Ajankohtaista

Tätä kannattaa kokeilla: Lohi-punajuurilaatikko on mehevä ja superherkullinen

Julkaistu:

Elämän makuja
Syksyllä punajuuret ovat mehukkaimmillaan.
Tässä muutama herkku inspiraatioksi tämän upean juureksen käyttämiseksi.

Maukkaaseen salaattiin punajuuret maustetaan seesamiöljyllä ja kaveriksi pikkelöidään kyssäkaalia. Punajuuri ja rakuuna tuo twistiä tuttuun lohilaatikkoon.

Herkulliset punajuuri-vuohenjuustopiiraset sopivat iltapalaksi tai vaikka yllätysvieraiden kestitsemiseen.

Savuinen lohi-punajuurilaatikko

5 keskikokoista punajuurta
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

4 perunaa

2,5 dl savujuuston makuista ruokakermaa

(tai vastaavaa)

2,5 dl maitoa

3 munaa

0,5 tl suolaa

mustapippuria

300 g lohisuikaleita

0,5 dl tuoretta rakuunaa hienonnettuna

Kuori punajuuret ja perunat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kerma, maito, munat ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Lado punajuuret, perunat ja lohisuikaleet vuoronperään vuokaan niin, että punajuuret jäävät päällimmäisiksi. Ripottele väleihin hienonnettua rakuunaa.

Kaada päälle kermaseos ja nosta uuniin 45 minuutiksi.

Valmistusaika: 20+45 minuuttia

Annoksia: 4–6



Punajuurisalaatti

Pikkelöity kyssäkaali

500 g kyssäkaali

0,5 dl balsami-valkoviinietikkaa

1 dl väkiviinaetikkaa

1 dl sokeria

0,5 dl vettä

Paahdetut punajuuret

5–6 punajuurta (ja keltajuurta)

seesamiöljyä

1 tl suolaa

1 dl seesaminsiemeniä

rucolaa

babypinaattia

1 dl saksanpähkinöitä

100 g sinihomejuustoa

Aloita kyssäkaalista. Kuori kaali juuresveitsellä ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Mittaa pikkeliliemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Kaada liemi pieneen astiaan kyssäkaalien päälle, peitä astia muovikelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Kuori ja leikkaa punajuuret pieniksi lohkoiksi. Pirskota päälle seesamiöljyä ja suolaa. Nosta uuniin leivinpaperille paahtumaan 30 minuutiksi. Ripottele punajuurten päälle seesaminsiemeniä.

Kasaa salaatti. Ripottele tarjoiluastiaan rucolaa ja babypinaattia. Lisää muutama viipale kyssäkaalia, lisää punajuuret, sinihomejuusto ja pähkinät.

Valmistusaika: 30+40 minuuttia

Annoksia: 4



Punajuuripiiraset

8 voitaikinalevyä

n. 75 g (2 rkl) créme fraîchea

140 g pehmeää vuohenjuustoa

6+8 lehteä salviaa

mustapippuria

ripaus suolaa

1–2 punajuurta

1 rkl voita

1 kananmuna

Ota voitaikinalevyt sulamaan.

Valmista vuohenjuustomousse. Kaada kaksi ruokalusikallista créme fraîchea ja vuohenjuusto (säästä ruokalusikallinen myöhempää varten) pieneen kulhoon. Hienonna kuusi salvianlehteä ja laita joukkoon, mausta mustapippurilla.

Vaahdota seos sauvasekoittimella, lusikoi pursottimeen ja nosta jääkaappiin odottamaan.

Kuori punajuuri ja leikkaa maksimissaan puoli senttiä paksuiksi viipaleiksi. Sulata paistinpannulla voita ja esikypsennä punajuuria hetki pannulla.

Mausta suolalla.

Leikkaa taikinalevyt kahteen osaan, levitä jokaisen keskelle nokare vuohenjuustoa. Voitele taikinalevyn pinta kevyesti vatkatulla munalla ja paina punajuuriviipale juustonokareen päälle.

Nosta piiraset pellille leivinpaperin päälle ja nosta uuniin 15–18 minuutiksi, kunnes pinta on kauniin ruskea ja punajuuri kypsynyt.

Kun piiraset ovat olleet uunissa kymmenisen minuuttia, aseta punajuurien päälle yksi salvianlehti. Kun piiraset ovat jäähtyneet, pursota päälle tai aseta lusikalla nokare vuohenjuusto-salviavaahtoa.

Valmistusaika: 20+20 minuuttia

Annoksia: 8



IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt