Tyypilliset ongelmat suomalaisten keittiönkaapeissa – ammattijärjestäjä Laura Holmström listaa - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Tyypilliset ongelmat suomalaisten keittiönkaapeissa – ammattijärjestäjä Laura Holmström listaa

Keittiö on se kodin alue, jonne voi jäädä vanhentumaan rahan arvoista tavaraa aivan huomaamatta.

Keittiönkaapit ovat usein syviä ja täyttyvät helposti liian täyteen.­

22.10.2018 16:04

Et menetä mitään, vaikka lakanasi olisivat tuhannen rypyssä kaapeissa tai rojukaappi olisi perkaamatta vuosia. Keittiö on kuitenkin se paikka, jossa jatkuva kaaos voi aiheuttaa helposti puhdasta rahanmenoa.

Kerroimme viime viikolla keittiön kuivakaappien järjestämisestä. Esimerkkinä jutussa oli Satu, jonka Facebookissa julkaisema kuva esitteli armeijamaisen järjestelmällisen kuivakaapin.

Yhtä säntillistä järjestystä kukaan ei vaadi keneltäkään, mutta joitakin oppeja siitä voi ottaa omaan keittiöön.

Tyypillinen tilanne: kaapeissa on jo useamman aterian ainekset

Ammattijärjestäjä Laura Holmströmille kotikeittiöiden järjestäminen on tuttua.

– Keittiöön jemmautuu vaikka mitä, hän sanoo.

Hän auttaa työssään ihmisiä järjestämään kotejaan. Yksi esimerkki kertoo tyypillisestä ongelmasta.

– Erään asiakkaan keittiötä raivatessa löytyi monen kilon edestä riisiä. Jos keittiönkaapit järjestää, voi huomata, että omistaakin jo aika paljon, Holmström toteaa.

– Teimme sitten riisiruokaa ja kehotin pidättäytymään riisin ostamisesta koko loppuvuoden ajan, Laura Holmström sanoo.

Keittiö on helpoimpia järjestettäviä alueita kotona, sillä ruokatuotteisiin ei yleensä liity tunteita, Laura Holmström kertoo.­

Tuotteiden määriä ei vain välttämättä huomaa tai löydä, jos kaapit ovat täynnä.

– Ja sitten mennään taas kauppaan, ja samaa tavaraa tuodaan lisää, Holmström kuvailee.

Holmström on huomannut, että esimerkiksi säilykepurkit, pilttipurkit ja mausteet ovat usein niitä tuotteita, joita keittiöiden kaapeissa on runsaasti. Usein aivan liikaa.

Läpinäkyvät rasiat ja purkit ovat käytännöllisiä.­

Laura Holmström listaa keittiönkaappien siivoamisen todellisia vaikutuksia, joita hän on työssään havainnut:

  1. Säästät rahaa ja ehkä useammankin kauppareissun verran aikaa. Kaapeissasi saattaa olla jo valmiina tarvikkeita useamman aterian valmistamiseen.

  2. Keittiön järjestäminen kuntoon voi tuoda uutta puhtia muuhunkin elämään.

  3. Sinun ei tarvitse enää käyttää aikaasi asioiden ja tuotteiden etsimiseen.

Jos järjestäminen tuntuu isolta urakalta, aloita näin

– Aloittaminen on aina vaikeaa, Laura Holmström sanoo.

– Kannattaakin aloittaa pienissä osissa, jos homma tuntuu raskaalta. On hyvä aloittaa niin, että kaapeissa olevat tuotteet kerätään omiksi ryhmikseen: jauhot omaansa, riisit ja pastat omaan, mausteet, leivontavälineet, säilykkeet ja muut tuotteet omiksi ryhmiksi. Silloin myös näkee, kuinka paljon mitäkin on, hän neuvoo.

Tärkein syy keittiön järjestämiseen on se, että kaappien sisällön näkee helposti: mitä on jo tarpeeksi ja mitä tarvitaan lisää.­

Tämän jälkeen mietitään, miten usein mitäkin tuotteita käytetään. Tuotteet, joita käytetään harvemmin, kuten esimerkiksi koristelu- ja leivontatuotteet voi nostaa hieman ylemmäksi. Arjessa usein käytettävät, kuten pasta, riisi ja vastaavat kannattaa laittaa mahdollisimman helposti otettavaksi.

– Kannattaa olla luova. Esimerkiksi keittiön vetolaatikoita ei välttämättä tarvitse täyttää keittiövälineillä, joita käytetään harvoin. Vetolaatikoissa voi yhtä hyvin olla vaikka säilykkeitä, leipää tai muita sellaisia tuotteita, joita käytetään usein, Holmström vinkkaa.

Vetokaapit ovat käytännöllisiä. Niistä syvimmät voi täyttää esimerkiksi astioilla tai kuivatuotteilla ja kookkaammilla pakkauksilla, jolloin niiden käyttäminen, sekä etsiminen on jouhevampaa, kuin jos ne olisivat yläkaappien syvyyksissä.­

– Mitä helpommin usein käytettävät asiat saa omille paikoilleen, sen helpommin järjestys pysyy, Holmström toteaa.

– Käytä mielikuvitusta, hän kannustaa.

Koreja hyllyihin

Monet keittiönkaapit ovat syviä ja siksi ne saatetaan ahtaa liian täyteen. Olivatpa tuotteet kaapeissa sitten millä tavalla tahansa, tärkeintä on se, että ne näkee helposti.

– Olisi hyvä nähdä kaikki yhdellä silmäyksellä.

– Jos on mahdollista, hyllyt voi myös ottaa pois ja asentaa niihin vedettävät ritiläkorit, Holmström antaa yhden käytännöllisen neuvon.

Toinen vaihtoehto on jaotella eri tuoteryhmät omiin, irrallisiin laatikoihinsa. Tarvittavan tuoteryhmän laatikon ottaminen esiin hyllyltä voi olla myös käytännöllinen tapa.

Muuttoraivaus on tyypillistä

Joillekin kuivakaappien raivaus tapahtuu vasta muuton yhteydessä.

– Voisi olla hyvä miettiä, miksi muutto on se viimeinen tikki. Ketä varten omassa kodissaan elää?

Toiset pitävät esimerkiksi leivontavälineitä keskeisillä hyllyillä. Lopulta leipomista voi ollakin vähän, mutta erinäinen leivontaan liittyvä tuote- ja väliarsenaali täyttää kuivakaapin.

– Fantasiaminä ajattelee leipovansa usein. Mutta jos niin ei kuitenkaan tee, mikä on ymmärrettävää, tarvikkeet kannattaa siirtää ylemmäs ja laittaa alahyllyille tavaroita ja tuotteita, joita käyttää päivittäin, Holmström toteaa.

Saatat omistaa jo paljonkin

– Keittiö on kodin sydän. On hirveää, jos se ei toimi. Ennen kauppaan lähtemistä kannattaa katsoa, mitä kaapeissa oikeasti on, Laura Holmström painottaa.

Muuttojen yhteydessä löytyy usein paljonkin tuotteita, jotka ovat menneet vuosia sitten vanhaksi. Ostetut ja kotiin itse kannetut tuotteet ovat menneet hukkaan vain siksi, että kaapit ovat olleet liian täysiä.

Omista keittiönkaapeistaan – tai muustakaan vastaavasta – ei pidä kuitenkaan ottaa paineita, Laura Holmström muistuttaa silti.

– On oltava armollinen itselleen, hän sanoo.

Keittiö on silti kodin alue, jonka raivaaminen, edes ajoittainen siisteys ja selkeys voivat tuottaa mielihyvää. Pienetkin työt voivat lisätä sitä.

– Keittiönkaappien raivaus on myös kodin osista se helpoin, sillä ruokatuotteisiin ei yleensä liity tunteita, Holmström toteaa.

Lisätilan saaminen voi myös antaa energiaa.

– Yksi asiakas kertoi, kuinka keittiön järjestämisen jälkeen ”kivi oli pudonnut hänen sydämeltään”. Hän sai siitä lisäpuhtia muihinkin kodin töihin, Laura Holmström kertoo.

Luovuutta kannattaa käyttää, kun miettii itselle sopivia ratkaisuja. Keittiön kätevimmät säilytysratkaisut kannattaa hyödyntää arjessa usein käytettävien tuotteiden säilömiseen. Harvemmin käytettävät vuoat, tarjoiluastiat tai muut vastaavat kannattaa siirtää yläkaappeihin ja ottaa vetolaatikot parempaan käyttöön, ammattijärjestäjä vinkkaa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit