Miksi vasta ostettu avokado mätänee heti? Kiinnitä jo kaupassa huomiota näihin merkkeihin

Avokado on herkkä hedelmä ja tuodaan kaukaa.

Avokadon matka suomalaisiin keittiöihin on pitkä.

12.10.2018 17:10

Avokadot ovat suosittuja, mutta ne eivät ole hedelmistä aina edullisimpia vaihtoehtoja. Voi turhauttaa, jos kaupasta kotiin tuodun hedelmän sisus paljastuu pian tummuneeksi mössöksi.

Erilaisilla keskustelupalstoilla pohditaankin usein sitä, miksi kaupasta tuotu avokado on liian kypsä, joskus jopa käyttökelvoton.

Elintarviketieteiden maisteri, Satotukku Oy:n ostaja Kaisa Malmberg vastaa Ilta-Sanomille avokadoon liittyviin yleisiin kysymyksiin.

– Avokado on herkkä hedelmä. Lisäksi sen matka Suomeen on pitkä, Malmberg toteaa.

Malmberg kuvailee, että avokadojen kuntoon voivat vaikuttaa monet asiat, joista kuluttaja ei edes voi aina tietää ostopäätöstä tehdessään. Avokadoon vaikuttavat kuljetusmatka sekä hedelmän ikä, avokadojen käsittely eri vaiheissa ja myös se, missä vaiheessa satokautta hedelmä on poimittu.

– Lähimmät avokadoviljelmät ovat Etelä-Espanjassa. Siellä satokausi voi jatkua puoli vuotta, Malmberg kertoo.

Älä puristele liikaa

Joskus voi olla niinkin, että joku muu on puristellut ostamaasi avokadoa liikaa jo kaupassa.

– Omaa sydäntäni särkee, kun näen kaupan kassalla hedelmien pyörivän liikaa. Avokadoa pitää käsitellä varoen, sitä ei saisi puristella liikaa kaupassa, Malmberg sanoo.

Avokadoista puhuttaessa on muistettava myös ero niin kutsuttujen ”heti valmiiden” eli esikypsytettyjen avokadojen ja raaempina myytävien avokadojen välillä.

– Kun avokadoa ostaa, on hyvä tehdä valinta sen mukaan, tuleeko hedelmä käyttöön heti vai vasta muutaman päivän kuluessa.

Esikypsytetyt avokadot kypsytetään valmiiksi kypsytyshuoneissa. Niiden suhteen kannattaa huomioida pari asiaa.

Kupeissa myytävillä enemmän toivoa

– Esikypsytettyjä avokadoja kannattaa säilyttää jääkaapissa, jos niitä ei nauti heti, Kaisa Malmberg sanoo.

Pakkauksella on myös merkitystä.

– Esikypsytetyissä avokadoissa, jotka on pakattu kuppeihin, on enemmän toivoa, vaikka niissä on toisaalta taas enemmän muovijätettä, hän toteaa.

Raaempia avokadoja valitessa ei kannattaisi keskittyä hedelmän puristeluun. Silloin kannattaa kiinnittää huomiota hedelmän päihin.

– Kun avokado alkaa kypsyä, se alkaa tyhjentyä kuoren sisällä. Jos sen suipossa päässä tuntuu olevan tyhjää, hedelmä alkaa olla ylikypsä. Avokadon voi myös ottaa hellävaraisesti käsiin ja tarkastella sen kantaa, eli sitä kohtaa, josta se on roikkunut puusta. Jos tuntuu, että kanta irtoaa, se kertoo kypsyydestä, Malmberg sanoo.

Täydellisen kypsä

Yleisin kaupoissa myynnissä oleva avokadolajike on Hass. Täydellisen kypsän avokadon metsästäjälle Kaisa Malmberg antaa seuraavan vinkin.

Hass on kaupoissa yleinen avokadolajike.

– Hass-avokadon tunnistaa kaupassa kypsäksi väristä. Raakana se on vihreä, mutta muuttuu kypsyessään kuoreltaan ruskeaksi. Parhaimmillaan se on, kun röpelöinen kuori on tasaisen ”tummunut” ja sävy aavistuksen vielä tummanvihreään taittava. Syvä tummanruskea taas saattaa olla jo ylikypsä.

Eri avokadolajikkeita ei aina ole ilmoitettu kaupassa, mutta asiaa voi kysyä henkilökunnalta.

Malmberg kertoo, että kaikki muut kaupallisen viljelyn tärkeimmät avokadolajikkeet (kuten esimerkiksi Semil, Fuerte ja Pinkerton) ovat kuoreltaan vihreitä sekä raakana että kypsänä, joten niiden kypsyyden voi tunnistaa vain pehmeydestä.

Kun hedelmä antaa kevyesti periksi hellästi tunnusteltaessa, kypsyminen on jo alkanut, Malberg sanoo.

Tomaatit eivät sovi viereen

Kivikova avokado on luonnollisesti raaka.

– Kikkoja avokadon kypsyttämiseen kotona on monia. Omenoiden läheisyys on hyväksi, sillä avokado tarvitsee kypsyäkseen etyleeniä.

Liian lähellä olevat tomaatit sen sijaan voivat pilata avokadon nopeammin.

Malmberg sanoo, että parhaimmillaan avokadon pitäisi olla sisältä kauniin vihreä vielä noin 3–4 päivää ostopäivästä.

– Kauppakassissa avokado ei saisi olla koskaan muiden ostosten alla, Kaisa Malmberg muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit