Ajankohtaista

Älä tee yleistä virhettä suklaan säilyttämisessä – voi pilata makuelämyksen

Julkaistu:

Suklaa
Osa suklaan ystävistä säilyttää suklaata huoneenlämmössä ja osa jääkaapissa. Kysyimme asiantuntijoilta, mikä todella on oikea tapa säilyttää suklaata.
Brunberg Oy:n tuotekehityspäällikkö Mauri Niemelä kertoo, että suklaalle paras säilytyslämpö on noin 17–20 astetta.

– Jääkaappi on liian kylmä suklaalle, ja suklaa on liian kovaa jääkaapista otettaessa, Niemelä neuvoo.

Jääkaapissa säilyttäminen voi vaikuttaa myös suklaan makuun, ja sitä kautta suklaan ystävien makuelämykseen.

– Aromit eivät leviä suuhun, eikä suklaa sula kunnolla, vaan sitä pitää purra, Niemälä sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myöskään Fazerin makeisten tuotekehittelystä vastaava Tiina Karppinen ei suosittele säilyttämään suklaata jääkaapissa.

– Suussa sulavuus muuttuu ja maut erottuvat hitaammin, kun suklaa on liian kylmässä, Karppinen toteaa.

Mitä tehdä sulaneelle suklaalle?

Lämpimällä säällä tai kodin lämmityksen noustessa liian lämpimäksi, voi suklaa päästä sulamaan. Tällöin sen laittaminen jääkaappiin saattaa tuntua hyvältä idealta. Niemelän mukaan näin ei kuitenkaan kannata tehdä.

– Jos suklaa on sulanut, jääkappi pahentaa tilannetta, Niemelä sanoo.

Asiantuntija vinkkaakin syömään sulaneen suklaan esimerkiksi lusikalla, tai tekemään siitä kaakaojuomaa.

Myös Suklaatehdas Dammenbergin yrittäjä Marko Iso-kungas muistuttaa, että suklaa pääsee sulamaan yli 24 plusasteessa.

– Sulaminen vaikuttaa suklaan rakenteeseen, jolloin kaakaovoi erottuu suklaan pintaan. Uudelleen jäähdyttäminen ei pelasta rakennetta tämän jälkeen. Sulaminen tekee suklaan rakenteesta myös kidemäisen.



Hajut tarttuvat helposti suklaaseen

Mikäli suklaan haluaa kuitenkin suosituksista huolimatta säilyttää jääkapissa, tulee se ottaa huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen nauttimista, Iso-Kungas ohjeistaa.

– Suklaassa olevien rasvojen lämpötila on näin lähempänä suun lämpötilaa. Tällöin suklaan aromit ja kaakaon makuaineet tulevat suklaasta hyvin esiin.

Iso-kungas muistuttaa myös, että suklaalla on taipumus ottaa itseensä voimakkaasti vieraita hajuja ja makuja. Näin ollen sitä kannattaakin suojella jääkaapin hajuilta.

– Suklaa on pidettävä aina hyvin suojattuna, ettei se maistu esimerkiksi vieressä säilytetylle silakkalaatikolle.

Iso-Kungaksen mukaan suklaa tulisikin aina olla suojatussa paketissa.

Kauanko suklaa säilyy?

Mikäli suklaavarastot tulee hamstrattua liian täyteen, säilyy suklaa noin vuoden ajan.

– Puhtaan suklaan suositeltava säilyvyys on 12 kuukautta, kun kyse on valkosuklaasta ja 18 kuukautta, kun kyse on tummasta suklaasta. Avattuna suklaan säilyvyys lyhenee, Iso-Kungas kertoo.

Fazerin Karppisen mukaan hieman vanhentunutta suklaata voi vielä syödä.

– Suosittelemme, että avaamaton suklaa on parhaimmillaan pakkauksessa annettuun päivään asti. Sen jälkeenkään sen syöminen ei ole mitenkään vaarallista tai huonoakaan, Karppinen sanoo.

Entä miten on jo avatun suklaan laita?

– Avattuna suklaa säilyy ihan hyvin, sillä suklaalevyissä on folio sisällä. Jos folion taittelee huolellisesti ja suklaan saa peittoon valolta ja ympäröivältä hajuilta, suklaa säilyy yhtä lailla pakkauksessa annetun päivän mukaan, Karppinen neuvoo.

Ota kantaa

Millä tavalla nautittuna suklaa on sinusta parasta?

Huoneenlämpöisenä 75% Jääkaappikylmänä 23% Lämpimänä 3%
Ääniä yhteensä 8118

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt