Ajankohtaista

3 ihanaa lasagnea: Näin teet kasvis- ja jauhelihaversiot ja yhden aivan uudella tavalla

Julkaistu:

Elämän makuja
Lasagne on parasta lohturuokaa. Sen tekemiseen kannattaa nähdä vaivaa ja antaa kastikkeiden muhia ja maustua tarpeeksi.
Lasagnesta on valtavasti versioita. Nämä mukailevat klassista reseptiä.

Maukas ja ei-vetinen kasvislasagne on vuosien aikana muotoutunut lihaisan serkkunsa tasavertaiseksi versioksi.

Tattilasagne sai inspiraationsa tämän syksyn muhevasta tattisadosta.

Kosteutta siihen tuo mehevä kesäkurpitsa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kasvislasagne

3 sipulia

1 pieni kesäkurpitsa

1 keltainen paprika

1 punainen paprika

ruukku tuoretta basilikaa

3 rkl oliiviöljyä

4 valkosipulin kynttä

1 rkl tomaattipyreetä

1,5 tl suolaa

1 tl herbes du provence -yrttiseosta

1 dl vedessä turvotettua soijarouhetta

(tai valmista pakasteena)

1 (500 g) tomaattimurska

50 g voita

4 rkl jauhoja

7 dl maitoa

150 g emmental-juustoraastetta

(mieluiten punaleimaista)

0,25 tl mustapippuria

0,5 tl suolaa

hyppysellinen muskottipähkinää

1 pakkaus lasagnelevyjä

Kuori ja leikkaa sipulit paloiksi. Leikkaa kesäkurpitsa ja paprikat pieniksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

Kuumenna oliiviöljy kasarissa tai isolla paistinpannulla, kuullota sipulit ja lisää muut kasvikset ja valkosipulit ja kuullota, kunnes hieman paahtuvat.

Lisää tomaattipyree ja mausteet ja paista vielä hetki. Lisää soijarouhe, oksallinen basilikanlehtiä ja tomaattimurska, sekoita ja anna muhia hiljaisella kannen alla vähintään puoli tuntia.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Valmista juustokastike (bechamel). Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa, lisää joukkoon jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää kattilaan maito parissa erässä, samalla vispaten. Anna kastikkeen paksuuntua välillä. Lisää mausteet.

Kun kastike ei enää paksuunnu, lisää kaksi kolmas osaa juustoraasteesta ja sekoita, kunnes juusto on sulanut.

Kasaa lasagne. Kaada uunivuoan pohjalle hieman bechamelkastiketta ja päälle lasagnelevyt yhteen kerrokseen. Lisää yksi kolmasosa kasviskastiketta, yksi neljäsosa bechamelia ja kerros lasagnelevyjä.

Jatka, kunnes kerroksia on kolme ja viimeisenä kaiken päälle loput bechamelit. Ripottele päälle loput juustoraasteet. Nosta uuniin 40–45 minuutiksi.

Valmistusaika: 50+45 minuuttia

Annoksia: 6–8



Jauhelihalasagne

2 sipulia

3 valkosipulin kynttä

1 rkl oliiviöljyä

400 g sikanautajauhelihaa

1,5 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

1 tl herbes du provence -yrttimaustetta

2 prk (á 500 g) tomaattimurskaa

50 g voita

4 rkl jauhoja

7 dl maitoa

150 g emmental-juustoraastetta (mieluiten punaleimaista)

0,25 tl mustapippuria

0,5 tl suolaa

1 pakkaus lasagnelevyjä

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna oliiviöljyä tilavassa pannussa ja kuullota sipulit. Lisää joukkoon jauheliha ja valkosipulit ja paista kypsäksi. Lisää mausteet ja tomaattimurskat. Anna muhia kannen alla vähintään puoli tuntia.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja valmista bechamel kuten kasvislasagnessa. Kasaa lasagne kuten kasvislasagnessa. Nosta uuniin 40–45 minuutiksi.

Valmistusaika: 40+45 minuuttia

Annoksia: 6–8



Parmesaani-tattilasagne

noin 5 dl tatteja viipaloituna tai 2 dl kuivattuja ja sitten liotettuja

1 rkl oliiviöljyä

1 tl timjamia

1 tl suolaa

2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

1 pieni kesäkurpitsa

mustapippuria

125 g parmesaania

50 g voita

4 rkl vehnäjauhoja

0,7 litraa maitoa

1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

hyppysellinen muskottipähkinäjauhetta

1 dl juustoraastetta (punaleima-emmental)

lasagnelevyjä

tuoretta timjamia

Puhdista tatit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna paistinpannu, lorauta pohjalle ihan pikkuisen oliiviöljyä ja paista sienet kullanruskeiksi. Mausta puolella teelusikallisella suolaa ja timjamilla.

Leikkaa sipulit pieniksi ja kesäkurpitsat ohuiksi viipaleiksi. Murskaa valkosipulinkynnet veitsellä ja hienonna. Siirrä sienet pannulta odottamaan, lisää samalle pannulle öljyä ja paista sipulit ja kesäkurpitsat kypsiksi ensin ruskistaen, sitten kannen alla hauduttaen noin kymmenen minuuttia. Lisää valkosipulit loppuvaiheessa, lisää puoli teelusikallista suolaa ja mustapippuria myllystä.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Valmista juustokastike. Raasta parmesaani. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa, lisää joukkoon jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää kattilaan maito parissa erässä, samalla vispaten. Anna kastikkeen paksuuntua välillä. Mausta teelusikallisella suolaa, mustapippurilla ja muskottipähkinällä. Kun kastike ei enää paksuunnu, lisää juustoraasteet (säästä kourallinen parmesaaniraastetta lasagnen pinnalle) ja sekoita, kunnes juusto on sulanut.

Sekoita sienet kesäkurpitsahöystön joukkoon. Kaada hieman juustokastiketta vuoan pohjalle. aseta päälle kerros lasagnelevyjä, sitten puolet sienihöystöstä (säästä muutama sieni lasagnen pinnalle), timjamin lehtiä ja kolmas osa juustokastikkeesta. Toista, lisää päälle kolmas lasagnelevykerros ja kaada loput juustokastikkeesta lasagnelevykerroksen päälle. Nosta uuniin 35–40 minuutiksi.

Valmistusaika: 25+40 minuuttia

Annoksia: 4–6

Reseptejä päivitetty 5.11.2018: Maidon määrä kaikissa resepteissä on 7 dl.



IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt