Ajankohtaista

Essi Avellan loi samppanjan, jonka etikettiin hän sai oman nimensä

Julkaistu:

SAMPPANJA
Oma nimi arvostetun samppanjatalon etiketissä voi kuulostaa yhtä etäiseltä haaveelta kuin jättipotti lotossa. Essi Avellanin ei tarvitse enää unelmoida.
Suomalainen samppanja-asiantuntija Essi Avellan sai tilaisuuden valmistaa omaa nimeään kantavan samppanjan perinteikkään Piper-Heidsieckin suojissa Champagnen maakunnan ytimessä Reimsissä.

Kyse oli lähinnä dosagen säätelystä eli viinin makeuttamisesta. Maistettuaan kellarimestari Séverine Frersonin kanssa parikymmentä erilaista versiota, Avellan valitsi suosikkinsa. Seuraavan päivänä he toistivat maistelun nähdäkseen osuuko valinta samaan pullotteeseen.

Tavoitteena oli luoda samppanja, joka sopii eri tilanteisiin ja erilaisiin makumieltymyksiin. Se olikin varmasti viisas päätös, sillä Essentiel by Essi -nimen saanut samppanja tulee myyntiin vain Viking Linen laivoilla.

Kyseistä samppanjaa on tuotettu ainoastaan yksi erä, jonka arvioidaan riittävän vuoden kysyntään. Jos ja kun keräilijät innostuvat haalimaan pulloja kellareihinsa, eioota myydään nopeammin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viini on valmis nautittavaksi, mutta se on vielä nuori ja kehityskelpoinen. Avellan itse aikoo hankkia varastoonsa nimikkoviiniään, jotta hän voisi arvioida, mitä vuosi, viisi tai kymmenen tekee sen maulle.

– Kahden vuoden jälkeen maku on anteliaampi, Avellan arvioi.


Avellanin luomuksen pohjana on aurinkoisen kesän 2012 samppanja. Samppanjatalon tarjoamalla lounaalla laseihin kaadettiin muun muassa Piper-Heidsieckin huimaa vuosikertaa 2008. Sitä Avellan ylisti kauniisti, mutta hiukan myöhemmin hän puuttui Champagnen maakunnassa piilevään ongelmaan.

Kaikki samppanjat eivät nimittäin ole loisteliaita, vaikka toisenlainen käsitys saattaa elää sekä maakunnan sisällä että varsinkin sen ulkopuolella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Viimeisestä puristuksesta tuotetut halvat samppanjat huonosti tehtyinä pilaavat juoman mainetta, hän sanoo.

Sellaisia löytää ranskalaisista supermarketeista välillä reilulla kympillä – eli lähes tuotantokustannuksia vastaavaan hintaan.

Lasillinen Essi Avellanin luomaa samppanjaa todistaa, että nyt ei nautita mitään tusinatavaraa vaan paljon arkista kuplajuomaa ainutlaatuisempaa. Isot ja arvonsa tuntevat samppanjatalot eivät muunlaiselle toteutukselle hyväksyntäänsä antaisikaan.

Master of Wine

Essi Avellan läpäisi ensimmäisenä suomalaisena Master of Wine -tutkinnon vuonna 2006. Samppanjaan erityisesti keskittynyt Avellan on kirjoittanut useita viinikirjoja. Parhaillaan hän työstää Christie’s World Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine -kirjaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt