mikroon tai takaisin kattilaan sulamaan. Tarjoile perunankuorisipsit dipin kanssa.
Lähde ja reseptit: Sanna Mansikkamäki, Pia Inberg: Peruna – parhaat reseptit (Readme.fi 2018)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt