Ajankohtaista

Porissa keksittiin huikea malli, jolla kouluista ylijäänyt ruoka jaetaan käyttöön – monta hyvää vaikutusta

Julkaistu:

Hävikkiruoka
Jos huonot uutiset ahdistavat, on hyvä tietää, että ympäri Suomea tehdään isoja ja pieniä tekoja, jotka edistävät hyvää.
Kunnissa ja kodeissa syntyy valtavasti ruokahävikkiä samaan aikaan, kun ruokajonot kasvavat. Jos myös ilmastonmuutokseen liittyvät uutiset ahdistavat, on hyvä tietää, että joillekin tärkeille asioille tehdään oikeasti jotakin.

Suomessa on kuntia, jotka ovat tehneet esimerkillistä työtä muun muassa ruokahävikin pienentämisen suhteen. Siitä ovat hyötyneet myös ne, jotka tarvitsevat ruoka-apua.

Ruokahävikillä on mittavat ilmastovaikutukset, muun muassa WWF kertoo sivuillaan. Järjestön mukaan Suomessa heitetään päivittäin miljoona kiloa ruokaa roskiin. Sen reilu vähentäminen on siis tärkeää aivan kaikille.

Muun muassa Porissa ja Lempäälässä on esimerkkejä, joissa tehdään konkreettista työtä ruokahävikin pienentämiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruokaa tarvitseville ja nuorille arvokasta tekemistä

Esimerkit näistä kunnista ovat finaalissa Vuoden keittiöteko -kilpailussa, jonka yksi tarkoitus on kannustaa ravintola- ja suurkeittiöalan toimijoita tehostamaan yhteisten varojen käyttöä. Kilpailussa kannustetaan toimijoita uudistamaan vanhoja ja toimimattomia tapoja.

Porin kaupunki on finaalissaan nerokkaasta tavasta hyödyntää kouluista jäävä hävikkiruoka ruoka-avuksi. Kaupunki sai toiminnastaan tunnustusta jo alkuvuodesta 2018 Sitran ja Kuntaliiton järjestämässä kisassa.

Aiemmin kaikki kaupungin koulujen ylijäänyt ruoka meni biojätteeksi, nyt se jaetaan niille, jotka sitä tarvitsevat.

Porin kaupunki mittaa kouluilla syntyvää ruokatarjoiluhävikkiä ja toimittaa ylijääneen kouluruuan aikuissosiaalityön kohtaamispaikkoihin asukastuville sekä työttömien yhdistysten päivätoimintakeskukseen. Ruoka-apua tarvitsevat voivat viedä maksutonta ruokaa kotiin.

Yksinäisille aito kohtaaminen

Toiminta on kaikin tavoin hyviä ja kehittäviä toimintatapoja edistävää.

– Jos koulusta jää yli viisi kiloa ruokaa yli, kuljetuspalvelu toimittaa sen kohteisiin. Kuljetuksista vastaavat työttömät, Porin Palveluliikelaitoksen johtaja Marjukka Palin kertoo.

Sitra kertoo sivuillaan, että Porissa hävikkiruoan kuljetuksista vastaavat kuntoutettavat, nuoret työttömät. Lisäksi itse jakelutilanteella on toinenkin lisäarvo: se on yksinäisille aito kohtaaminen ja apu, Sitran sivuilla kuvaillaan.

Hanketta on kehitetty jo reilu kolme vuotta.

– Se on otettu todella hyvin vastaan. Hävikkiruoka on pienentynyt ja sitä hakevat kaikenlaiset ihmiset, niin opiskelijat kuin perheet, Palin kertoo.

Samalla nuoret työttömät saavat arvokasta tekemistä.

Puikko vaihtuu tuuttiin

Kouluissa on tehty myös toisenlaisia kannustimia roskiin menevän ruoan vähentämiseksi. Vaikka ylijäänyttä kouluruokaa jaetaan, osa hävikkiruoasta jää väistämättä kouluun.

– Koululaisille on luvattu, että jos ruokahävikki pienenee, he ansaitsevat jäätelöpuikon sijaan jäätelötuutin, Palin kertoo.

Sitra kertoo Porin mallista, että vuoden 2017 lopulla ylijäänyttä kouluruokaa haettiin viikoittain kahdeltatoista koululta ja sitä riitti lähes 1400 ruoka-avun tarvitsijalle.

Ruokahävikin määrä vaihtelee kuitenkin päivittäin. Se paljastaa ongelmia.

– Joskus sitä ei riitä kaikille tarvitsijoille. Jonot ovat pitkät, Palin toteaa.

Ruoka-apu voi olla sitä hakevan ihmisen päivän ainoa lämmin ateria, Sitra kertoo.

Ylijäänyt ruoka syödään yhdessä

Vuoden keittiöteko -kilpailun finaalissa on kymmenen yritystä tai kunnan edustajaa. Toinen esimerkki ruokahävikin vähentämistä edustavista finalisteista on Lempäälän kunta. Siellä ruokahävikki hyödynnetään kuntalaisten viikoittaisissa ruokahetkissä.

Tammikuusta 2018 lähtien Lempäälän kunta ja Lempäälän seurakunta ja Lempäälän-Vesilahden Työttömät ry. ovat järjestäneet kaikille kuntalaisille yhteisen ruokatilaisuuden. Tarjolla on kolmesta kunnan ruokapalveluiden yksiköstä ylijäänyttä ruokaa, jota ei haluta heittää roskiin.

Kuntalaisten ruokahetkien tarkoitus on lisätä yhteisöllisyyttä.

Kolmatta kertaa järjestettävän Vuoden keittiöteko -kisan voitti viime vuonna Vantaan kaupungin ja Vantaan seurakunnan hallinnoima Yhteinen Pöytä -verkosto. Verkosto loi yhteisölliseen ruoka-aputoiminnan ja keinoja hävikkiruoan jakeluun.

Vuoden 2018 finalistien joukossa on suurkeittiöiden lisäksi myös ravintoloita, jotka edistävät vastaavia arvoja. Kilpailun järjestää Fredman Group. Voittajan valitsee ammattilaisista muodostuva raati ja sen lisäksi jaetaan yleisön suosikki, joka valitaan yleisöäänestyksen perusteella. Voittaja julkistetaan 15. marraskuuta.

Lähteet: Sitra, WWF

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt