Ajankohtaista

Tomi Björckin vitamiinismoothie ja kaksi muuta hyvää tehojuomaa flunssakauden taisteluun

Julkaistu:

Reseptit
Flunssan uhatessa vitamiinirikkaista juomista ei voi olla haittaa.
Kun flunssakausi jyllää ja ympärillä pärskitään, monet miettivät, kuinka oman sairastumisen saisi estettyä. Tehokkain keino on tunnetusti hyvä käsihygienia: käsiä tulisi pestä usein ja kunnolla erityisesti flunssa-aikaan.

Seuraavat juomaohjeet eivät tietenkään perustu vankkaan lääketieteeseen väittäen niiden voivan estää flunssaa, mutta vitamiinirikkaasta ravinnosta ei ole ainakaan mitään haittaa.

Ilta-Sanomat kirjoitti vuonna 2016 julkaistussa jutussa vitamiinien vaikutuksesta flunssan ehkäisyyn. Juttuun haastateltu Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen totesi, että C-vitamiinin ja sinkin on huomattu vähentävän flunssan kestoa.

– Tutkijoiden mukaan C-vitamiinia tulisi syödä päivässä kolmesta neljään grammaa, jotta siitä olisi hyötyä flunssan lyhentämiseen. Se on suuri määrä, joka voi tuntua suolessa. Yliannostuksen vaaraa ei kuitenkaan ole, Halonen sanoi tuolloin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Inkivääriä ja valkosipulia

Monet käyttävät valkosipulia kipeän olon hoitamiseen.

– Näyttää todella siltä, että valkosipulilla on antibioottisia vaikutuksia. Ei kuitenkaan tiedetä, miten se vaikuttaa juuri nuhakuumeeseen. Voi olla, että valkosipuli tehoaa paremmin flunssan ehkäisyyn, Jaakko Halonen vastasi.

Monet pitävät myös inkivääristä flunssakautena. Seuraavissa Ruokalan reseptipankin juomissa on ainakin C-vitamiinia sisältävää inkivääriä, makua ja väriä.

Tomi Björckin appelsiini-ananas-inkiväärismoothie

1 appelsiini

1 porkkana

puolikas tuore ananas

2 cm:n pala inkivääriä

Valmistusohjeet:

  1. Kuori ja pilko kaikki ainekset pienemmiksi.
  2. Appelsiini toimii smoothiessa parhaiten, kun kuorii ja leikkaa mukaan vain hedelmälihat. Loput hedelmästä kannattaa puristaa mehuna.
  3. Aja smoothie tasaiseksi tehosekoittimessa tai käytä sauvasekoitinta. Nauti heti.

Porkkanamehu flunssaan

5 isoa luomuporkkanaa

1 iso luomusitruuna

pala tuoretta luomuinkivääriä (määrä oman maun mukaan)

pala tuoretta kurkumaa tai jauhetta jos et löydä tuoretta

2–4 valkosipulinkynttä

Valmistusohjeet:

  1. Tarvitset tuorepuristetun mehun tekoon mehulingon. Voit sekoittaa ainekset myös smoothieksi tehokkaassa tehosekoittimessa halutessasi. Lisää silloin joukkoon vettä.
  2. Pese raaka-aineet. Porkkanat voi käyttää kuorineen.
  3. Leikkaa sitruunasta, inkivääristä ja kurkumasta kuori terävällä veitsellä. Kuori valkosipulit.
  4. Laita kaikki aineet mehulinkoon ja aja mehuksi. Jos käytät kurkumajauhetta, lisää se joukkoon tässä vaiheessa. Nauti heti.
  5. Voit myös lämmittää juomaa vähän ja lisätä halutessasi mukaan kotimaista hunajaa, jos pidät lämpimistä juomista.

Oranssi pirtelö

2 kypsää mangoa (tai muuta hedelmää)

1/2 cantaloupemelonia (tai muuta hedelmää)

2 banaania

50 g pinaattia

1 dl tyrnimarjoja

5 dl porkkanamehua

nippu thaibasilikaa

hunajaa oman maun mukaan

Valmistusohjeet:

  1. Kuori ja pilko mango, meloni ja banaanit.
  2. Poista pinaatista tarvittaessa kovat ruodit, ja huuhtele pinaatti hyvin.
  3. Nosta raaka-aineet tehosekoittimeen ja soseuta pirtelöksi. Mausta hunajalla.
  4. Lisää hunajan määrää jos haluat makeamman pirtelön.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt