Ajankohtaista

Mahtavat possunkyljet on Siken kiitetty ohje – eivät sovi valkosipulia ja tirisevää rasvaa kammoaville

Julkaistu:

Sikke - ruokaa rakkaudella
Talven kylmetessä lohturuoka on paikallaan.
Tällaisella säällä nautin vitamiinit aamulla smoothien muodossa, sillä illalliseksi haluan jotain tuhdimpaa!

Tartuin siis jälleen omaan keittokirjaani ja sieltähän se lohturuoka sukelsi silmieni eteen heti ensimmäisellä avauksella!

Juuri nyt haluan possunkylkeä, toivottavasti sinäkin. Jos kammoat rasvaa, älä jatka lukemista.

Possunkylkeä sadesäähän

1,5 kg possun rasvaista kylkeä nahkoineen, ilman luita
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

reilusti hyvä oliiviöljyä

merisuolaa

mustapippuria rouheena

monta nippua rosmariinia (tai timjamia)

10 valkosipulinkynttä

n. 5 dl kuivaa valkoviiniä

n. 5 dl sopivasti kanalientä

Leikkaa possunkyljen nahkaan terävällä veitsellä ristiviillot, mutta älä leikkaa lihaan asti.


Vala reilusti oliiviöljyä uunivuoan pohjalle ja lisää rosmariinipuntit ja valkosipulinkynnet öljyn päälle.


Suolaa ja pippuroi lihat reilusti molemmin puolin. Aseta ne nahkapuoli alaspäin vuokaan yrttien ja valkosipulien päälle ja lisää valkoviiniä 2/3 vuoan korkeudesta. Valitse vuoka, johon lihat juuri ja juuri sopivat, niin viiniä kuluu vähemmän.

Peitä vuoka löysästi tuplafoliolla (jos peität liian kireästi, liha vain höyrystyy) ja pane vuoka 170-asteiseen uuniin. Anna kypsyä puolitoista tuntia. Mene tässä vaiheessa vaikka ulos kävelemään ja keräämään ruokahalua.

Ota folio pois ja jatka paistoa vielä puoli tuntia, edelleen nahkapuoli alaspäin.

Ota vuoka uunista ja siirrä lihat toiseen, kuumaa uunia kestävään vuokaan. Sivele nahkapuoli oliiviöljyllä ja suolaa vielä reilusti merisuolalla. Taputtele suola kunnolla nahkaan kiinni.


Kuumenna uunin grillivastus niin kuumaksi kuin se lämpenee ja grillaa lihoja nyt nahkapuoli ylöspäin noin vartti, tai kunnes nahka on ihanan kullanruskeaa ja rapeaa – mutta varo, se palaa helposti!


HUOM! Suola alkaa poksahdella uunissa kuten popcornit ikään, joten varo, kun otat lihat uunista, sillä se poksahtelee hetken edelleen. Uuni tulee olemaan hiukan suolainen, mutta suolan saa helposti puhdistettua, se ei jää uunin pintoihin kiinni.

Leikkaa lihasta sentin viipaleita terävällä veitsellä niin, että nahkapuoli on lautaa vasten, muuten leikkaaminen on hankalaa.


Paistoliemestä saat hyvän kastikkeen, kun kuorit rasvan pois päältä, siirrät sen pannuun, lisäät kanaliemen ja redusoit 5–10 minuuttia ja siivilöit. Liemi tulee olemaan hyvin suolainen, joten ota se huomioon, kun käytät sitä. Tippanen sitä riittää!


Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa kirjoittava Sikke Sumari antaa käteviä vinkkejä kotikeittiöön ja kertoo keittiökuulumisiaan.

Sikke Sumari on helsinkiläinen ruokakirjailija ja tv-kokki. Hän emännöi kokkikursseja Saarenmaalla, harrastaa sauvakävelyä, maailmanmatkailua, ruokatoreilla luuhaamista ja keittokirjoja.

Siken päämääränä on saada suomalaiset perheet saman ruokapöydän ääreen niin usein kuin mahdollista. Siksi Sikke tarjoaa resepteissään helppoa ja nopeaa kotiruokaa, joka on aina maistuvaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt