Ysiluokkalaiset saivat kaupasta hävikkiruokaa, kolusivat köksänluokan kaapit ja loihtivat upean annoksen - Ajankohtaista - Ilta-Sanomat

Ysiluokkalaiset saivat kaupasta hävikkiruokaa, kolusivat köksänluokan kaapit ja loihtivat upean annoksen

Tuhannet ysiluokkalaiset olivat mukana syksyn aikana järjestetyssä ruokakilpailussa.

Tällä annoksella ysiluokkalaiset voittivat kilpailun.

16.10.2018 17:23

Koululaiset ympäri Suomea innostuivat tänä syksynä järjestetystä kilpailusta, jonka ideana oli kannustaa hävikkiruoan hyödyntämiseen.

Kyse oli Motivan ja S-ryhmän järjestämästä Hävikki-battlesta, jossa kilpailtiin näyttävimmän annoksen tekemisestä hävikkiruokaa käyttäen. Syyskuun aikana kilpailuun osallistui yhteensä yli 6000 oppilasta eri puolilta Suomea.

Kilpailuun osallistuttiin Instagramissa, jossa julkaistiin yli 500 oppilaiden ottamaa hävikkiannoskuvaa.

Tuomaristoon kuului kotitalousopettajien liiton toiminnanjohtaja Aira Kuvaja, MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, sekä S-ryhmän tuoteasiantuntija Henriikka Mattila. Tiedotteen mukaan tuomaristo ilahtui ja yllättyikin kilpailun kovasta tasosta.

”Sillä mentiin mitä oli jäänyt”

Voittajaksi valikoitui Kuopiossa sijaitsevan Riistaveden koulun oppilaiden annos. ”Houkuttelevan jälkiruoka-annoksen maun miltei tuntee suussaan”, tuomaristo luonnehti voittaja-annosta.

– Nuoret kokivat hävikkibattlen mukavana haasteena, koulun kotitalousopettaja Riikka Roivainen kertoo Ilta-Sanomille.

– Erikseen en ollut varannut mitään raaka-aineita luokkaan, vaan sillä mentiin, mitä oli jäänyt kaappeihin, hän kuvailee.

Nuoret saivat paikalliselta ruokakaupalta hävikkiruokakorin, jossa oli banaaneja.

– Nuoret lähtivät suunnittelemaan annosta heidän erityisruokavalioihinsa sopivaksi (kasvisruokavalio). He halusivat kehittää jälkiruoan banaanien ympärille. Kotitalousluokasta löytyi lettuihin tarvittavat muut aineet ja näin syntyivät banaaniletut. Lettujen ohella ryhmä valmisti kaupasta saaduista hävikkiraaka-aineista lämpimät voileivät. Käytössä oli siis kaupasta saatuja hävikkiraaka-aineita, sekä kaikkea, mitä kotitalousluokasta löytyi, Roivainen kertoo.

Annoksen päällä oli oppilaiden itsensä kesällä poimimia mustikoita.

Tuomariston mukaan kilpailulla oli toinenkin tärkeä viesti.

– Ruoan valmistaminen niistä aineksista, mitä kaapista sattuu löytymään, on tärkeä taito arjessa. On upeaa, että meillä on näin paljon ruoanlaitosta innostuneita, taitavia nuoria, Aira Kuvaja sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit